Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

inutihar 

všechny recenze uživatele

"A 50 g vodky záloha pro nečekaný přípitek." je super hláška. Ovšem pro sledování filmu té vodky potřebujete víc. Dějově to je naprosto chaotické a celé to na mě působilo jako sestřih náhodných scén z nějakého normalizačního TV seriálu. Hloupé, ale ne tak moc, aby to bylo vtipné. Ale Delfín předělaný na imperialistickou stíhačku byl super. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

uvodna predtitulkova pasaz navodi dojem ze pojde o cesky TOP GUN, ale chyba lavky. co nasleduje je pre tu dobu typicka politicka agitka, kde je hlavnym hrdinom POLITRUK (!) ktory ma strach z lietania (to len dokazuje ze kto dokazal liezt do spravneho zadku, to za komancov dotiahol daleko). akcnych leteckych scen je tak do 10 minut a dejove konflikty su vyriesene za 3 minuty, alebo len naznacene a potom sa od nich uplne odpusti. i ked sa nakrucalo na 70mm tak cely film vyzera nezazivne a neepicky... ()

Reklama

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tři hvězdy (66,6%) a hned řeknu proč. Rádoby experti na leteckou tématiku se zde již vyjádřili. Teď se vyjádřím já. Film jsem viděl v mládí, ještě před vojnou. Protože jsem odebíral časák L+K, o letectví jsem věděl poměrně dost. Tak mě hned zaujalo, že kapitalistické Šůting Stáry tady nahrazují Aero L-29 Delfin. Ale zase si dost dobře nedovedu představit, že by nám soudruzi z Jůesej nějaký takový stroj půjčili. A pak jsem šel na vojnu. K letectvu. A právě s takovými chlapíky, jsem seděl na velitelském stanovišti a poslouchal jejich historky. Teď už to byli starší pánové, ale všichni piloti. A to, co popisuje tenhle film, o tom jsem taky něco slyšel. A tito pánové do teď mají můj respekt a obdiv, protože to, co říkali, opravdu ukazuje, že ten film až tak špatný není. Přistávat bez podvozku, katapultovat se z MiGu, kterému se roztrhla turbína, přelétávat ze Slovenska trofejní Mezky proti Tatrám a mít staženou prdel, jestli v přídavné nádrži nebude bublina, .... A v telefonním seznamu, který jsme na VS používali, byl u dvou jmen křížek. Ti takové štěstí neměli. Berme to tak, že dotyční byli vojáci. A voják, ať už sedí v Čáslavi, v Žatci nebo v Náměšti na letišti a nebo letí do Afgánu, pouze plní rozkazy. Nic víc a nic míň. A pokud jde o tu zeď, též by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo cizí chodil po zahradě nebo lezl do bytu. Taky bych s ním byl hodně rychle hotov. Nižší hodnocení dávám za politruka, protože ten jako takový s létáním neměl moc co dělat (ale vlastně měl, vždyť to byl Študent z Nebeských jezdců). Pár jsem jich poznal a byli úplně k ... A Martin Růžek generála zvládl hodně dobře. I když bych ho párkrát kopnul do řiti, je to obrovskej záhul šéfovat armádě nebo divizi aby fungovala. Možná ty vojenské historky jednou zpracuji trochu víc, abych těmto profíkům vzdal hold. /zajímavý komentář Fondak/ ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Mladý kapitán (Jiří Bednář) přichází na novou posádku jako politruk a zástupce pro věci politické poněkud svérázného, ale v jádru dobráckého generála (Martin Růžek). Píše se rok 1951. A mladý kapitán si píše deníček... Vzpomíná na tu rozpornou a krásnou dobu svého mládí, "které se dnes říká léta padesátá". Soudruzi popravili Miladu Horákovou, začali si brousit zuby na Rudolfa Slánského a desítky a stovky dalších... To se ale z filmu pochopitelně nedovíme. Přes hranice přelétávají balony se štvavými letáky Svobodné Evropy. Většinou tak vysoko, že je nemožné je s vrtulovými letouny zničit. Ale nebojte, naši letci budou mít brzy ocelové ptáky. A skutečně, za zpěvu Kalinky přilétá peruť MiGů! Piloti se chystají na přeškolení. U jednoho jména je však otazník. Major Zeman... totiž Pilař (Vladimír Brabec) chodí opravovat kostelík! A při tom na bytovkách by byli potřeba zedníci jako sůl... Major je však generálův kamarád z koncentráku, který oba přežili jako zedníci... a tak vše dobře dopadne. A jako happy-end jedna sestřelená americká stíhačka.____________ Je poněkud smutné sledovat bývalého pilota Študenta (Neběžští jezdci), kterak pobíhá mezi piloty jako politruk, kterému se v letadle dělá šoufl. Celkově film vypadá nejen jako z jiné doby, ale snad i jiné planety... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film pod vší úroveň, ale nevím jak a proč, zkouk jsem ho celý. Filmy bez děje přejíždím, nebo prostě vypnu. Je sice pravda, že jsem jej nesledoval moc pozorně, ale sledoval. Takže ta hvězda jen za to, že jsem to viděl celé. Tak, fírnajs, nevím, jestli ji dávám tvůrcům, nebo sobě. Ale asi tvůrcům, ač nevím čím vlastně zaujali. 201110188918/8920 ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Knižní předloha Václava Podzimka se jmenovala „Osm a půl sestřelu“ a byla vydána v edici Magnet v roce 1972 (Robbi)
  • Natáčelo se v Karlových Varech. (M.B)
  • Sestřel amerického letounu je inspirován skutečnou událostí z 10. března 1953, kdy poručík Jaroslav Šrámek na MiG-15 zlikvidoval americkou stíhačku F-84E Thunderjet. Ve filmu pošle k zemi narušitele USAF (L-29 Delfín) pilot Janda. (Robbi)

Reklama

Reklama