Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Typický Carpenter, jak ho mnozí milujeme. Tajemné a těžce uchopitelné zlo, skupina lidí odříznutá od světa a minimalistické prostředky mu bohatě stačí k tomu, aby stvořil poctivý, opravdu děsivý horor (Vládce temnot budiž zdárným příkladem). Kromě dokonalé atmosféry se může Mlha pochlubit i příjemným obsazením, ve kterém mě osobně nejvíc baví duo Atkins - Curtis. Již úvodní masakr na lodi nebo scéna na střeše majáku patří k vrcholům filmu. Klasika, kterou jsem překvapivě docenil až po letech. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kategorie: Vyčpělý old school horor. Carpenter spoléhá na smrtelně přímočarý příběh z kategorie strašidelných pohádek a daří se mu budovat atmosféru, k čemuž mu dopomáhají kvalitní triky. Jinak nemá Mlha moc co říct. Bát se u ní prakticky nelze, gore scény se odehrávají mimo záběr kamery, postavy nemají téměř žádný prostor a jejich jediným smyslem zde je prostě fakt, že existují a buď zemřou, nebo ne. Smeknout zbývá opět jen před multitalentovaným Johnem Carpenterem, který vedle režie a scénáře obstaral i výborný soundtrack, střihl si vedlejší roličku a stvořil onu působivou atmosféru, která je největším kladem filmu. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Carpenter umí ty mrazivou atmosféru navodit vážně skvěle. Už po té první cca dvacetiminutovce jsem měl pomalu husí kůži. Škoda, že potom atmosféra tak na půlhodinky pomine a přijde pasáž plná povídání, která už přece jenom tak záživná není. Potom ale přijde opět večer a atmosféra by se dala opět krájet, i když konec samotnej už přece jenom trochu hapruje. Herci dobří, hudba skvělá a Carpenter to má celý pod palcem. 80% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Atmosféru buduje jistě dobře, tedy stonásobně líp, jak jeho o skorem třicet let mladší klon. Jenže stejně jako je scénář nedomyšlenej tam, tak je nedomyšlenej i tady. A tím nemám na mysli podivnej konec přesně ve stylu druhých pokračování. třeba když všichni nezávisle na sobě spojují všechno podivný dění s mlhou, když ta diskžokejka řve do rádia, aby někdo jel zachránit jejího synka před mlhou, když každej bere jako sám nezvratnej fakt, že v té mlze něco tajemnýho je. To se totiž může stát jen v horrorech jako tento. No, co se týká "nervydrásajícího" úvodu, asi jsem se správně nedíval, protože vyprávění okolo ohně strašidelnejch historek, to může děsit jenom v reálu a před desátým rokem života. Jinak k formě, co říct? Kromě mrtvejch námořníků, kteří nejsou nikdy ukázaní celí a tak to nekazí jinak zábavnej film hloupou umělostí, mi to přišlo hodně minimalistický jak na triky a prostředí, tak na propracování postav. Semtam něco sice nakousne, ale dozvíme se jen ždibce a o mnoha ani to. Mohlo to být lepší, mohlo to být horší. Kultem pro mě zůstane Věc, ale toto ne. Toto je prostě jen další horror nijak nevybočující z řady ostatních osmdesátníků. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Horory mám veľmi v láske. Toto dielo ma však nijak zvlášť nezaujalo. Chýbal mi ten pravý okamih strachu, keď na hrdinu vybehne vrah s díkou a ja sa poseri*m od strachu. Tie oblaky pary na mňa teda strašidelne vôbec nepôsobili. Odporúčaní bolo niekoľko, no možno je chyba v tom, že som film videl v roku 2005, keď už je divák nasiaknutý terajšími horormi. Na osemdesiaty rok ale fajn kamera aj efekty. Prvá polhodinka super, no s postupujúcim časom sa mrazivá atmosféra úvodných scén začala rozpadávať ako hmla fúkaním vetra. A ten záver? Také nedotiahnuté som to fakt nečakal. 55%. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (29)

  • Po prvním sestřihu se ukázalo, že je film příliš krátký pro uvedení do kin. John Carpenter proto dotočil úvodní scénu, v níž kapitán vypráví strašidelnou historku. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama