Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

viperblade 

všechny recenze uživatele

O Pollockovi jsem před tímto filmem věděl jen to, že byl malíř. Nevěděl jsem, co maloval, nevěděl jsem, jak žil, jak zemřel, prostě nic. A tenhle film mi něco z toho osvětlil, ale ne vše. Například nám snímek ukáže, že Pollock měl problémy s pitím, ale neukáže nám proč. Nikde není řečeno či naznačeno, proč měl takové problémy s pitím. Nebo vidíme, že má stavy, kdy vyloženě šílí, ale opět - proč? Přece tyhle věci se nedějí "jen tak". Takhle, nechci, aby mi něco bylo servírováno přímo pod nos, ale aspoň malé náznaky by zde mohly být. Kromě tohohle a sem tam pomalejšího tempa nemám větších výčitek. Ed Harris byl dokonalý (kdyby akademici věděli, že Russell bude mít za rok film, ve kterém předvede mnohem lepší výkon než v Gladiátorovi, tak by pravděpodobně Oscar skončil u Eda, který by si ho fakt zasloužil) Marcia Gay Harden byla konečně po zásluze oceněna a malá rolička Jennifer Connelly taky potěšila. Jako režisérský debut to nebylo špatné, Ede. 80 %. ()

janeke 

všechny recenze uživatele

Harris to urobil parádne. Vynechal patetické ospevovanie Pollockovej údajnej geniality a pekne ukázal, že celý vynález abstraktného expresionizmu bola vlastne len maliarova neuróza výdatne nalievaná alkoholom a výborný nápad ako zaujať Peggy a vopchať sa tak do jej zbierky abstrakcionistických podivínov. Výborná bola Marcia Gay Harden (ako vlastne vo všetkých jej rolách) a skladby Jeffa Beala miestami spôsobovali náhlu chuť ísť niečo namaľovať... Miestami bol film strašne pomalý, tak preto "iba" štyri hviezdičky. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

ČISTÁ DUŠA+FRIDA Príjemný, dojemný filmík o divnom chlapíkovi a jeho zvláštom živote. Ed Harris je skvelý pred kamerou aj za ňou, nesnaží sa ohúriť, len premyslene buduje svoj Magnum Opus. Marcia Gay Harden skvelo sekunduje, Jennifer Connelly skrášľuje. Jednoducho film, v ktorom sa len ťažko hľadajú chyby... ()

JoVanGogh 

všechny recenze uživatele

Pútavá biografia jedného z najoriginálnejších maliarov v dejinách. Natočiť film o živote umelca však nieje také jednoduché, pokiaľ nieje jeho zámerom diváka uspať. Ed Harris ako režisér to však zvládol solídne a to bez toho, aby do Pollockovej biografie domýšľal nejaké extrémne udalosti. Jeho film je zaujímavý ako celý Pollockov život, jeho štýl a jeho tvorba. Rešpekt patrí Harrisovi aj za stvárnenie Jacksonovej osobnosti a tiež ma potešila Jennifer Connelly v úlohe jeho milenky Ruth. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Klasická biografie geniálního, leč nepochopeného a vlastními myšlenkami sžíraného umělce. Vidíme celou dráhu Jacksona Pollocka, od bídných začátků, rozpoznání výjimečnosti, opojení slávou až k trpkému konci, který je sice očekávaný, ale přesto zamrazí. Vyzdvihnout samozřejmě musím Eda Harrise, který se Pollockovi podobá natolik, až je to znekopojivé a jistě i mou oblíbenou Marcii Gay Harden, která hraje neobyčejně andělskou postavu. Lee se totiž vzdá všeho, i vlastní tvorby, jen aby propagovala Jacksona, vše mu odpustila, milovala ho a starala se o něj. Pobavilo zpodobení New Yorského uměleckého okruhu v čele s Peggy Goggenheim, která byla prostě svá a strašlivě vtipná. Stejně jako Val Kilmer hrající De Kooninga... ten herec prostě vypadá furt jako gangster a rošťák. HUDBA: Jeff Beal - především "malovací skladba" byla úchvatná. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama