foto

Gustav Heverle

  • nar. 31.1.1920
    Praha, Československo
  • zem. 22.1.2008 (87 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gustav Heverle se narodil 31. ledna 1920 v Praze. Narodil se do tradiční herecké rodiny, ale původně se chtěl věnovat hudbě. Zvítězila však rodinná tradice a nastoupil roku 1940 do známé Herecké školy E. F. Buriana. Po jejím zrušení (1941) spoluzaložil se spolužáky malé divadélko Větrník (1941 – 1946). Po úspěšném ukončení pražské Státní konzervatoře roku 1946 odešel do Středočeského divadla v Mladé Boleslavi (1946 – 1947).

Následně se vrátil k E. F. Burianovi, do jeho D 49 (1948 – 1955), a poté přešel k Janu Werichovi, do Divadla ABC (1955 – 1962). Z Divadla ABC přešel záhy do Městských divadel pražských (1962 – 1984), z nichž po odchodu na odpočinek hostoval ještě do roku 1989. Kromě svých mateřských scén působil ve slavné Laterně magice (1967 – 1970) a jako hlavní režisér ve studiu vysílání pro děti a mládež Československého rozhlasu (od sedmdesátých let).

Díky svému přirozenému hereckému projevu, který byl ovlivněn E. F. Burianem a Janem Werichem, byl skvělým představitelem různých mladých milovníků, velkých hrdinů a mužných nebojácných chlapíků. Pro role ve světovém a českém repertoáru využíval všechny své výrazové a herecké prostředky. Z velkých divadelních rolích si pro doplnění uveďme Bufallo Billa („Limonádový Joe“), Kornela („Matka“), Bruta („Julius Caesar“), Villona („Balada z hadrů“) či Teddy Brewstera („Jezinky – bezinky“).

V české kinematografii debutoval titulní úlohou Josefa (druhou titulní úlohu sehrála Jaroslava Adamová) v dramatu E. F. Buriana CHCEME ŽÍT (1949). Kromě velkých rolí, které si vyjmenujeme později, si uveďme malé a epizodní roličky Charouse (CESTA KE ŠTĚSTÍ), Bagára (PŘEPADENÍ), Bartoše (SEVERNÍ PŘÍSTAV), Budila (NA KONCI SVĚTA), Linharta (Z MÉHO ŽIVOTA), nadporučíka Hrstky (TANKOVÁ BRIGÁDA), velitele SNB (PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK), Kubáče (JURÁŠEK), řidiče Zacha (BOMBA), Karla (POVODEŇ), funkcionáře Smíška (KRÁL KRÁLŮ), československého kapitána (ATENTÁT), úředníka (JAK SE KRADE MILION), jezdce (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), holiče (KLÍČ), garážmistra Bláhy (ZATYKAČ NA KRÁLOVNU), Wollmanna (PALETA LÁSKY), majora Pecky (VYSOKÁ MODRÁ ZEĎ), vedoucího vinárny (MOTIV PRO VRAŽDU), výběrčího (ČAS LÁSKY A NADĚJE), SNB (PASIÁNS) atd.

Z oněch významnějších si musíme připomenout zejména panoše Vítka v Zemanově dodnes oblíbené pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952), fanatického německého agitátora v ÚNOSU (1952) Elmara Klose a Jána Kadára, nového dělnického ředitele Bláhu, jenž odhalí nepořádky na „vzorné“ stavbě ve Fričově satirické komedii ZAOSTŘIT, PROSÍM! (1956), zedníka Bláhu v dramatu podle románu Karla Matěje Čapka – Choda MSTITEL (1959) Karla Steklého či německého venkovana a nacistického udavače Seppa v dramatu Stanislava Černého POČKÁM, AŽ ZABIJEŠ (1973). Na rozdíl od jeho první velké role, byla jeho poslední filmovou hereckou příležitostí v kinematografii malá úloha burziána v koprodukčním česko – rakouském psychologickém dramatu ŠÍLENÝ KANKÁN (1982) režiséra Jaroslava Balíka.

Dlouhodobě spolupracoval s rozhlasem („Matka“ nebo „Caesar“), v televizních inscenacích (VOLÁNÍ O POMOC, JEDEN ZA VŠECHNY, METODA RADY PITRA, NÁMOŘNÍCI Z KOTORU, ROMEO A JULIE NA KONCI LISTOPADU, ŽIŽKŮV MEČ, SPODNÍ PROUD, IDEÁLNÍ MANŽEL atd.) a seriálech (např. HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MY Z KONCE SVĚTA, DOBRÁ VODA, PLECHOVÁ KAVALÉRIE, SANITKA). Heverle se mj. angažoval politicky v různých odborových a státních funkcích, aby podpořil své levicové smýšlení.

Za svou práci obdržel dvakrát Čestnou medaili (k 50. výročí KSČ a k 30. výročí osvobození ČSR), Čestný stříbrný odznak ROH, za rozhlasovou tvorbu cenu Prix Bohemia (1980), titul Zasloužilého umělce (1980), Čestný diplom za práci pro rozvoj Československé kinematografie (1980) a cenu Senior Prix (1994). Herec Gustav Heverle byl často viděn na veřejnosti i po roce 1989. Zemřel 22. ledna 2008 v Praze. Přesně devět dní před svými osmdesáti osmými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2001 Ideální manžel (TV film)
1987 Loď (TV film)
1982 Šílený kankán
1978 Rudý primátor (TV film)
1977 Pasiáns
Vítězný lid
1976 Beethoven - všední dny jednoho života
Čas lásky a naděje
Dům Na poříčí
Paleta lásky
Poslední začátek (TV film)
1975 Akce v Istanbulu
Spodní proud (TV film)
Stěhovaví ptáci (TV film)
1974 Motiv pro vraždu
Noc oranžových ohňů
Případ mrtvého muže
Sedmého dne večer
V každém pokoji žena
1973 Černé na bílém (TV film)
Počkám, až zabiješ
Volání o pomoc (TV film)
Vysoká modrá zeď
Zatykač na královnu
1972 Aféry mé ženy
Cesty mužů
Magnolia (TV film)
Smrt si vybírá
Svatba bez prstýnku
Svatý Michal (TV film)
1971 Klíč
Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
1970 Žižkův meč (TV film)
1969 Charleyova teta (divadelní záznam)
1968 Šíleně smutná princezna
1967 Jak se krade milión
O princezně, která pořád vařila (TV film)
1966 Dva tygři
1964 Atentát
A to všechno za týden
Hvězda zvaná Pelyněk
Pět hříšníků
Strakatí andělé
1963 Král Králů
Otevřené okno (studentský film)
Skotská s ledem (TV film)
1962 Akce Kalimantan
Objev na Střapaté hůrce
1961 Tereza
1960 Lidé jako ty
Sedmý kontinent
Zbytečný motiv (studentský film)
1959 Konec cesty
Mstitel
Schovávaná na schodech (TV film)
Slečna od vody
1958 Hlavní výhra
Povodeň
1957 Bomba
Malí medvědáři
Stopa vede do tmy
1956 Hra o život
Jurášek
Neporažení
Zaostřit, prosím!
1955 Muži mě pronásledují
Punťa a čtyřlístek
Tanková brigáda
Východisko
Z mého života
1954 Na konci města
Severní přístav
1953 Přepadení (studentský film)
1952 Pyšná princezna
Únos
1951 Cesta ke štěstí
1949 Chceme žít
Katka

TV seriály

1986 Gottwald (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
1975 My z konce světa (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Rubínové kříže (S01E04)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Lodní uzel (E07)

Dokumentární

2003 Pohádka z lásky (TV film)
1956 Sen

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace