Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Pohlazení po mé atletické duši, nádherný snímek popusující osud Steva Prefointaina - po kterém je pojmenován nejslavnější současný atletický míting v americkém Eugene.... a zaroveň v pozadí vznik firmy né menší než Niké a taky se tu mihne i Mac Wilkins....Steve Olympiádu nikdy nevyhrál,ale stal se legendou (vyhrál patrně dopující Lasse Viren)....95% (to , co mi zkazilo dojem, je fakt, že mám atletické dějiny tak našprtané, že jsem všechno věděl předem,ale to vůbec nevadí...) ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jeden by čekal u sportovního filmu, že bychom bývali byli měli s hlavní postavou sympatizovat. To ovšem není případ tohoto příběhu. Neboť Steve Prefontain v podání Jareda Leta je vykreslen jako porchní a arogantní frajírek. Takže defakto 3/4 filmu jsem ani nevěděl, proč bych mu měl fandit. Nepříjemný je i jeho buranský trenér, který mu dává pořád "čočku", "kapky" chcete-li. Vesměs to nabere obrátky až na olympiádě a pak mě to začalo více zajímat. Do té doby jsem sledoval jen povrchního běžce, jak se dostává na vrchol. Ani to napětí ve filmu nebylo tak dobré. Dodívat se to dalo, ale určitě nejde o něco výjimečného. ()

Reklama

lillien 

všechny recenze uživatele

Zázračného běžce totálně pohřbily konkurenční Hranice možností. Třetí hvězdu dávám ryze ze solidarity a mojí slabosti pro vytrvalostní běh. Jared se celkem snažil, občas tam i běhá, ale billy Crudup ztvárnil Prefontaina tak, že jsem se neodtrhla od obrazovky a že mi vehnal slzy do očí. Jared mě nudil. Nevěřila jsem mu, že by kdy uběhl alespoń míli. V televizním zpracování s povrchním scénářem se toho možná víc dělat nedalo, ale jeho výraz joggujícího Mickey mouse z Beverly Hills se prostě totálně míjí se skutečným dramatem a uvěřitelnou bolestí, která na mě dýchla u Hranic možností. Stejný příběh, stejný Prefontaine, ale rozdíl několika tříd. Dobrý příběh, ale tady se vyplýtval v zapomenutelné devadesátkové rychlokvašce. ()

TeraBum 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovník běhu se stydím, že jsem si o Prefontainovi četla až po shlédnutí tohohle filmu. O to víc se ale prohloubilo mé zklamání. Pseudo dokumentární styl filmu vůbec nesluší, hází všechny události do kolonky "klišé". Scény se střídají v takovém tempu, že žádná nemá přetrvávající efekt, herci tak nemají co hrát. Film je pouhou osnovou nejdůležitějších bodů v Prefontainově životě, bez jakékoliv hloubky. Věčná škoda, protože v Prefontainovi bylo mnohem víc, než film ukazuje. Zklamaná se jdu vrhnout na Without Limits snad mi to zlepší náladu... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že Prefontaine byl spíše podprůměrný sportovním filmem o sportovci, který ani tolik výjimečný nebyl. Pouze měl jeho život tragický konec a také svou vizáží dokázal v USA zpopularizovat běžecký sport. Jinak neprorazil na úplné vrcholu. Na světové scéně. Letovi v hlavní roli seděla ta frackovitost a dokázal zaujmout hned na první dobrou. Celkově je to ale spíše životopisná nuda se sportovní tématikou. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Steve Prefontaine držel všechny americké rekordy od 2 do 10 tisíc metrů. Tohoto výkonu už nikdo nedosáhl. (Rodriguez)
  • V roce 1978 kongres USA schválil zákon o amatérském sportu, kterým dal amatérům hlas v tom, jak řídit jejich sporty. (Rodriguez)
  • Natáčení probíhalo v Oregonu a ve Washingtonu. (reich)

Reklama

Reklama