foto

Dean Stockwell

  • nar. 5.3.1936 (82 let)
    Hollywood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Talent zřejmě zdědil po otci, který byl hercem a zpěvákem na Broadwayi. Existují tři úspěšná období kariéry Deana Stockwella. Prvním bylo dětství. Jako klučina s velkýma zářícíma očima, kudrnatými vlasy a přirozeností se stal dětskou hvězdou. V sedmi letech začal na Broadwayi, v devíti měl podepsanou smlouvu s MGM. Do roku 1951 stihl natočit spoustu filmů, ale pak přichází první z jeho „přestávek“.

Opustil Hollywood a vydal se na druhou stranu Států, dělal kdejakou práci, ale raději se v roce 1956 v New Yorku vrátil k herectví a rok na to i zpět do Hollywoodu. Bylo mu tehdy něco přes dvacet a mladí ho vítali s nadšením, neboť hledali náhradu za tragicky zesnulého Jamese Deana. V této etapě dostal mimo jiné role ve filmech NÁTLAK (1959) a LONG DAY´S JOURNEY INTO NIGHT (1962), za něž obě získal Zlatou palmu v Cannes. Pak se opět na nějakou dobu s filmem rozloučil a také se po tři roky „věnoval“ hippies.

Ovšem jeho „comeback“ v 80. letech pak stál za to. Ještě v roce 1976 natočil s kamarádem Dennisem Hopperem film TRACKS. V roce 1986 začíná spolupráce s Davidem Lynchem na DUNĚ, následuje MODRÝ SAMET a s ním nezapomenutelná a geniálně ztvárněná postava Bena. V roce 1988 byl nominován na Oscara za roli ve snímku MANŽELSTVÍ S MAFIÍ. V 90. letech se objevil v úspěšném VYVOLÁVAČI DEŠTĚ a nebo AIR FORCE ONE s Harrisonem Fordem. Z televize bychom ho pak mohli znát z filmů ŽÍT A ZEMŘÍT V L.A., HRA S OHNĚM nebo ze seriálu JAG.

Je asi patrné, že Dean Stockwell se nejvíce objevuje (ač se to při pohledu na noblesního Bena nezdá), v akčních filmech. Ale ne v tom smyslu, že by pobíhal v tílku a se samopalem po hořícím mrakodrapu. Většinou ztvárňuje nemilosrdného bosse těch nejhorších kumpánů. Je ten, který sedí v kvádru, v teple svého dobře utajovaného doupěte. V případě kladné role je naopak tou jedinou záchranou a čelí hrozící katastrofě.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Entertainment
2014 Deep in the Darkness
Pronásledovaný
2013 C.O.G.
Max Rose
2009 Battlestar Galactica: Plán
Nejtemnější zlo (TV film)
2008 Al's Beef
Hledá se chůva (TV film)
2006 Dohoda
2005 American Black Beauty (TV film)
2004 Co provedla Katy (TV film)
Manchurianský kandidát
2001 CQ
Face to Face
Ohnivé inferno
Quickie, The
Ukradni, co můžeš!
2000 Batman Beyond: Return of the Joker
Flunky, The
Obžaloba
They Nest (TV film)
1999 Ozvěna smrti
Právník
The Venice Project
Zkouška dospělosti
1998 Sinbad: The Battle of the Dark Knights
1997 Air Force One
Bláznivé manévry
Close to Danger (TV film)
Last Resort, The
Půlnoční modř
The Shadow Men
Vyvolávač deště
Žít v nebezpečí
1996 Atentát (TV film)
Mr. Wrong
Program likvidace (TV film)
1995 Deadline for Murder: From the Files of Edna Buchanan (TV film)
Experiment
The Commish: In the Shadow of the Gallows (TV film)
Časožrouti (TV film)
1994 In the Line of Duty: The Price of Vengeance (TV film)
Innocent, The (TV film)
Justice in a Small Town (TV film)
Madonna: Ztracená nevinnost (TV film)
Námořní policie
Ztracený syn 2 (TV film)
1993 Bonanza: Návrat (TV film)
1992 Friends and Enemies
Hráč
Osudné vzpomínky (TV film)
Shame (TV film)
1991 Syn jitřní hvězdy (TV film)
1990 Citizen Soldier
Hra s ohněm
Sandino
1989 Buying Time
Quantum Leap: Genesis (TV film)
Šibeniční lhůta
1988 Jorge, um Brasileiro
Manželství s mafií
Palais Royale
The Blue Iguana
Tucker: Člověk a jeho sen
1987 Banzai Runner
Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
Policajt v Beverly Hills II
The Time Guardian
To Kill a Stranger
Zahrady z kamene
1986 Ecstacy
Modrý samet
1985 Legenda o Billie Jean
Papa Was a Preacher
Žít a zemřít v L. A.
1984 Duna
Paříž, Texas
Sweet Scent of Death (TV film)
1982 Alsino a kondor
Human Highway
Špatné je dobré
1981 Born to Be Sold (TV film)
1979 She Came to the Valley
1977 Smrtelný zásah (TV film)
Vzpomínky na válku
1976 One Away
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Návrat Joe Forrestera (TV film)
Win, Place or Steal
1974 Eadweard Muybridge, Zoopraxographer
Pacific Connection, The
1973 The Werewolf of Washington
1972 Adventures of Nick Carter (TV film)
Loners, The
1971 Paper Man (TV film)
The Failing of Raymond (TV film)
The Last Movie
1970 Horor v Dunwichi
1968 Before Breakfast (TV film)
Podlomená vůle
1965 La fleur de l'âge
1962 Cesta dlouhého dne do noci
1960 Sons and Lovers
1959 Nátlak
1957 Careless Years, The
Gun for a Coward
1951 Cattle Drive
1950 Kim
Stars in My Crown
The Happy Years
1949 Down to the Sea in Ships
The Secret Garden
1948 Chlapec se zelenými vlasy
Deep Waters
1947 Džentlemanská dohoda
Really Important Person, A
Song of the Thin Man
The Arnelo Affair
The Mighty McGurk
The Romance of Rosy Ridge
1946 Home, Sweet Homicide
Zelená léta
1945 Abbott and Costello in Hollywood
Anchors Aweigh
The Valley of Decision

