Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (399)

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Nebýt výborného Mádla a Issové (Mádl suprise for me) a nebývale půvabného Karlínského industriálu, tak by se tento počin rozsypal jak tužky na stole a najít tu správnou barvičku by bylo lehce problematické... Myslím, že to není zas až tak špatné... Ale ani zas tak dobré... Děti zapadají do konceptu současné české vody a komín ne a ne vystrčit růžky... ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Žádný velký filmový zážitek se nekonal, což jsem ani neočekávala vzhledem ke zdejším prvním ohlasům. Vyšla jsem ze sálu kina a na mysl se vloudily dotěrné otázky o čem? a proč? a spolu s nimi zároveň bleskové a jednoduché odpovědi o ničem a nevím. Přesto se mi nechce film šmahem odsoudit. Pár světlých záblesků měl. Postava Ofky(Martha Issová) byla dobře napsaná i zahraná, zaujalo též další herecké obsazení(herci Dejvického divadla) a některé dialogy(Ofka versus paní dotorka - debata o důležitosti studia pro život...). ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi smutný film o nešťastných lidech všech věkových kategorií. Spolu s Karamazovými považuji Děti noci za nejlepší český film roku 2008. Hereckou sestavu si paní režisérka vybrala vskutku pestrou, Martha Issová a "její rodina", Jiří Mádl, ansámbl Dejvického divadla, Jan Dolanský a Kristýna Nováková. Ti všichni představuji prosté Čechy, nacházející se spíše na chvostu matičky Prahy, z nichž někteří se snaží bojovat o lepší zítřky, zatímco druzí rezignují a nechají se životem jen vláčet. Děj není nijak výbušný a dechberoucí, ale já jsem nic podobného ani neočekávál a právě náhled do životů těchto postaviček mě chytil za srdce. Jsem si však jistý, že Děti noci to nebudou mít lehké, protože jsou hodně "jiným" filmem. Issová s Mádlem si ocenění zasloužili, oba dva hrají naprosto úžasně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozhodoval, kolik dát hvězdiček. Nemá to děj, nemá to žádnou pointu, jednotlivý scény mi připadaly k sobě tak nějak divně poskládaný, jak kdyby byly ve špatnym pořadí a nebo něco mezi nima chybělo... Přesto v tom filmu asi "něco" je, protože za sebe nemůžu říct, že bych měl chuť to vypnout a ani se nebránim podívat se na to někdy znovu. Celkem chápu, že někdo na tom nenajde nic a dá odpad, stejně jako chápu, že někdo tam toho naopak najde hodně a dá 5 hvězd. Já jsem asi tak někde uprostřed. Chválim herce, atmosféru a vlastně i ten "konec", protože já čekal, že se bude konat nějakej kýčovitej happy end, kterej by tam byl jak pěst na oko. Jo a taky se mi líbila muzika. Nejvíc ten track, co hrál při scéně, kde Issová tancovala asi jako Chris Kattan v Noci v Roxbury. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Herecky filmu vévodí Martha Issová, ale i Mádl, nebo Termerová hrají skvěle. A Dolanskému stačí jen pár replik, aby třeba jen změnou hlasu přesvědčil, že taky umí hrát. Pokud nebudete vnímat dějovou složku a zaměříte se na vykreslení atmosféry Karlína, tak vás potěší třeba zrcadlení, ať už na hladině vody, nebo odraz ve výloze. Zajímavá postava dívenky, která/-ou pronásleduje hlavní hrdinku/-a. Film, který nesplývá se současnou českou filmovou tvorbou a snaží se vyvolat reflexi. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení trvalo od 30. října do 12. prosince, to zejména v pražských čtvrtích Karlín, Holešovice a Florenc. (Elisebah)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama