Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Recenze (380)

Heraldika 

všechny recenze uživatele

No to se nedalo, citovka jako hrom - krabice papírových kapesníků je povinná. Jako knižní ekvivalent doporučuji Nabarvené ptáče od Jerzyho Kosinski, taky nářez. ()

-Victor- 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem otálel s tím, kdy se na tento film podívat. Věděl jsem, že to pravděpodobně bude slušná pecka, ale to co přišlo, mi vyrazilo dech. Skvělá hudba, pěkná animace, dokonalé emoce. Jedná se o jeden z nejemotivnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Kdo chce, aťsi to považuje za citové vydírání, ale vše je pouze o úhlu pohledu. Nedoporučuji zhlédnout, po televizních zprávách (černé kronice), jinak budete usínat značně vydeptaní beznadějí lidského bytí. Souhlasím s názorem, že se jedná o jeden z, dovolte mi opět tu příponu nej, nejvýraznějších protiválečných filmů všech dob. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

No sakra. Toto je akurát tak na dobrú depku. Áno, až tak pôsobivé! Išiel som do toho s relatívne otvorenou hlavou síce už len podľa názvu mi bolo jasné, že druhý Totoro sa nekoná. Ale toto?! Toto som od animovaného filmu od Gibliho fakt nečakal. No čo vám poviem, úplne ma to dostalo. Slzy boli nakrajíčku. Nie je to sranda pozerať, ale rozhodne je to emocianálny zážitok, ktorý za to stojí. Vau. Neviem či som videl nejaký film až takto dojemný... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, z čeho někteří místní komentátoři usuzují, že se jedná o citové vydírání...Hotaru no haka je neskutečně působivý, nádherný a smutný film, u kterého slzu neuroní (nebo minimálně s velkým sebezapřením) snad jen hodně velký cynik. Nemám už dalších slov, čistých 5 hvězd. (HDrip, orig.) ()

Melios 

všechny recenze uživatele

[Predom vás musím upozorniť: tento komentár obsahuje SPOILERY a zároveň musím poďakovať uživateľovi Franta285 ,že mi pripomenul ,že tento film existuje inak by som naň zabudol.] Hataru no haka ,alebo Hrob svetlušiek je braný za najdepresívnejší film histórie....a to právom. Príbeh je v jednoduchosti o dvoch súrodencoch Saito a Secuko ,ktorým zomrela Mama a jejich otec je v armáde a nemá sa o nich kto postarať ,čiže starší Saito dostáva povinnosť uživiť seba a chorú Secuko ,aby nezomreli od hladu....,čo nakoniec bohužiaľ neodvráti 😢 Film je prelínaný s udalosťami počas WWII ako kapitulácia Japonska (čím zistíme ,že jejich otec naozaj zomrel) ,alebo bombardovie menších dedín pri Tokiu. Film je po umeleckej stránke totálny masterpiece a nebojím sa ho spolu s filmom Kimi no na wa nazvať za najlepšie anime v dejinách! (Cesta do fantázie nech ide do riti!) Film začína aj končí smrťou hlavných protagonistov a pokiaľ ste neplakali na začiatku tak zaručene sa rozplačete na konci (,keď už mňa to dostalo a to ma nerozplakala ani Iron Manova smrť je už čo povedať). Dej je prelínaný drámou ,depresiou a komédiou.....a takto to ide dokolečka. Postavy sú vynikajúce a nechete ich vidieť zomrierať ,i keď viete ,že nakoniec zomrú! 😢 GRATULUJEM CELÉMU ŠTÁBU ,KTORÝ NA TOMTO ROBIL A ĎAKUJEM ,ŽE DOKAZUJETE ,ŽE ANIME NIE JE LEN PRE DETI! (A hlavne ďakujem za animáciu ,ktorá aj po vyše 30 rokoch stále vyzerá skvelo - Ghost in the shell by sa mohol len učiť.) Tento film by mal mať 100% a nie nejakých 80! (I keď chápem ,že to nie je pre všetkých).... ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděla poprvé, nečekala jsem, že to bude až tak zdrcující. Film mě psychicky úplně zničil a já ho za to neměla ráda. Nedávno jsem ho však viděla podruhé, a i když byl zdrcující úplně stejně, připravenost dokázala, že film se mi tentokrát opravdu líbil. Každopádně je nutno dodat, že se jedná o opravdu frustrující a srdcervoucí film, po kterém se můžete cítit všelijak! ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hledají slova k tomuto neuvěřitelnému veledílu, který se mi promítl mezi oči ve svém teplém pokojíčku. Pravdivá realita, která je zahrnuta v tomto anime. Nečekal jsem, že si u toho silně pobrečím, protože anime mi vždycky spravili chuť, měl jsem z nich dobré pocity... a právě zde ty pocity zalily slzy v očích. Nemám chuť psát k tomuto filmu nějaké vtipné komentáře a pro tentokrát si je odpustím... napíšu to takovým stylem, kdybych takovou dobu prožil. Je to až nepopsatelně šokující pochmurný příběh, který si musel prožít Sesito se svojí sestřičkou. Zemřeli jim rodiče a pro dítě je to asi ten největší zásah nožem, co může dostat. Upřímně jsem po celou dobu obdivoval Sesita, který se staral o svou sestřičku... vůbec to nebylo jednoduché a já osobně bych v této situaci vůbec nevěděl, jak se mám zachovat. Spolu zažívali krušné chvíle, kdy si užívali.. nebo navzájem podporovali... a nakonec to dopadlo.. jak to dopadlo. Osobně kdybych zůstal sám jako dítě, asi bych si celý život vyčítal, že jsem to zvoral a nikdy bych se z toho nevzpamatoval. Ve filmu tam byly až velmi citlivé, bolestivé momenty, které se mi teď nechtějí rozebírat. Z toho filmu jsem si tedy odnesl jednu zásadní věc... děkuji ti bože, že jsi mě jsem přivedl v takové době, jaká je. I když vím, že je tu mezi námi covid... mohlo to být ještě horší. O změně hodnocení ani nepomyslím. ()

piserius 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá manga, ale není to úplně můj šálek kávy. Kresba je hezká, příběh také celiství. Toto dílo bych si docela dobře dokázal představit i jako hraný film. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Film, jehož forma mě paradoxně oslovila daleko více než jeho obsah. Střetává se v něm jemná obrazová i hudební poetika japonského anime se syrovostí válečného utrpení. Nepřekonatelný problém pro mě ovšem představoval scénář, který naprosto prvoplánově útočí na divákovy city a to na úkor veškeré logiky. !!!SPOILER!!! Jak si jinak vysvětlit tu pasáž, kdy hlavní hrdina tvrdí, že už nic nemají, v důsledku čehož jeho sestra vyhladoví k smrti a on najednou na pokraji jejího skonu jde vybrat do banky obrovskej balík peněz, aby nakoupil jídlo a vůbec cokoliv? Buď mi něco uniklo, a nebo jsem prostě nepochopil, že mám při pohřbu mlčet, nad ničím nepřemýšlet a ždímat kapesník jako všichni ostatní, což se skutečně nestalo. ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Tak nádherné a zároveň tak kruté. Isao Takahata sa na vojnu pripravil svojim vlastným spôsobom a ručím vám že po zhliadnutí nebudete mat dlho chuť pozerať akýkoľvek vojnový film. Čaro anime je v tom, že si autor môže dovoliť jednoducho všetko a divák sa na to namotá aj keby nechcel. Výsledkom bývajú veľké citové vydieračky, Hotaru no haka by som k nim však nezaradil pretože, je to smutné, ale takéto príbehy sa dejú po celom svete. Povinná jazda pre každého fanúšika japonských animákov a tích ktorí majú radi depky :) ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Animák, ktorý nie je z kolekcie Disney, či Pixaru a ktorý ani nie je určený pre najmenších. Ponuré, depresívne, mrazivé, presne odrážajúce atmosféru druhej svetovej vojny. ...Až mám pocit, že tento príbeh by klasickým sfilmovaním stratil niečo na kráse. P.S: Slabšie povahy- pripravte si kapesníky. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nejhorší zločin na světě je válka! Bohužel za ni většinou není nikdo spravedlivě potrestán a už vůbec se nedokážeme jako lidstvo poučit a dalším válkám předejít. Jediný, kdo na ni pak doplatí jsou obyčejní lidé a především děti. Prožívat dětství ve válce a navíc již bez mrtvých rodičů, to je... strašné. Přesto Hrob světlušek není protiválečný film, nebo alespoň jim být, dle svého tvůrce Isaa Takahata, neměl. Tím hlavním mělo být poselství, že člověk odtržený od společnosti, to má velmi těžké a může skončit špatně. Velmi silný snímek, pro který je animace asi nejlepším řešením. Pokud máte děti, bude pro vás o to silnější. Za mě jsou to čtyři hvězdy a ve mně přetrvávající nelehké myšlenky. ()

hEmy_ 

všechny recenze uživatele

Jedná se o adaptaci stejnojmenného autobiografického románu, proto moc nerozumím komentářům typu "prvoplánové citové vydírání". Z dnešního pohledu retro animace umocňuje historickou atmosféru, takže tento snímek zraje jako víno. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek bych nechal promítat každýmu militaristovi, aby viděl, co se mu taky může stát. Na mě osobně zanechal dojem jako něco hrozného a nervydrásajícího. Nemíním si ho pouštět znovu za nic na světě. ()

Witta 

všechny recenze uživatele

Japonské animáče mě příliš neoslovují, dokonce ani tolik opěvovaná Princezna Mononoke mě přílis nezaujala. Hrob světlušek je, ale natolik silným příběhem, který nepostrádá nic co by film měl mít, že mě hluboce zasáhl. Animovanou formou je zde prezentována hrůza války a její dopady na obyčejné lidi. Drsná realita se střídá s chvílemi všedních radostí, jako celek film funguje velmi dobře. ()

Giggs 

všechny recenze uživatele

Jeden z najpôsobivejšich antivojnovych filmov vôbec. Užasna animacia a veľmi smutny a dojemny pribeh o krutostiach vojny po ktorom mi veru ľahko na duši nie je. Pôsobive! ()

janisska 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, pěkná podívaná, trocha toho laciného dojetí. Nic víc, nic míň. Ten, kdo tvrdí, že ho film přivedl k něčemu, co dané charakteristiky přesahuje, podle mě tak trochu plácá. Že rozviřuje myšlenky? Asi podobně jako Remarque: "Válka je krutá." "Ale ne, jsem v šoku, to mě nikdy dřív nenapadlo!" Všechny superlativy, které se k tomuto filmu konvenčně vztahují, tedy prosím berte s rezervou. ()

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama