Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Moc moc sympatický a milý filmek. Tim Robbins je už tehdy neodolatelný, stejně jako John Cleese, některé režisérské vychytávky (návštěva Asgaardu) a montypythonovské vtípky. Narozdíl od ostatních pythonovských filmů tady příběh nepokulhává, ale naopak křepce cválá kupředu, je zajímavý a překvapivě dává smysl. Zkrátka moc moc sympatický a příjemný filmek. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Fantastická kravina!! Tleskám! MothyPythonovský humor tam prostě je, i když ne mnoho. Můžete s tím třeba nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Kdo k tomu přistupoval jako k "fantasy", toho je mi moc líto. Kdo čekal komedii, tak si taky nepřišel na své. Je to Jonesovsky prdlý pohádkový příběh s úžasně nápaditou výtvarnou stránkou a se skutečnými základy ve vikingské mytologii. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fantasy mam rad, ale tady je to fakt hozeny spis do komedie a bohuzel to neni zas nejak extremne vtipny. Ale az zas tak to nevadi, je tu docela slusnej pribeh, triky nenaserou, obcas nejaka ta akce je natocena slusne a vetsina hlasek pobavi. Jen je skoda, ze jich proste neni vic, takle to ma obcas hluchy misto. To ale obcas zachrani nejakej fajnovej napad nebo paradni camea Jonese a Cleese. Robins mi v roli uplne moc nesed, takovej moc vymydlenej model nez nejakej spinavej viking, ale hral slusne. Nic moc jsem necekal, ale nakonec jsem se tech 90 minut vcelku bavil, i kdyz od Pythonu bych cekal vic. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Začarovaný kruh : Když cílem výpravy je drancování a důvodem drancování je další výprava - tak se takhle budeme motat stále dokolečka......... Už jen prvopočátek Erikovi cesty naznačuje, jaký to bude zmatek. Třeba scéna okolo 23 minuty a dohady kdo vedle koho bude sedět. CITÁT - Bohové, buďte všichni v klidu......... Erikova strategie na moři je zavede až k Branám světa. CITÁT - Nedoufal jsem, že vůbec někdy uvidím slunce........ Jejich krvavý souboj z drakem je trikově sice na velice nízké úrovni, ale je to srandomasakr. CITÁT - Drž hubu, a zabírej, vole !!!........ Hudební psychovystoupení v 46 minutě je šílené a rve uši. Teda čekal jsem komedii plnou gegů, ale ono to bylo převážně vážné a někdy i dramatické. I impozantní bitva na moři je plná přátelství a smutku i krve a radosti. Odměna za vítězství je hudba ! Hromový roh je zajímavé dílo a uvidíte jak si s ním Erik poradí. Je tu ještě totiž kovář a ten má trochu jiný plán. CITÁT - Pořád vidím hvězdičky........ Příchod a události ve Valhalle je také spíš drama ze špetkou humoru. CITÁT - Kdybys nebyl mrtvej, tak tě zabiju !!........ Skupinka mrtvých válečníků je velice dobře namaskovaná - zvlášť ten rozpůlenej. Největší a nejlepší postava příběhu je nevěřící věřící Harald ( Freddie Jones ) CITÁT - Neexistuje žádný kraj světa a neexistujou draci.......... Tento film nečerpá z dětské knížky "Sága o Vikingovi Erikovi", kterou napsal Terry Jones i když tedy doufá, že se zvedne prodej. Hudba - Neil Innes. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

V Nórsku nikdy nesvieti slnko lebo ho Fenrir zakríva svojim tučným vypaseným zadkom a tak musia šľahnutý vikingovia usporiadať výpravu za magickým rohom a dostať sa ako prvý živý ľudia až do Valhaly. Treba samozrejme prekonať nejaké tie prekážky, odkýchne ich morská obluda, prívetivý ostrovania ich mučia svojim zborovým "spevom" a ide po nich aj konkurečná banda vedená Johnom "odťať hlavu" Cleesom. Pre priaznivcov fantasy príliš strelené a pre fanúšikov Montyho Pythona zasa málo strelené. Sú tu jasné MontyPajtoňácke fóry, ako keď sa potápa celé mesto a jeho obyvatelia zanovite tvrdia že sa nič nedeje aj keď im z vody vytŕčajú už len hlavy a aj bitka s "neviditeľným" bojovníkom bola dobrá. Napriek tomu som však mal pocit že to skrátka šlape na pol plynu a Terry mohol viac pritlačiť na strunu absurdného humoru. Finále s krpatým Ódinom ma nejako netento, ale v zásade to bola celkom slušná hračička. A zaujímavé bolo že Tim Robbins ( ešte predtým než sa prekopal lyžicou zo Shawshanku ) vyzeral zo všetkých najmenej vikingsky, asi to bolo tou divnou ryšavou parochňou. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Tento film nečerpá z dětské knížky "Sága o Vikingovi Erikovi", kterou napsal Terry Jones, i když tedy doufá, že se zvedne její prodej. (Terva)
  • Po premiéře filmu Terry Jones požádal producenty, zda by mohl pro britský trh původní více než stominutovou verzi zkrátit. Dostal sice zelenou, ale zároveň i velmi krátký čas na celou akci, takže stejně nebyl ve výsledku spokojený. Teprve v roce 2006, když se vyráběla speciální edice filmu pro dvd, sestříhal Terry Jones snímek na stopáž, jež mu vyhovovala, na 76 minut. (Rodriguez)
  • Jedním z výtvarníků filmu byl i Alan Lee, ilustrátor knih J. R. R. Tolkiena a později i jeden z hlavních výtvarných poradců filmové trilogie Pán prstenů a obou dílů filmu Hobit. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama