Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

Hild 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, nádherná romance. A hlavně ty dialogy, ty byly tak neskutečně skvěle napsané. Jedna velká životní pravda za druhou, jeden z těch filmů, u kterého jsem měla pocit, že mi někdo vlezl do hlavy a přečetl mi myšlenky, ve filmu jsem se našla, viděla jsem se v obou postavách. Se všemi názory a myšlenkami na život a na lásku jsem se plně ztotožnila. Richard Linklater citlivě natočil velmi upřímný film o dvou lidech, kteří během jednoho dne zažívají něco, co člověka potká možná jednou za život, něco, co každý člověk doufá, že jednou zažije. Ethan Hawke a Julie Delpy vytvořili velmi přirozenou dvojici, které musíte věřit každou větu, každý pohled. Krásný filmový zážitek. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dva neznámí lidé se náhodně potkávají, tráví spolu celý den (a noc) a poté přichází ta kritická chvíle, kdy se musejí rozejít. Ovšem zatímco se Before Sunset odehrává jen ve dne a v krásně romantické Paříži, tak Before Sunrise se odehrává (pravděpodobně ta nejmarkantnější změna) v noci. Avšak ať už to byla světélkující večerní Vídeň či prosluněná romantická Paříž, tak herci, scénář i kamera se povedli na jedničku. Ethan Hawke a Julie Delphy jsou fantasticky sehraní. Je pravda, že je tento a i druhý film jen a jen konverzační, ale je natočen tak zaníceně a s tak osobitým stylem, že se prostě nemůže nelíbit. Navíc nepostrádá vtip, inteligenci a přirozený šarm. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Daydream delusion, limousine eyelash, oh, baby with your pretty face, drop a tear in my wineglass, look at those big eyes, see what you mean to me, sweet cakes and milkshakes, I am a delusioned angel, I am a fantasy parade, I want you to know what I think, dont want you to guess anymore, you have no idea where I came from, we have no idea where we're going, launched in life, like branches in the river, flowing downstream, caught in the current, I'll carry you, you'll carry me, that's how it could be, don't you know me? don't you know me by now?" ♥♥♥ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl o dvojci, která se jednou jen tak potkala... Jen tak náhodou se seznámila, mluvili spolu a prožívali spolu krásné chvíle v jejich krátce společně ztráveném čase. Dlouhý rozhovor dvou lidí, co se do sebe na první pohled zamilují, i přes jejich rozdíli si povídají o všem možném bez jakýchkoliv hranic. Témata, která proberou jsou chvílemi opravdu ... relisticky živá. Oba herci, mladí, krásní a velmi talentovaní jistě spolupracovali na dialozích, kterou jsou opravdu jak ze života. Mládí obou herců a jejich živost je velmi příjemná. Režisér Richard Linklater natočil výborný romantický film. Bohužel jsme ho viděl až po druhém díle(což je možná škoda, protože si myslím, že jinak by mu neuteklo 5*). Takto je to 4 1/2*. Dneska se najde jen málo romantických filmů, které jsou originální a hlavně opravdu romantické. A co myslíte? Uvidí se oba dva za 6 měsíců? Opravdu doporučuji druhý díl ....Pro mě nejlepší romantická "série" co kdy vznikla. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě teda těžce nedostal. Pořád jsem se snažila pochopit ty pochvalné ódy kritiků, ale nepodařilo se mi to. Horší snad jsou už jen Madisonské mosty. Již n-krát užité téma krátkého, avšak osudového setkání mě tentokrát oslovilo asi jako reklama na Ariel. Pokud bych zatoužila po shlédnutí podobého filmu sáhnu určitě spíš po 30-let starých Nebožtícíh přejících lásce. Tenhle film se podle jedné recenze vyznačuje brilantními dialogy. Já můžu říct jen, že tak stupidní a klišovoté rozhovory jsem ještě neslyšela. (Proboha, proč ona musí být citlivá a pověrčivá a on zas racionální?) A to mluvíme o filmu, který je na dialozích postaven. Alespoň nevím, o ničem jiném, co by mohl nabídnout. Má to být samozřejmě příběh "jako ze života". Jenže tihle umělohmotně krásní vypulírovaní hrdinové mi nikdy nepříjdou jako skuteční. - Doufám, že 2 díl Před soumrakem, odehrávající se po 7 letech můj dojem napraví. Nostalgická nota by mohla být alespoň něčím v té citové prázdnosti, kterou jsem cítila při sledování tohoto filmu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Film obsahuje mnoho narážek na knihu Jamese Joyce "Ulysses" (v češtině vyšlo jako "Odysseus"). Děj obou děl se odehrává šestnáctého června a přechází do ranních hodin sedmnáctého. Obojí zahrnuje cestu kolem města (v knize je to Dublin, ve filmu Vídeň) a obsahuje návštěvu hřbitova. Navíc Jesseho pravé jméno je James (stejně jako křestní jméno Joyce) a stejně jako spisovatel strávil dlouhý čas cestováním po Evropě namísto návratu domů. (novoten)
  • Ve scéně, kdy si Jesse stěžuje, že věstkyně nikdy neříkají pravdu, cituje téměř přesně z knihy The Circus of Dr. Lao od Charlese G. Finneyho. (HellFire)
  • Scenár bol napísaný za jedenásť dní. (MikaelSVK)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama