foto

Libuše Geprtová

  • nar. 21.12.1941
    Kolín, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 18.11.2005 (63 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Libuše Geprtová se narodila 21. prosince 1941 v Kolíně. Na svět přišla jako druhé z dvojčat. Narodila se do intelektuální spořádané a vážené rodiny. Rodinnou historii poznamenala brzká úmrtí na onkologická onemocnění a ani jí samotné se tento osud nevyhnul. Otec zemřel, když bylo Libuši 25 let. Bratr dvojče později emigroval a starší sestra zemřela po těžké nemoci. Libuše nějakou dobu učila ve Zlonicích za Slaným, pak v Hořicích.

Dva roky byla členkou divadla v Karlových Varech a i dnes někteří karlovarští pamětníci vzpomínají na její uhrančivou Manon Lescaut. Před kamerou se poprvé objevila v roce 1961 ve špionážním dramatu KOHOUT PLAŠÍ SMRT. Pak následovaly další menší role, např. Margit v ÚPLNĚ VYŘÍZENÉM CHLAPOVI (1965) nebo Kateřina v DÁMĚ NA KOLEJÍCH (1966). Na nějaký čas se usadila v Brně, kde se stala nezapomenutelnou tváří tamní činohry. Chtěla jít studovat herectví na DAMU, ale přednost dala praxi.

Roku 1971 přišla velká herecká nabídka z Barandova. Režisér Antonín Moskalyk připravoval nové zpracování Babičky od Boženy Němcové a Libuši Geprtové byla nabídnuta role bláznivé Viktorky. V diváckém povědomí stále zůstávala Viktorka Jiřiny Štěpničkové z BABIČKY z roku 1940, takže srovnávat bylo s čím. Ale Libuše Geprtová pochopila režisérův záměr natočit nový přepis Babičky jako psychologickou zpověď žen (babičky, Barunky, kněžny, Hortensie a Viktorky) a i Viktorku pochopila tak, jak ji Němcová napsala. Svou roli zvládla tak bravurně a do Viktorky se vžila tak dokonale, že se stala její takřka životní rolí a v diváckých srdcích zůstala dodnes.

V roce 1973 udělala zásadní rozhodnutí a přijala angažmá v Divadle na zábradlí. O uvolněném místě jí tehdy informoval její blízký kolega herec Oldřich Vlach. Její divadelní kariéra je nejvíce spjata právě s tímto divadlem a režisérem Evaldem Schormem. Zdejší angažmá trvalo něco přes 30 let. Ve 30 letech se jí narodil syn Svatopluk, jehož otcem je Vítězslav Jandák. Ale rozhodla se, že bude svobodnou matkou a syna bude vychovávat sama. Svatopluk se narodil v době, kdy byla Libušina sestra těžce nemocná a nakonec zemřela. Na své jediné dítě se Libuše velice upnula a strachovala se o něj i později v dospělosti. Otec a manžel sice v rodině chyběl, ale podle svých slov nechtěla Libuše nikomu patřit. Byla sice několikrát zamilovaná, ale nikdy to příliš dlouho nevydrželo a také se nikdy nevdala.

Z Divadla na zábradlí, ve kterém strávila tolik let, nakonec odešla. Bylo jí sice přislíbeno, že se s ní počítá i do dalších let, ale to nakonec nebyla pravda. Bez práce a bez svého milovaného divadla byla nesvá. Její syn už byl dospělý a měl svoji rodinu. Vnuci však byli její velkou radostí a nahrazovali jí práci v divadle. Za peníze po otci si pořídila auto: „děvenku“ a s oblibou s ním vyrážela po různých místech, vzpomínala a přemýšlela. Nezanevřela na svět a dbala o sebe, byla upravená, cvičila, chodila s přáteli na delší procházky apod. V té době pracovala pro Český rozhlas, kde uváděla svůj pořad rozhovorů se zajímavými hosty – Co máš v rozhlase rád aneb Splněná přání.

Nejen v divadle vytvořila výrazné role. Role Viktorky v BABIČCE nebyla zdaleka její poslední rolí ve filmu. Hlavní role vytvořila např. v dramatu HORDUBAL (1979) – jako Polana či ve snímku PASÁČEK Z DOLINY (1983). Spíše se ale objevovala ve vedlejších rolích a poměrně často spolupracovala s televizí. Vytvořila řadu rolí v televizních filmech, inscenacích, pohádkách a seriálech, např. Anežka ze Schauenburka v inscenaci KRÁLOVSKÝ GAMBIT (1974), dohazovačka Frosina v inscenaci LAKOMEC (1978), Lída v seriálu PLECHOVÁ KAVALERIE (1979), role v seriálech SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1985), DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (1989). Jako vdova Morousová zazářila v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH (2003), díl Vdavky za všechny prachy. Zde dokazuje, že i malá role má velký význam a nad jejím herectvím se doslova tají dech. Její poslední filmovou rolí byla hospodyně v německém filmu o Boženě Němcové A TOU NOCÍ NEVIDÍM ANI JEDINOU HVĚZDU (2005).

Když už se zdálo, že s divadlem je definitivní konec, přišel v roce 2004 s nabídkou role Karel Heřmánek z Divadla Bez zábradlí. Libuše Geprtová uskutečnila návrat na jeviště po několikaleté pauze rolí paní Stoneové v legendárním muzikálu Cikáni jdou do nebe. Díky této nové roli byla často nervózní a nepříjemná, ale jako vždy precizní. Chtěla svou roli zvládnout dokonale a pečlivě ji nastudovat. Byla nekompromisní a nedokázala se někomu podbízet, přesně taková, jak o ní mluvili někteří její kolegové. Byla tvrdá, ale laskavá, někdy hrubá, ale vzápětí pohladila. Svou roli zvládla znamenitě a hrála asi do jara roku 2005. To už ale byla těžce nemocná. Přesto chtěla žít dál a nemínila se vzdát. V létě 2005 podstoupila operaci kvůli nádoru v hlavě a věřila, že nemoc překoná. O svém onemocnění nikdy veřejně nemluvila a své soukromí si pečlivě střežila. Proto bylo pro mnohé velkým překvapením, když se 18. listopadu 2005 dozvěděli o jejím úmrtí. Na tuto pozoruhodnou osobnost českého filmu, televize, rozhlasu a divadla vzpomínají její kolegové a přátelé ve vzpomínkovém dokumentu TICHÉ KROKY (2007) z televizního cyklu PŘÍBĚHY SLAVNÝCH.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2005 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu
1997 Ivanov (divadelní záznam)
1996 Revizor (divadelní záznam)
1994 Zlaté hejno (TV film)
1993 Česká muzika (TV film)
1992 Jaké vlasy má Zlatovláska (TV film)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
1991 Honorární konzul (TV film)
O třech stříbrných hřebenech (TV film)
Pofoukej mi jahody (TV film)
1990 Heřmánková víla (TV film)
Houpačka
Zvonokosy (TV film)
1989 Mata Hari (TV film)
1987 Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Už od ráje (TV film)
1986 Adieu, mládí (TV film)
Bratr a sestra (TV film)
Operace mé dcery
1985 Cawdor a Fera (TV film)
Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Malý vodní had (TV film)
O mrtvých jen dobře (TV film)
1984 Komediant
Láska s vůní pryskyřice
Oldřich a Božena
1983 Pasáček z doliny
Perníkový dědek (TV film)
Putování Jana Amose
Záchvěv strachu
Zločin v obrazárně (TV film)
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Hodina života
Kamenný orchestr (TV film)
Ta chvíle, ten okamžik
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Hordubal
Něco je ve vzduchu
Ten svetr si nesvlíkej
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
Kam nikdo nesmí
Poslední koncert (TV film)
Smrt stopařek
1978 Horúci dych (TV film)
Jožin (TV film)
Lakomec (TV film)
Rána jistoty (TV film)
1977 Adélka (TV film)
Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou (TV film)
1976 Splynutí duší (TV film)
1975 Stěhovaví ptáci (TV film)
1974 Královský gambit (TV film)
Lidé z metra
Ohnivý máj (TV film)
Rafan (TV film)
Rinaldino (TV film)
Rudá záře nad Kladnem (TV film)
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
U tří nevěst (TV film)
V každém pokoji žena
Zbraně pro Prahu
1972 Jak to bylo v Únoru (TV film)
Venca (TV film)
1971 Babička
Zloděj (TV film)
1970 Paradajs (TV film)
1968 Vojnarka (TV film)
1967 Traktér u královny Pedauky (TV film)
1966 Akce Lucy (TV film)
Dáma na kolejích
Úspěch (TV film)
1965 Úplně vyřízený chlap
1961 Kde alibi nestačí
Kohout plaší smrt

TV seriály

2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Vdavky za všechny prachy (S02E03)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Poslední odvolání (S03E02)
1990 Heřmánci (TV seriál)
1985 Kamarádi Dobré vody (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Návrat (E13)
Matka (E11)
Větroplach (E10)
další epizody (8)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Revolver pro zlatokopa (E04)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Studna (S03E06)

Dokumentární

2007 Předčasná úmrtí: Tiché kroky (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace