Reklama

Reklama

Druhá světová válka: Na frontě

(seriál)
  • Velká Británie World War II: From the Frontlines
Velká Británie, 2023, 4 h 51 min (Minutáž: 43–57 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o druhé světové válce, který vás prostřednictvím upravených archivních záběrů a svědectví účastníků z různých stran přenese přímo na bojiště. (Netflix)

Recenze (30)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Tou největší devízou jsou zde nádherné kolorované záběry, z nichž mnohé jsem já osobně viděl zcela poprvé. Celý projekt je rovněž proložen monology účastníků bojů z obou stran barikády, což lehce vyvažuje ten největší nedostatek, jenž tkví ve vynechávání některých důležitých momentů celého konfliktu. Je to vážně veliká škoda, jelikož pak by už o nekompromisním plném hodnocení nemohlo být žádných pochyb. (Netflix) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vidět 2. světovou válku v barvě je něco úžasného. Mnoho záběrů už bylo jinde černobíle, ale je tady i hromada nového materiálu. Dokument nemůže přinést nic nového pod sluncem, takže dává prostor oběma stranám barikády, což také není zrovna běžnou praxí a připomíná, že dělení na hodné a zlé je celkem zavádějící. Válka je jenom jedna a svinstva prováděli všichni. ()

Sprite 

všechny recenze uživatele

Chronologické shrnutí 2. světové války v barvách z pohledu obou stran. Tohle si musíme neustále připomínat a pro mladší generaci je tenhle dokument jak ušitý. Chválím Netflix, tohle se povedlo. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Krásný záběry doplněný mnohdy neuvěřitelnými osobními vzpomínkami. Samotný dokument ovšem 2. světovou válku bere hodně zjednodušeně. Je až neuvěřitelný kolik klíčových událostí je zde zmíněno jen okrajově a v rychlosti nebo jsou vynechány uplně (Market Garden). Vizuál a porvedení super. Informační hodnota slabá. ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Extrémně povrchní dokument, ve kterém bylo vynecháno tolik zásadních informací ze všech stran, že to až bere dech. Dobové záběry jsou jedna věc, ale obsahově nemá tento seriál žádnou velkou hodnotu. Diváci, kteří o tomto tématu nic neví nebo neviděli žádný jiný dokument o druhé světové válce možná budou spokojeni, ale ostatním nic nového nepřinese. A možná je dokonce urazí nepřesnostmi a absencí opravdu podstatných informací. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Vizuálně parádní dokument plný neviděných dobových záběrů a ne úplně obvyklých pohledů z druhé strany barikády. Informačně je to sice hodně zjednodušené a něco nového to může přinést snad jen tomu kdo o Druhé světové válce nikdy neslyšel, ale o tom tenhle dokument úplně není. Ani sem nepočítal s tím že bych se v něm měl dozvědět něco zásadního a nebo že by mě chtěl vzdělávat…70% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Opět Netflix, mám zrovna nějaký to válečný období. Jako seroš skvěle udělanej, je neuvěřitelný jak moc šikovní sou tx borci, který umí udělat z černobílu barevnou... Jinak je to ale obyčejnej dokument jako většina. ničím mě uplně neodrovnal. ()

winetach 

všechny recenze uživatele

Dokument je mierený viac na vizuálnu stránku a osobné svedectvá na všetkých stranách konfliktu ako na podávanie faktografických údajov. Pre fanúšika histórie neprináša nič nové okrem krásnych kolorovaných záberov. Napriek tomu je to kvalitne dramaturgicky vystavaný dokument, ktorý nenudí. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Podařené, zpracované záběry i ty přidávané, skutečně navozují atmosféru. Více méně by se to dalo vysílat ve školách v hodinách dějepisu ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Tí, ktorí vyčítajú tomuto dokumentu nepresnosť, málo informácií, či nejaký ten zmätok majú svoj kúsok pravdy. Ja mám tiež svoj, keď poviem, že tento dokument je predovšetkým klenotom príbehovým, ktorý nepotrebuje po 100 iných dokumentárnych filmoch o 2. sv. presne do bodky informovať, ale zanechať stopu v podobe výpovede. To sa dokonale podarilo. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Největší a patrně i jedinou předností celého dokumentu jsou jednoznačně zrestaurované a kolorované dobové materiály, díky nimž seriál působí mnohem zajímavěji a poutavěji, tvůrcům se také povedlo nashromáždit i poměrně raritní dobové záběry, takže rozhodně je na co koukat, potěší ale i různá svědectví účastníků tehdejších událostí. Po obsahové stránce už to však taková hitparáda bohužel není. Jelikož tvůrci museli do zhruba pěti hodin stopáže vměstnat celou druhou světovou válku, většina událostí je tím pádem extrémně zjednodušená, jen se klouže po povrchu bez nějakých širších souvislostí, spousta věcí je jen okrajově zmíněna nebo i zcela vynechána, znalému divákovi tak dokument absolutně nic nového nepředá. Druhá světová válka: Na frontě zaujme jen a pouze svým vizuálem, obsahově však za svou konkurencí silně zaostává. 5/10. ()

Ahsoka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téma WWII je aj po 85 rokoch stále obľúbená a aktuálna, a tak by to aj malo zostať. Ľudstvo zabúda. Túto tému treba stále otvárať a približovať napríklad aj takýmto mimoriadne krásnym doku seriálom, ktorý s využitím moderných technológií lahodí oku aj generáciám: 1. ktoré nie sú zvyknuté na čiernobiely, roztrasený, nezaostrený obraz, 2. ktoré vojnu nezažili na vlastnej koži, a po 3. ktoré nemajú alebo už nebudú mať možnosť stretnúť sa tými, ktorí ju zažili. S argumentami, že je seriál faktovo neúplný razantne nesúhlasím, lebo vždy si môžem pre úplnosť otvoriť knihu alebo pozrieť iný podrobnejší dokumentárny seriál. V tomto sú najdôležitejšie udalosti týkajúce sa pohybu frontu (kuk vyššie na názov seriálu) a ostatné udalosti okrajovo v absolútne postačujúcej miere. Navyše veľký palec hore za pohľad na udalosti zo všetkých zúčastnených strán a za ukážku ich chválihodných aj menej chválihodných činov (aj víťazí aj porazení). ()

J0man 

všechny recenze uživatele

Štvrtá hviezdička za skvelé zábery vo farbe, inak je náučná hodnota kvôli veľkej skratkovitosti dokumentu veľmi nízka. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Nacismus (a OSA) bylo, je a bude zlo. Válka byla, je a bude zlo. Nikdo si asi nedovede představit, jaky peklo byla druhá světová, pokud ji sám nezažil. Jsem rád, že jsou pořád dokumenty, který tu hrůzu připomínaj, aby se na to nezapomnělo. Autentický záběry tenhle dokument (i když zjednodušeně) dělaj ještě desivejsi. Nejednou mi bylo z toho všeho zle... ()

schluke 

všechny recenze uživatele

Jde hlavně o vizuál se slušným zvukovým pozadím, plno věcí je vynecháno. Nicméně to nic neubírá na dech beroucích kolorizovaných záběrech. ()

liebgott 

všechny recenze uživatele

tenhle Dokument je fakt nářez. Pro někoho kdo se o druhou světovou zajímá celí život jsou informace v dokumentu je lehké opakovaní ale ty kolorované a restaurované fotky  jsou fantastické , plus výpovědi přímých účastníků to je skvělí . Informace co se v dokumentu dozvíte jsou ale na úrovni toho co vás naučí na základce , Takže pro znalce historie jsou informace v dokumentu bezcenné . Kolorizované záběry jsou úžasné ! ()

Reklama

Reklama