Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Příběh rodiny, jejíž členové se navzájem berou jako samozřejmost, ale nemohou se víc mýlit. Vážná nemoc nejmladšího z nich se paradoxně stane příležitostí pro všechny. Příležitostí, jak být dobrou matkou, otcem, dítětem. Jak si najít holku a jak o ni nepřijít. Jak zkrotit ego a nemyslet jen na sebe... Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Ovšem místo toho, aby získal prestižní post na klinice, stane se jejím pacientem. V pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

wocicko 

všechny recenze uživatele

To jsou ty chvíle, kdy si říkám, jestli nemám oční vadu, když čtu, jak je většinový názor nadšený a já přitom vidím odpad. Předně, pokud někomu přijde, že samotné téma filmového díla stačí na to, aby bylo skvělé, tak to je poněkud dětinský přístup. A i kdyby ano, tak rakovina skutečně není na filmových plátnech, či televizníchh obrazovkách, nic neobvyklého. Ten seriál není nic jiného, než rodinné a romantické drama, podle té nejvíce předpokládatelné šablony: máme se dobře, (jsme torchu floutkové), bum! krize, chvíli se bojíme, a pak to dobře dopadne. Co se týče charakterů postav, jsou naprosto umelohmotné, předvídatelné a hysterické, herecké výkony odpovídají zadání, tudíž herci na vině nejsou. Tlačení na city a "hodnotnost" díla přes tu dokumentární složku je laciné a trapné dohánění bodů. A také bych řekla, že se tvůrci dopustili klamavé reklamy: slibovali výjimečnost žánru v tom, že jde o komedii o rakovně, ovšem nic zábavného to nebylo, kluk se úplně normálně (tak, jak se s rakovinou ve fimlech pracuje) hroutil v nemocnici, a jeho okolí taktéž. Kde je ten novátorský, vtipný přístup? A jedno zamyšlení na závěr, když už jsme měli i tu dokumentární složku: jak jeden z pacientů říkal, že se hodně divil, když od něho odpadávali mrtví komáři (protože byl nasáklý chemoterapií), nejsem si jistá, jestli je zdravé s někým takhle jedovatým mít intimní vztah. Zkrátka, promarněná příležitost: Možná, kdyby to byla studie jedné šílené, nevyrovnané holky, co má stokholmský syndrom z nemocnic - a on se jí po vyléčení nemohl zbavit, (a ještě by se u ní vyvinul Müchhausenův syndorm v zastoupení), to by byl novátroský přístup, i třeba s trochou opravdového černého humoru. Tohle bylo prostě slabé, opravdu hodně slabé. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dramatických seriálů ČT za poslední roky! Fakticky jsem rád, že někdo probořil ledy týkající se onkologické tématiky ve filmografii. Česká tvorba do dnešního dne spíše na tomto poli klouzala po povrchu (když už), ale nikdy to nerozpracovala do takové hloubky, jako to nabídl Smysl pro tumor. Za to palec nahoru pro režisérku Kopáčkovou a celý tým za ní. Jasně, jedná se o adaptaci originálního belgického seriálu, ale i tak si to zaslouží obdiv. A proč se Smysl pro tumor tak vydařil? Velice se mi líbila ta civilnost celé zápletky, opravdu příběh jako z obyčejného života. Takový příliv emocí z různých kategorií, to jsem nečekal. Herecky naprosto excelentní podívaná, Březina s Malou v ústředních rolích by si za svůj výkon mohli odnést Českého lva (a vůbec bych se tomu nedivil). Ale i ostatní zářili (třeba takový herecký matador Bartoška). A ten dojezd se mnou zamával jako máloco z tuzemské tvorby. Mít to lepší rozjezd, dal bych pětihvězdu. Ale i tak silná čtyřka. Uvidíme, jestli nám česká kinematografie přinese něco lepšího. Bude to mít náročné. Za mě dávám 8,5/10 ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Novinka ČT, která hned od začátku upoutala mou pozornost, zaujala mě hlavně svým sociálním přesahem a vsadila i na poutavé obsazení, co dokázalo trpkou synopsi vybalancovat i do úrovně milého humoru. Za větší highlight, než řádné zviditelnění všech strastí spojených s rakovinou, považuju hlavně konečné prosazení Alžběty Malé, co mě už tak zaujala v kraťoučkém seroši Pět let. Jen ať na základě té obrovské sledovanosti nenapadne nikoho navazovat. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv jsem v polovině seriálu ztrácel iluze, nakonec si mě autoři získali a byť se Smysl pro tumor nedá považovat za světový seriál, nakročeno má jen v některých ohledech, tak možná paradoxně to naše české uprděné malé mě na tom chytlo nejvíc. Klišé místy kopec, ale kdo si lže do kapsy, že skutečný život je klišé prost, ten dost možná nežije. Vyrovnávání s rakovinou jsem bohudík nezažil, vyrovnávání s postižením blízkých ale ano a tak nelze než s poselstvím filmu zkrátka a jednoduše souznít. ()

Thanoris 

všechny recenze uživatele

Tahle chuťovka mě dostává hlavně prostředím mého milovaného Hradce a mé alma mater. Možná i proto mě děj po celou dobu držel a odpustím mu i místy drobné, místy závažnější odborné nedostatky, svému smyslu, myslím, dostál (tedy smyslu pro tumor). Velmi kladně vnímám výkony jak mladých, tak zkušených herců, zkrátka jsem si to užil. Víc takových hradeckých počinů! ()

Galerie (137)

Zajímavosti (26)

  • Scény z nemocničního pokoje nemohly být natočeny v nemocnici, v žádné z budov nemůže být takový výhled na centrum Hradce Králové. Zřejmě byly natočeny v ateliéru a do oken byly naklíčovány záběry natočené z budovy Studijní a vědecké knihovny. (Zany)

Reklama

Reklama