Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! To si ale člověk uvědomí zejména tehdy, když může srovnat s pozdějšími filmy a o současných nemluvě. Tvůrci si uvědomili, že by nebylo šťastné zafáčovat Karloffa na celý film, aby divák přišel o jeho ostře řezanou tvář a démonické oči. Ani flashback do minulosti by nestačil, a tak s oživením mumie Imhotepa se vrací i jeho tvář. Šerosvitná kamera snímá napínavý příběh, který by mohl každým okamžikem skončit pro hlavní postavy nešťastně. Skvělá maskérská práce nezestárla a hypnotizující oči, které se v jednom okamžiku rozzáří, by dokázaly vyděsit i dnes. Klasicky vystavěný příběh využívá egyptské exteriéry i ateliérové prostory a disponuje příjemně tajuplnou atmosférou. Především příznivce starých hororů jistě neomrzí... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

I po letech působivě natočené. ----- Třetím filmem v kolekci klasických hororů Universalu je právě Mumie, podle níž před pár lety natočil režisér Stephen Sommers, obdivovatel těchto černobílých perel, akčnější a počítačovými triky nabitý remake.   Počítačové triky u filmu z roku 1932 samozřejmě těžko hledat, ale režisér Karl Freund měl dva velké trumfy v hercích: Boris Karloff se ujal role oživlého Imhotepa, Zita Johann jakési neurčité dvojrole jeho dřívější lásky, kněžky bohyně Isis, a současné mladé ženy, která je lákána jeho voláním.   Britská expedice objeví v Egyptě mumii Imhotepa, a nešťastnou náhodou ho oživí. Ten se pak pokusí oživit i svou družku a zničit všechny, kteří jeho tajemství znají. Jak se dozvíme v komentáři, film režíroval původně německý kameraman, pro něhož šlo o první režijní dílo, a tak se dočkáme zajímavých nájezdů kamery, hry se stínem a světlem. A nutno dodat, že se tento experiment vydařil a dodává snímku zajímavou atmosféru.   Stejně jako ostatní filmy kolekce, i zde má obraz formát 1,33:1 (4:3 a zvuk v Dolby Digital 2.0. Komentář k filmu obstarává filmový historik Paul M. Jensen, ale moc mu to nejde – jeho výklad je příliš těžký a suchopárný, i když řekne samozřejmě různé historické souvislosti, biografie herců, ale pokud jde o obraz nebo právě promítané scény, spíše je jen popisuje, když už o nich vůbec mluví.   Stejně tak následující půlhodinový dokument Mumie má nejdražší nepatří k nejživějším. Pokud však jde o strohá fakta, užijeme si jich poměrně hodně – od informací o scenáristovi a autorovi předlohy, o režisérovi, o hlavních hercích, dozvíme, jak se připravovala maska mumie a její obtočení fáči, dojde také na spory při natáčení mezi režisérem a herečkou Zitou Johann. Samozřejmě nesmějí chybět ani informace o dalších filmech, v nichž oživlá mumie hraje svou roli.   A pokud by vám toho bylo, máme zde obsáhlou fotogalerii plakátů a snímků z filmu a natáčení, a pak také historický trailer na tento film. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký snímek „Mumie“ v roce 1932 naznačil, že mumie by mohla být další skvělým monstrem Universalu, ale další díly ukázaly, že to tak prostě nebude, že ta postava nefunguje, hlavně protože se neustále recyklovalo jedno téma. Ale původní film je i po dlouhé době skvělý, funguje a nelze mu mnoho vyčítat. Boris Karloff zde naplno ukazuje svoje herecké schopnosti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mumie patří k těm filmům, kterým lze velmi snadno vytýkat nejrůznější chyby... Ovšem pouze pokud divák zrovna chce. Pokud nechce, stačí mu příběh tak trochu okopírovaný z Drákuly, démonické pohledy Borise Karloffa, pohledná studiová výprava a tu a tam stále působivé napětí k velmi příjemné zábavě. Nic víc, nic méně. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Kamenný výraz, hypnotické oči, strnulý postoj.... a láska pretrvávajúca stáročia. Freund zvečnil tento klasický hrôzostrašný príbeh o večnej láske dôstojne a aj keď v tejto dobe dokáže vystrašiť len málokoho, filmu nemožno uprieť znepokojivú atmosféru vyšperkovanú desivo presným výkonom Karloffa. Hororová klasika, ktorá pretrvá stáročia ako láska Imhotepa. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Herec Henry Victor je sice v titulkách filmu zapsál jako představitel Saxonského válečníka, ale ve filmu se nikde neobjevuje. Jeho role byla součástí scény představující ve zkratce historii starověkého Egypta od dávných dob až po současnost (resp. počátek dvacátého století). Pro finální sestřih však byl tento segment vystřižen. (DaViD´82)
  • Štúdio Universal bolo na začiatku 30. rokov 20. storočia druhoradým hollywoodskym štúdiom. Po uvedení a úspechu tohto filmu (a predtým hitov ako Dracula či Frankenstein) sa definitívne vymanilo z tieňa a stalo sa z neho jedno z najvýznamnejších filmových štúdií na svete. (Biopler)
  • Kirk Hammett, hlavní kytarista metalové skupiny Metallica, si nechal na svou nejoblíbenější kytaru natisknout plakát k filmu. Na kytaře je rovněž fráze "It comes to life!". (klingr)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama