Reklama

Reklama

Ukradni, co můžeš!

  • Německo Buffalo Soldiers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když profesionálního vojáka nezajímá nadřízený ani armáda, je něco v nepořádku... Píše se rok 1989. Berlínská zeď už to má hodně nahnuté a doba, kdy padne nejeden totalitní stát ve střední Evropě, je velmi blízko. Na vojenské základně Theodora Roosevelta u Stuttgartu zatím bojuje svou soukromou válku specialista Ray Elwood. Rozhodně se nehodlá nudit a poflakovat někde v kasárnách, tak jako to dělá většina jeho kolegů. Svůj pobyt v armádě si hodlá pořádně užít! Oficiálně sice pracuje jako vojenský úředník, ale jinak zařizuje veškeré „zásobování“, od prodeje kradeného zboží až po obchod s heroinem. Onoho osudného podzimu ale přichází nový důstojník s rozkazem vyčistit základnu od všech nežádoucích vlivů... Značně nevybíravou satiru na poměry v americké armádě a jejích jednotkách v někdejším Západním Německu natočil režisér Gregor Jordan. Tvůrci vůbec nešetří ostřejšími výrazy a černým humorem, komikou odlehčují i dramatické scény. V neobyčejně zajímavém obsazením zaujmou zejména herecké výkony Joaquina Phoenixe (Ray Elwood) a Eda Harrise (plukovník Berman). Pro své značné kritické vyznění čekal v USA distributor delší dobu s uvolněním titulu pro kina i video. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Matty 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi nevybíravá satira o amerických vojácích v Západním Německu, kteří „zabíjeli jenom nudu“. Přesto to není nuda. Narozdíl od Mendesova Mariňáka. Tohle je totiž pravý opak Mendesova Mariňáka. Režisér se nebál jít k věci, ignoroval možnou realitu a nastoupil na stejnou linku, kterou pravidelně jezdí třeba Michael Moore. Hlavně aby to bylo dobře stravitelné, abychom se párkrát zasmáli a abychom si na konci řekli: „ta americká armáda je ale kopa pak“. V lepším případě. A prvních několik minut vypadá opravdu slibně, film se nebere ani trochu vážně, jenže ve chvíli, kdy už jste ochotni přistoupit na jeho nadsazené pojetí, nečekaně zvážní. Naráz tam jsou mrtví, zmlácení, podraženi a to zcela bez humoru. Ve skutečnosti by právě takto malému (místy až lacinému) dílku prospělo více odvázanosti, více momentů typu: blíží se pád berlínské zdi a jedinou starostí amerických soldátů je nepřiotrávit se výpary z několika kilogramů právě vařeného heráku. Ze začátku a ke konci je to moc legrační film, škoda té váhavé a převážně neškodné prostřední části. 70% Zajímavý komentář: Hopper ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film o vojakoch, ktorí majú v armáde pekný biznis. Zo štátneho sa vždy pekne kradlo... . Skôr priemerný film s J. Phoenixom, ktorý som už dlhšiu dobu kvôli nemu chcel vidieť. Vo väčšine filmov, kde Phoenix hral, som si miesto neho ťažko vedel predstaviť náhradu, ale tu sa mi naopak zdalo, že by ho mohol nahradiť ktokoľvek. U Phoenixa som zvyknutý na ťažké a veľkolepé herecké party, takže v tomto filme pôsobil akokeby nemal čo hrať. Tým ale nechcem naznačiť, že je nepresvedčivý, možno skôr nevyužitý. Zaujme skôr S. Gleen v úlohe nového drsného veliteľa, ktorý mu ide po krku a zaujímavý je aj neschopný veliteľ v podaní E.Harrisa. Film 60%. ()

Reklama

MI-380 

všechny recenze uživatele

Pohled na rok 1989 z úplně jiné strany a k tomu poučení o tom, že nuda zákonitě podkopává jakoukoli bohatou civilizaci. Tohle ale není nuda, Jordan svůj smysl pro zábavu a spád dokázal po filmu Ruce pryč! zopakovat i v prostředí americké vojenské základny na německém území. A kde to vlastně ti vojáci byli? Převahu měli ti, co byli přesvěčeni, že jsou ve Východním Německu...75%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Každému z nás ta nuda lezla na mozek. A samozřejmě se z toho každý snažil vytřískat co nejvíc.“ Do nic nedělání ( kromě čilého kšeftování s čímkoliv) vpadne nový velitel. A když už není ta opravdová válka, tak proč si nestřihnout soukromou! Zfetovaná armáda hrající si s ostrými náboji do všech možných zbraní, občas i nějaká ta nukleární střela je k dispozici, která se neztratí v čase ani prostoru „Kde je vůbec Berlínská zeď?-V Berlíně, ty debile. -Já vím, že v Berlíně. V který zemi?-V blbým Německu. Západním, vole. -Západní Německo?A v kterým jsme teda my? -To jsme v Západním Německu nebo ve Východním? - Ve Východním.-My jsme v Západním, ty idiote.-Jaký je v tom rozdíl? Kdybys mě zabil, nevím.“ Velmi uklidňující :- ). „Vždycky je nějaká válka, někde, s někým.“. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Válka je peklo a mír je nuda tak ukradni co můžeš ! Tento film má fakt grády, je plný hlášek a J. Phoenix jako zlodějíček na vojenské základně v západním Německu, rozhodně bych to nesrovnával s filmem Mariňák jako matty nebo cinci, srovnávají jablka a hrušky. Na filmu je výhoda spousta hlášek i prokreslený děj. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Tank, ve kterém američtí vojáci zdevastují půlku města, je německý Leopard 1A5 z roku 1986. (dex2man)

Reklama

Reklama