TV seriály

2014 Enlisted (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Hon na duchy (S01E09)
2009 Battlestar Galactica (TV seriál)
Daybreak: Part 2 & 3 (S04E20)
Daybreak: Part 1 (S04E19)
Islanded in a Stream of Stars (S04E18)
další epizody (4)
2008 Battlestar Galactica (TV seriál)
The Hub (S04E09)
The Ties That Bind (S04E03)
Six of One (S04E02)
2007 Battlestar Galactica (TV seriál)
Rapture (S03E12)
2006 Battlestar Galactica (TV seriál)
The Eye of Jupiter (S03E11)
Exodus: Part 1 (S03E03)
Precipice (S03E02)
další epizody (6)
2004 JAG (TV seriál)
Nový vítr (S10E04)
Obnova řízení (S10E03)
Slovní přestřelka (S09E20)
další epizody (4)
2003 JAG (TV seriál)
Rána do týla (S09E09)
Druhá dějství (S08E19)
Dítě štěstěny (S08E18)
další epizody (4)
2002 První pondělí (TV seriál)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Zadrženi (S01E20)
Hvězdná brána (TV seriál)
Stínohra (S06E07)
JAG (TV seriál)
Přísně tajné (S08E07)
Nebezpečná hra (S08E04)
V kritickém stavu (S08E01)
1998 It's True (TV seriál)
1997 The Tony Danza Show (TV seriál)
1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Songs from the Cuckoo Birds (S01E22)
1990 Captain Planet (TV seriál)
1989 Quantum Leap (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
Bushido (S02E08)
1984 Hammer House of Mystery and Suspense (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
A Small and Deadly War (S01E04)
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
1975 Columbo (TV seriál)
Rozbouřené vody (S04E04)
1972 Columbo (TV seriál)
Rozhodující zápas (S02E03)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
A Quality of Mercy (S03E15)
1959 Staccato (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Jack Richard Smith Documentary: A Portrait of an Artist
2008 The Cool School
1998 Založeno v archivech (TV seriál) - mod.
1997 Pretty as a Picture: The Art of David Lynch (TV film)
1991 Crazy About the Movies: Dennis Hopper (TV film)
1948 Some of the Best

TV pořady

2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1982 Human Highway

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace