Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

crozet 

všechny recenze uživatele

Stará garda s vtipem na jazyku i oku a veselou písničkou na rtech, k tomu krásné a sebevědomé ženy a všeobecné (tvůrčí) poststalinské uvolnění - samozřejmě přiměřeně, s dohledem obligátního rudocha na stěně. V hotelu poletuje rejnok Lohniský, Bohumil Šmída názorně dokládá, kde že se brala nacistická hysterie z těch böhmische smějících se bestií a všechno dohromady obepíná patrně nejpříjemnější pohádkový hlas z Brna. Já bych si s dovolením také vzal.. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tenhle film už jsem viděl mockrát, a tak ho znám zpaměti, přesto se na něj rád podívám. Detektivní případ sám o sobě vypadá banálně, ale vše se změní po smrti muzikanta Valenty. Jeho vražda z filmu dělá drama, které vrcholí vechvíli,kdyje Šesták jako volavka přinucen mladým synovcem opustit lokál; to pak se asi mnohému divákovi v kinech tenkrát rozbušilo srdce. Ale je to krásně komorní, žádná akce, kriminalisté Tůma a Líbal vyšetřují trpělivě, bez emocí, jak jsme to z našich starých dobrých detektivek znali. Nu,svět se změnil... Měl jsem tyhle příběhy vždycky moc rád. Höger s Bekem byli v téhle trilogii jedničky, začínající Abrhám a Geprtová příjemně mladí, pan Nový noblesní... Prostě pohodový film. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než jsem si pamatoval. Od úvodního vtípku po jeho variaci v závěru zábavná detektivka, která přihodila pořádnou dávku humoru, aniž by přitom musela slevit na položkách napětí a drama. Opět spousta podezřelých, opět spousta alibi, a mezitím proplouvá hláškující Karel Höger s Josefem Bekem, který sice občas také nějakou hláškou vyrovnává skóre, ale přesto je trochu odsunut spíš do role nahrávěce. Výborný je Oldřich Nový, který neslevil ze svého prvorepublikového šarmu, ale přitom v závěru s přehledem předvedl láhudkového drsňáka a několika přesně mířenými... větami zvítězil nad sebědomým mlaďochem K.O. Napínavá, zábavná detektivka, která nenudila ani okamžik. A vyčítat jí to ideologické blýskání je asi jako vyčítat černobílému filmu, že je málo barevný. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Pro mě vrchol krimi 50-60's CZ. Z mnoha důvodů. Kasař Mlíko(Šmída), který si snad nikdy nezahrál kladnou roli, zde opět exceluje-"byl to jen malý meloušek" a "to víte lidi jsou všelijaký". Oldřich Nový je sice ředitel ale taky paroháč "sám jste jistě poznal, že moje žena je Drahá". Nese to stejně hrdě, jako by se psal r. 1936. Mladý Josef Ábrhám s Libuší Geprtovou vám představí, jak stáli, když sledovali vraždu.To budete čumět. Karel Hoger je vyšetřovatel s instinktem a chladnou hlavou. Asi jako Jean Gabin. Profesionální Napínavá Krása na nedělní odpoledne. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhá detektivka z třídílné série s kapitánem Tůmou (Karlem Högerem) a poručíkem Líbalem (Josef Bek). Klasická detektivka s vraždou a velkým podvodem. Oba hlavní hrdinové jsou stěžejní postavy a především díky Högerovi stojí film za vidění. Nepřináší nic zásadního na poli české detektivky, ale je slušnou částí zapadající do zajetých krimi kolejí. Potěší krásná mladá role Josefa Abrháma. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)
  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno