Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Saishi 

všechny recenze uživatele

Pedofílie je dodnes jedno z nejkontroverznějších a nejvíce nepřípustných témat v jakémkoli uměleckém díle. Zvykáme si na výstavy mrtvých lidí v lihu, ale zneužívání dětí na plátně či na stránkách knihy bereme jako odstrašující případ, který slouží k jedinému - semknutí společnosti, všeobecnému odsouzení a vyslovení morální pravdy. Nic hlubšího, neboť jakákoli hlubší myšlenka už svou kontroverzí vytrhuje poklidného příjemce z jinak pohodové letargie. Mysterious Skin se s tímhle nelehkým tématem vypořádal nadmíru čistě a bez jakékoli senzachtivosti. A opět se vrací ke kouzlu člověka jako jedince - nepaušalizuje, neříká, co je pro všechny dobré nebo špatné. Důležité jsou opravdové pocity - zoufalství malého Briana je srdceryvné v celé své podstatě, stejně jako atmosféra malého provinčního městeka, kde nikdo nikoho nezajímá. Dlouho jsem neviděla tak skromné dílo, které nevyšumí za týden z hlavy jako zvětralá sodovka. A Josepha Gordon-Lewitta mi prosím pošlete domů. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

1) Sexuální zneužívání z vás gaye neudělá. Nebo snad ano? Nemyslím si. Respektive: Muselo by se protnout a vzájemně umocnit příliš mnoho faktorů. 2) Sexuální zneužívání nepředstavuje životní výhru, ani není příslibem romantického blouznění a očistné všeobjímající synergie. 3) Pěkně natočeno; dobře zahráno a... předčasně odtajněno. 4) Emoce? Polovičaté. Škoda. Protože láska má mnoho podob. Ale nevydírá. A nepodráží. Araki se k tomuto postupu snížil. A nebo lže sám sobě. Těžko soudit. Třeba si setkání kdo ví kolikátého druhu vláčí s sebou. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Docela velké zklamání. Samotný úvod filmu dává svojí stylizací, formálními postupy i hudebním podkresem jasně najevo, že White Bird in a Blizzard a Mysterious Skin jsou snímky stejného autora. Jenže zatímco ve White Bird in a Blizzard drží Araki celý film v perfektním formálním rámci, Mysterious Skin se snaží reflektovat dětské zneužívání skrze nesourodé vyprávění dvou podivných příběhů. A tak rozdílné žánrové linie mi prostě k sobě nejdou. Jedna jede na hraně sociálního dramatu, druhá koketuje s mysteriózním sci-fi thrillerem a ve výsledku obě zůstávají bez pointy. Místo nich totiž dochází k (ne)překvapivému vyústění a propojení obou příběhů, které ale z mého pohledu neobhajuje smysl ani jedné z těchto linií. Film tak končí v pro mě naprosto neuspokojivém vakuu a opouští mě znuděného a zklamaného. 4/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Gregg Araki | Hudba: Harold Budd, Robin Guthrie | Distribúcia: Tartan Films | Rozpočet: ? | Tržby: 1,524,966 $ || Nevďačné téma, ktoré sa spracováva len občas. Ťažký film s depresívnou atmosférou a skvelými hereckými výkonmy. U niektorých scén človek stráca dych, no v tom najťažšiom slova zmysle, a práve preto jedno zhliadnutie stačí na celý život. Gordon-Levitt len potvrdzuje, že sa stal hollywoodskou hviezdou oprávnene. Podobne, ako Mark Wahlberg, i on si najprv zahral nepríjemné postavy v nízkorozpočtových, divácky nevďačných projektoch. 76% | 1080p, THX, EN DTS | ()

Immortal17 

všechny recenze uživatele

Nikdo by si nikdy nechtěl projít tím, čím si prochází hlavní hrdinové v tomto filmu. Strnule jsem seděla na gauči a sledovala dění ve filmu. Když se člověk zamyslí a uvědomí si, že tohle se děje i ve skutečnosti, přepadne ho jakási "hrůza" z toho, co se děje, co naše oči ještě nikdy nespatřili či nespatříme, ale přitom je to všude kolem nás. Po světě se pohybuje spoustu dětí a dospělých lidí, co již od raného dětství na srdci nosí obrovské břímě a snaží se zatlačit vzpomínky co nejhlouběji do sebe, až jednoho dne se vše vyvalí na povrch a nikdy byste nevěřili jak zdrcující minulostí si museli projít. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo ve městech Los Angeles a New York. (Terva)
  • Gregg Araki snímek sestříhal na svém Macintoshi, užitím programu Final Cut Pro 4. (houseofwax)

Reklama

Reklama