Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nádherný a dojemný film o skvělém běžci Stevu Prefontainovi. Tenhle nenápadný snímek mi zprostředkovalo HBO a jsem za to rád. Výborné herecké výkony, dramatický a zajímavý příběh a to vše podtržené čerpáním ze skutečnosti. Díky tomuhle filmu jsem poznal jednu legendu a dobře si ji zapamatoval. Je to natočeno fantasticky, jen škoda že se to nedostalo více do povědomí lidí. Celkové hodnocení skvělého filmu s prvky dokumentu.. 85% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný příběh o běžci, který "nevyhrál" to nejdůležitější přesto se však stal inspirací. Oproti druhému snímku, kde se ukazuje Prefontaine v hlavní roli, tenhle přináší větší emoce v závěru. Hlavně ale má Jareda a ten je vždy skvělý a to potvrzuje i zde s tím podivným knírkem na tváří. Na tenhle film jsem se rád podíval a to i přesto, že běhání mě nebaví. Hlavním důvodem je to, že mám rád sportovní příběhy a to i ty, které nekončí úplně ideálně. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jeden by čekal u sportovního filmu, že bychom bývali byli měli s hlavní postavou sympatizovat. To ovšem není případ tohoto příběhu. Neboť Steve Prefontain v podání Jareda Leta je vykreslen jako porchní a arogantní frajírek. Takže defakto 3/4 filmu jsem ani nevěděl, proč bych mu měl fandit. Nepříjemný je i jeho buranský trenér, který mu dává pořád "čočku", "kapky" chcete-li. Vesměs to nabere obrátky až na olympiádě a pak mě to začalo více zajímat. Do té doby jsem sledoval jen povrchního běžce, jak se dostává na vrchol. Ani to napětí ve filmu nebylo tak dobré. Dodívat se to dalo, ale určitě nejde o něco výjimečného. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: (Po návratu Steva z OH 1972 z Mnichova, kde skončil v běhu na 5 000 m čtvrtý.) Nancy Alleman: - "Jsem na tebe pyšná Steve a město taky." Steve Prefontaine: - "Jo, jasně. Zřejmě po mně pojmenujou ulici. Bude se jmenovat čtvrtá." & (Steve dostal před závodem od Billa Bowermana jím nově vyrobené boty pojmenované Nike "swoosh".) Steve Prefontaine: - "Ale podle mě to vypadá na zbytečnej odpor vzduchu." (A odtrhne "fajfku" Nike.) & Mac Wilkins: - "Žiju a dýchám s diskem. Dokonce nesnáším Vánoce, Díkuvzdání, Velikonoce a všechno, co mi naruší trénink." ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Velmi mě překvapilo, jak mě tento nenápadný snímek dokázal zaujmout. Film o talentovaném běžci Stevu Prefontaineovi v hlavní roli s Jaredem Letem má sice ze začátku problém s výběrem dokumentární či hrané formy, ale postupně si naštěstí jednu z forem vybírá (tu hranou) a v ní pokračuje ve velké části zbytku filmu. Sám jsem se viděl ve Steveově ctižádostivosti, chuti po vítězství a zklamání z neúspěchu a hodně pomohl herecký výkon Leta i ztvárnění kouče Bowermana k tomu, abych zaujatý sledoval snímek až do konce. Jsou zde i slabší pasáže (např. řešení s atletickým svazem), ale ty jsou zas vyváženy autentickým vyobrazením "krvavé" Mnichovské olympiády a také přítomností přímých záběrů ze závodů. Na závěr snad jen třeba říci, že je dobře, že jsem o "Prém" nic předtím nevěděl. K plnému hodnocení už chybí jen větší filmovost a dramatičnost, protože jméno Steve Prefontaine už nezapomenu. Tak třeba se toho dočkají Hranice možností. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • V roce 1978 kongres USA schválil zákon o amatérském sportu, kterým dal amatérům hlas v tom, jak řídit jejich sporty. (Rodriguez)
  • Steve Prefontaine držel všechny americké rekordy od 2 do 10 tisíc metrů. Tohoto výkonu už nikdo nedosáhl. (Rodriguez)
  • Ve filmu byly použity záběry z olympijských her, které se konaly v roce 1972 v Mnichově. (reich)

Reklama

Reklama