Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Milan so skupinou ďalších srbských vojakov uviazne v opustenom tuneli, kam sa ukryli bosnianskymi moslimami, medzi ktorými je aj jeho kamarát z detstva Halil. Nočná mora, ktorá sa neustále predlžuje, je prerušovaná návratmi do mierových čias a do prvých dní vojny, ktorá proti sebe postavila bývalých susedov i priateľov. Výsledkom je nesmierne silný a nekompromisný pohľad na jeden z balkánskych konfliktov. (RTVS)

(více)

Diskuze

Tjaden

Tjaden (hodnocení, recenze)

Ego sum ego

Kvůli tomu, že si film dovoluje zachytit utrpení i někoho jiného, než Bosňáků, tak se jedná o manipulaci? Doufám, že víc než 20 let po válce už dokážeme kriticky zhodnotit, jakých prasáren se dopouštěli Chorvati a Muslimové.

Uživatel Tjaden smazal svůj příspěvek.

Ego sum ego

Ego sum ego (hodnocení, recenze)

Smutnou stránkou tohoto "veselého" snímku je, že byl natáčen ještě za probíhající války, že kvůli němu byla vypálena bosňácká vesnice Medžedža (Medjedja) – Bosňáci (bosenští muslimové) byli z prostoru natáčení dílem vyhnáni a dílem vyvražděni – a že se na jeho nátačení podíleli srbští vojáci z jednotky Višegradská brigáda, v níž působil nechvalně známý psychopatický válečný zločinec Milan Lukić. Vůbec se nedivím, že to mnohé v Bosně pobuřuje.

Nemluvě už o samotném obsahu filmu, který staví do typické (protože takových a podobných tragédií bylo v letech 1991–95 plno) situace obě strany zcela obráceně: ve skutečnosti to byli Bosňáci, kdo za války zdaleka nejvíce trpěl a byl porážen, zaháněn na všech frontách, kdežto naopak Srbové, jakožto nejlidnatější národ, měli navrch a válcovali ostatní národnosti Jugoslávie. Nepřijde to filmové zobrazení zdějším obdivovatelům jako svého druhu manipulace, podobná té v Našich matkách, našich otcích?

na příspěvěk reagoval Tjaden, Tjaden

Reklama

Reklama