Reklama

Reklama

Fáze IV

Trailer

Obsahy(1)

Je možné, aby byli mravenci chytřejší než lidi?
Dostáváme se do výzkumné laboratoře, kde jsou zkoumáni mravenci s velmi vysokou inteligencí. Ovšem nikdo netuší, co se děje venku. Mravenci se začínají chovat podivně a zaútočí. Ale chytří hmyzí zabijáci po čase pronikají i do laboratoře, kde chtějí pokračovat v zabíjení. Nyní musí vědci spojit své síly a znalosti a tyto monstra zničit. (Chupacabre)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kamenné stĺpy mi pripomínali obal albumu The Who, na ktorom bolo Baba O'Riley, a podobné psychedelické veci, čiže atmosféra ok. Aj originálne katastrofické nápady fajn. Len budovanie napätia na mňa moc nefungovalo kvôli slabším efektom. Ja chápem, že v dobe vzniku boli obmedzenejšie možnosti. Ale časom mi začalo vadiť, keď bol každý výbuch zostrihaný tak, že najprv vidíme objekt celý a potom detail explózie extrémne zblízka, aby nebolo viditeľné, čo vlastne vybuchuje. Možno vďaka tomu štáb nemusel demolovať nákladné kulisy, výsledok je však taký, že všetko vybuchuje dvakrát, čo nepôsobí dynamicky. A tiež som mal trochu problém s Lynne Frederick. Vizuálne super, len hrala dosť slabo. Jasné, mala byť postava, ktorá zažila traumu, tak sa chová nedôverčivo. No vyzeralo to tak, že sa bojí na ľudí aj pozrieť, ale potom im zrazu roztrieska laboratórium od hnevu. To som jej moc neveril. Napriek tomu dobrý tip od Willyho z VRK. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Počas prvých minút projekcie som bol voči tomuto sci-fi dosť skeptický, v očakávaní čohosi, pripomínajúceho entomologické dokumenty z kanálu Animal Planet, no príbeh ma postupne vtiahol a tá hodina a pol mi nakoniec ubehla ako nič. Vyskytuje sa tu síce niekoľko nelogických pasáží a konanie hlavných postáv občas postráda zmysel, každopádne je však Phase IV pozoruhodným filmom. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivý vědeckofantastický snímek o mravencích. Jak říkají mnozí odborníci : kdyby měli mravenci atomovou bombu, tak už jsou vládci planety. Jejich organizace je dokonalá. Přísná hierarchie jim umožňuje pracovat rychle, bezpečně a efektivně. O mravencích byla natočena spousta filmů - katastrofické, sci-fi, horrory, ale tenhle se přeci jen vymyká. Snad proto byl také oceněn na Festivalu SF filmů v Trieste Zlatým asteroidem. Svým pojetím mi připomněl film Kmen Andromeda... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

U skupiny horrorů se žraloky coby útočícími monstry registruji déle pojmenování sharksploitation... jak to nazvat, když tady útočí a zabíjejí pro změnu mravenci? ...antsploitation? :D Každopádně Fáze IV je filmem, který se od tradičně pojatých animal horrorů, jaký byste po přečtení zdejšího obsahu mohli klidně očekávat, liší skutečně hodně. Šel jsem do něj se zvědavostí, že jde o jediný celovečerní režisérský počin Saula Basse, slavného to tvůrce osobitých titulkových sekvencí pro nejeden film A. Hitchcocka nebo J. Frankenheimera... a výsledek způsobil, že jsem konsternován. V prvních minutách sledujeme zdánlivý přírodopisný dokument o mravencích, který plynule projde do sci-fi plné vědeckého zkoumání terénů a chování inteligentních mravenců v počítačové laboratoři... a časem až do horroru s lidským bojem proti mravenci rozpoutávané apokalypse. Přes strohý, až vědecky odtažitý styl přibývají s vrcholící hraniční situací pro dva vědce a jednu trosečnici vedle nich emočně silné okamžiky plné tísně a gradující děsivé představy nad budoucností Země a lidstva. Svou atmosférou, navrch s precizními záběry, montážemi, skvostě zachycenými detaily (často doslova „mravenčími“), pěknými dobovými triky a efekty, i spolu s Nigelem Davenportem v hlavní lidské roli, mě dokázaly Fáze I až Fáze III přikovat tak, že jsem plně přistoupil na nevšední, čistě teoreticky až neuvěřitelný děj jedné velké mravenčí vzpoury proti lidem. Fáze IV teprve se závěrečným titulkem následuje a film uzemní i částečným ponecháním na divákovi, co si do zvolání chtějí násdosadí... a snad mě fanoušci sci-fi (a) horrorů neutlučou, ale tohle se mi líbilo několikrát víc než např. Vetřelec. [95%] ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pologeniální filosofující sci-fi o různých přístupech lidstva k potenciální hrozbě.. zákonitosti akce a reakce.. když testovaný subjekt testuje testujícího.. atd.. Scény z mravenčího mikrosvěta jsou brillantní, hudba i kamera dodávají správnou atmosféru... Jen je to pomalejší a přemýšlivější a kdo očekává akční horror o zabijáckých mravencích nebo je už prostě navyklý na moderní tempo a přímočarost, tomu to asi moc nesedne. za mě: paráda! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Počítače, které Lesko (Michael Murphy) používal, nebyly atrapy blikajících světel, ale skutečné počítače, jako například GEC 2050. (classic)
  • Ken Middleham, fotograf divoké přírody, který pořídil sekvence hmyzu pro film Fáze IV, pořídil také sekvence hmyzu pro dokumentární film Hellstrom Chronicle (1971). V obou filmech byly hojně použity detailní fotografie hmyzu. (classic)
  • Podle knihy „Future Tense“ Saul Bass původně natočil velkolepou, surrealistickou čtyřminutovou scénu, která ukazovala, jak by vypadal život na „nové“ Zemi, ale distributor ji vystřihl. Scéna měla naznačit, že obě přeživší postavy byly změněny tím, že mravenci vytvořili další stupeň evoluce lidstva a hmyzu. Záběry z původní montážní sekvence se objevují v kinematografickém traileru, který byl pravděpodobně připraven předtím, než byly ve filmu provedeny škrty. (classic)

Reklama

Reklama