Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku 16. století proti sobě v Británii stanuly dvě velké ženy, Alžběta I. a Marie Stuartovna. Jejich střet nemohl dopadnout jinak… Soudobí básnící opěvovali její krásu a celá katolická Evropa do ní vkládala naděje, že vrátí na starý kontinent vládu konzervativní víry. Skotskou královnou se po smrti svého otce Jakuba V. stala již v prvním roce svého života. V patnácti letech se díky sňatku s dauphinem Františkem stala královnou Francie. A jen zanedlouho poté získala protivnici na život a na smrt. Ačkoli Marie Stuartovna o anglický trůn v reálných dějinách neusilovala, přestože byla pravnučkou krále Jindřicha VII. Tudora, zpochybnila volbu královny Alžběty I., která jí tento čin nikdy nezapomněla. A když později Marie Stuartovna musela uprchnout ze Skotska a žádat svou příbuznou Alžbětu o pomoc, brzy poznala, že paměť monarchů je skutečně dlouhá. Vynikající historické drama, popisující střet dvou velkých osobností britských dějin a nominované na pět Oscarů, natočil v roce 1971 režisér Charles Jarrott. Hlavní role dvou nesmiřitelných žen ztvárnily hvězdy první velikosti Vanessa Redgraveová a Glenda Jacksonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle, přehledně a srozumitelně podaná historická lahůdka s výtečnými představitelkami obou královen, ultrasympatickým Nigelem Davenportem, slizkým blonďákem Timothym Daltonem (jehož postava rozhodně musela inspirovat montypythonovského prince Herberta, to je jasné), nádhernými skotskými exteriéry, Barryho bombastickou hudbou a věrohodně působící dusnou intrikánskou atmosférou... Ne, nenašel jsem jediné slabé místo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečné zpracování. Na těchle chronicky známých historických příbězích vadí jenom to, že člověk vždycky ví, jak nakonec musí dopadnout. Na autorech leží břemeno i přesto je učinit zajímavými a v drobnějších epizodách napínavými. Když pomůžou herci, jako zde, a nešetří se na výpravě, jako zde, přesto se může podařit hezký film. Jako zde. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Opět jeden vynikající historický film ze 70.let. Moc jsem o tom přemýšlela, čím to je, že se v těch 60-70 letech točily tak dobré ba vynikající filmy. Asi to bude v plejádě úžasných režisérů a generaci báječných herců. Ne každá generace má to štěstí, že se narodí výborné talenty ( a to platí v každém oboru nejen v tom uměleckém). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako prísť vďaka pár nesprávnym krokom a rozhodnutiam o všetko a nakoniec dokonca aj o hlavu... Briti svoje dejiny vedia výborne spracovať. Páčila sa mi hlavne výprava a obe ústredné herečky. Viac ma však presvedčila Glenda Jackson ako kráľovna Alžbeta, dokonca aj typovo nemala od nej ďaleko. Na druhú stranu mi ale nie je známa skutočnosť, žeby sa tie dve aj osobne stretli, tobôž aby pred popravou prišla za Máriou samotná Alžbeta a ponúkala jej milosť za verejnú omluvu. Ani kat to pri poprave nemal také ľahké, keďže neoddelil hlavu jedným šmahom. No ale to sú len také drobnosti... 75/100 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem odkládala tuto variantu životopisu Marie Stuartovny, královny Skotska, matoucí obal (na titulce DVD je primárně zobrazena Glenda Jackson jako Alžběta I., Vanessa Redgrave jako Marie Stuartovna je upozaděná, jakoby titulní postava nebyla důležitá) a samozřejmě očekávání tendenčního podání historického příběhu. Ty stále stejné kapitoly z dějin se pořád dokola vyprávějí jinak, vždy podle aktuálních potřeb, takže nač plýtvat časem na variantu ze 70. let? Snad pro srovnání. Už v několika předchozích komentářích jsem shrnula, že překvapivě nejlepší Stuartovnou zůstává navzdory složitým produkčním podmínkám Srdce královny se Zarah Leander. Naopak nejnovější Saoirse Ronan interpretovala Stuartovnu jako samolibou agresorku, což je v zajímavém rozporu se zdejší Vanessou Redgrave, která zahrála svou Stuartovnu jako naivní, pasivní a romantickou. Navíc tehdy bylo možné zobrazit hned dvě osobní setkání Stuartovny a Alžběty I., po letech už představuje pouze jediné setkání vrchol celého filmu a nakonec snad dospějeme k tomu, že bude možné natáčet takové filmy, které se bez podobné fabulace obejdou a jednoduše se nepotkají. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Príprava poľovníckej scény trvala celý deň, pričom Glenda Jackson bola celý čas v kostýme, pripravovali sa psovodi aj sokoliari. Kamery sa konečne spustili neskoro popoludní, svetlo začalo slabnúť a mrholiť. Záber bol dokonalý, všetci sa pohybovali na povel. Nanešťastie však jedna psovodkyňa v žiarivo zelenom lesklom plastovom pršiplášte pustila svojho psa, no sama sa zabudla zastaviť a vošla do záberu, čím ho pokazila a premrhala tak celodenné natáčanie. (Arsenal83)
  • Glenda Jackson počas natáčania povedala: "Vanessa má lepšiu rolu. Mária bola cundra - tri manželstvá, jedno s mužom so syfilisom, vraždy, väzenie, intrigy, násilie - to je fakt dosť. Moja Alžbeta je nudnejšia, hoci nebola pannou, akou ju mám hrať." (Arsenal83)

Reklama

Reklama