Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sólové filmy Terrry Jonese s těmi Gilliamovými porovnávat nesmíte. Zatímco Gilliam je větší fantasta, Jones si spíše potrpí na příběh - na Erikovi je to vidět od začátku do konce. Typický MP humor tady neslouží jako vyprávěcí prvek, ale spíše jako "ozdoby" navěšené na hlavní dějové lince... Tu necelou hodinku a půl jsem se bavil velmi dobře, ale stejně jem čekal o trochu víc. Nejlepší scény - "znásilnění", Cleesovo vydávání rozkazů k popravám a mrzačení, sborový zpěv obyvatel ostrova, neviditelný plášť, viking, který nezná strach, berserk. (To, že nejlepší momenty filmu jsou ty s Cleesem a Jonesem, nijak zvlášť vypichovat nemusím, že ne?) ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

V Nórsku nikdy nesvieti slnko lebo ho Fenrir zakríva svojim tučným vypaseným zadkom a tak musia šľahnutý vikingovia usporiadať výpravu za magickým rohom a dostať sa ako prvý živý ľudia až do Valhaly. Treba samozrejme prekonať nejaké tie prekážky, odkýchne ich morská obluda, prívetivý ostrovania ich mučia svojim zborovým "spevom" a ide po nich aj konkurečná banda vedená Johnom "odťať hlavu" Cleesom. Pre priaznivcov fantasy príliš strelené a pre fanúšikov Montyho Pythona zasa málo strelené. Sú tu jasné MontyPajtoňácke fóry, ako keď sa potápa celé mesto a jeho obyvatelia zanovite tvrdia že sa nič nedeje aj keď im z vody vytŕčajú už len hlavy a aj bitka s "neviditeľným" bojovníkom bola dobrá. Napriek tomu som však mal pocit že to skrátka šlape na pol plynu a Terry mohol viac pritlačiť na strunu absurdného humoru. Finále s krpatým Ódinom ma nejako netento, ale v zásade to bola celkom slušná hračička. A zaujímavé bolo že Tim Robbins ( ešte predtým než sa prekopal lyžicou zo Shawshanku ) vyzeral zo všetkých najmenej vikingsky, asi to bolo tou divnou ryšavou parochňou. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Začarovaný kruh : Když cílem výpravy je drancování a důvodem drancování je další výprava - tak se takhle budeme motat stále dokolečka......... Už jen prvopočátek Erikovi cesty naznačuje, jaký to bude zmatek. Třeba scéna okolo 23 minuty a dohady kdo vedle koho bude sedět. CITÁT - Bohové, buďte všichni v klidu......... Erikova strategie na moři je zavede až k Branám světa. CITÁT - Nedoufal jsem, že vůbec někdy uvidím slunce........ Jejich krvavý souboj z drakem je trikově sice na velice nízké úrovni, ale je to srandomasakr. CITÁT - Drž hubu, a zabírej, vole !!!........ Hudební psychovystoupení v 46 minutě je šílené a rve uši. Teda čekal jsem komedii plnou gegů, ale ono to bylo převážně vážné a někdy i dramatické. I impozantní bitva na moři je plná přátelství a smutku i krve a radosti. Odměna za vítězství je hudba ! Hromový roh je zajímavé dílo a uvidíte jak si s ním Erik poradí. Je tu ještě totiž kovář a ten má trochu jiný plán. CITÁT - Pořád vidím hvězdičky........ Příchod a události ve Valhalle je také spíš drama ze špetkou humoru. CITÁT - Kdybys nebyl mrtvej, tak tě zabiju !!........ Skupinka mrtvých válečníků je velice dobře namaskovaná - zvlášť ten rozpůlenej. Největší a nejlepší postava příběhu je nevěřící věřící Harald ( Freddie Jones ) CITÁT - Neexistuje žádný kraj světa a neexistujou draci.......... Tento film nečerpá z dětské knížky "Sága o Vikingovi Erikovi", kterou napsal Terry Jones i když tedy doufá, že se zvedne prodej. Hudba - Neil Innes. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

příjemná dobrodružná pohádka s pár ryze Pythonovskými momenty (i když jich dle komentářů není tolik, kolik by mělo) mě na hodinu a půl usadila do křesla a jelikož jsem vůči ní neměl valná očekávání, mile mě překvapila kouzelnou atmosférou, připitomělými charaktery (v dobrém slova smyslu), nařáchlým Timem Robbinsem (ta úřednická sušenka ze Shawshanku!:), přitepleným Jonesem, podlým Cleesem a hlavně nádhernou princeznou Aud. Rozhodně to stojí za vidění! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tady mě hodně mrzelo, že ten konec vyznívá tak nějak do ztracena a nebylo zde už nic, co by zasadilo tu poslední pomyslnou ránu. Chvílemi je to skvělé, humor je zde výborný, ale nakonec sama cesta je to hlavní, protože cíl opravdu za moc nestojí. Trikově hezké, herecky dobré, dějově holt trochu horší. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Tento film nečerpá z dětské knížky "Sága o Vikingovi Erikovi", kterou napsal Terry Jones, i když tedy doufá, že se zvedne její prodej. (Terva)
  • Po premiéře filmu Terry Jones požádal producenty, zda by mohl pro britský trh původní více než stominutovou verzi zkrátit. Dostal sice zelenou, ale zároveň i velmi krátký čas na celou akci, takže stejně nebyl ve výsledku spokojený. Teprve v roce 2006, když se vyráběla speciální edice filmu pro dvd, sestříhal Terry Jones snímek na stopáž, jež mu vyhovovala, na 76 minut. (Rodriguez)

Reklama

Reklama