Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku 16. století proti sobě v Británii stanuly dvě velké ženy, Alžběta I. a Marie Stuartovna. Jejich střet nemohl dopadnout jinak… Soudobí básnící opěvovali její krásu a celá katolická Evropa do ní vkládala naděje, že vrátí na starý kontinent vládu konzervativní víry. Skotskou královnou se po smrti svého otce Jakuba V. stala již v prvním roce svého života. V patnácti letech se díky sňatku s dauphinem Františkem stala královnou Francie. A jen zanedlouho poté získala protivnici na život a na smrt. Ačkoli Marie Stuartovna o anglický trůn v reálných dějinách neusilovala, přestože byla pravnučkou krále Jindřicha VII. Tudora, zpochybnila volbu královny Alžběty I., která jí tento čin nikdy nezapomněla. A když později Marie Stuartovna musela uprchnout ze Skotska a žádat svou příbuznou Alžbětu o pomoc, brzy poznala, že paměť monarchů je skutečně dlouhá. Vynikající historické drama, popisující střet dvou velkých osobností britských dějin a nominované na pět Oscarů, natočil v roce 1971 režisér Charles Jarrott. Hlavní role dvou nesmiřitelných žen ztvárnily hvězdy první velikosti Vanessa Redgraveová a Glenda Jacksonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

majo25 

všechny recenze uživatele

Historická dráma o napetí medzi anglickou a škótskou kráľovnou, s všadeprítomnou mocenskou politikou a intrigami. Obsadenie tvorí takmer celý výkvet vtedajšej britskej hereckej školy, zbytočne niekoho vypichovať - dobre sa pozerá na všetkých. Keď porovnám film s o 35 rokov starším predchodcom, tak je o level lepší a záživnejší. Napriek vysoko konverzačnej téme, ktorá sama o sebe nie je až tak zaujímavá. Dokonca sa tu myslí aj na diváka menej znalého histórie, ktorý sa nestráca v menách a tituloch. Pochváliť musím aj hudbu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíše než Marie Stuartovna by se film měl jmenovat Marie a Alžběta, protože především o soupeření těchto dvou žen tu jde. Vanessa Redgrave podala fantastický výkon, ale z mého pohledu jí zastínila Glenda Jackson jako královna Alžběta a v paměti mi uvízne i Timothy Dalton v roli slizkého hraběte Darnleye. 90% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalšie dve hodiny dejepisu, ktoré sú príjemnejšie ako v škole. Pokiaľ by som cynicky mal popísať moje pocity z filmu, tak ak si prečítate oficiálny text distribútora, ktorý zase prezrádza úplne všetko od začiatku do konca a pozriete si k nemu fotogalériu...tak sú zhruba podobné. To ale nemyslím nijako dehonestujúco, stále sa tu totiž niečo zásadné deje, hrajú tu elitní herci a kostýmy sú samozrejme adekvátne tomu, na čo sme v podobných lekciách histórie zvyknutí. Prvá hodina sa zaoberá tým, koho si vziať či nevziať za manžela a kto bude za tým všetkým ťahať za nitky. Tá druhá prináša najlepšie scény v momentoch, keď sa ocitajú Alžbeta a Mária zoči voči a obe si uvedomujú svoju situáciu a nevyhnuteľnosť svojich rozhodnutí. Vanessa Redgrave sa tu snáď najviac podobá na svoju ešte krajšiu dcéru Joely, McGoogan a Holm sa pre takéto slizké úlohy narodili a podobný potenciál vykazuje aj Dalton. Je to trochu akademicky načančané, ale vďaka hercom a dejovým zvratom udržujúce pozornosť po celú stopáž. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě jeden z nejlepších historických filmů, pokud chcete opravdu polopaticky rozumět dějinám Skotska a tomu, co se tam odehrávalo. Herecké výkony jsou skvělé, svižnost a jasnost také a prostě pokud navštívíte Skotsko osobně - toto Vám nesmí uniknout. Plus jsem si doplnila plno nezodpovězených otázek, do té doby. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další střípek do strhující britské historie a další strhující film, který musím doporučit. Jako podobné "velkofilmy" té doby nabízí i Marie Stuartovna opulentní výpravu, fantastické herecké výkony, strhující dialogy, nádherné skotské exteriéry i interiéry, výtečnou hudbu i atmosféru (samozřejmě nejen dobovou, ale taky dějovou) a zážitek, které nabízejí právě jen podobné filmy z britské výroby. Jaké nádherné divadlo! Rozhodně jeden z nejlepších filmů žánrů a neskonale lepší, než nová verze s Margot, Saoirse a Tennantem. Pusťte si tuhle. 85%. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Podle dobových zápisů kat sťal hlavu Marie Stuartovny až na třetí pokus a když chtěl poté zvednout useknutou hlavu za vlasy a ukázat ji lidem, jak bylo tehdy zvykem, hlava mu upadla na zem, protože královna už v té době neměla vlastní vlasy a nosila paruku. (xisp)
  • Charles Jarrott chcel vo filme viac poukázať na náboženské rozdiely dvoch kráľovien, ale producent Hal B. Wallis to označil za príliš ťažké na znázornenie i pochopenie pre diváka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama