Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (779)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som trošku sklamaný. Ani nie je tak s toho (nakoniec) klasického príbehu, ako tak s toho, že Guillermo to až príliš naťahoval. Na dve hodiny je to až moc a filmu dosť trvá, kým sa rozbehne, čo je škoda, pretože väčšie tempo je hlavne to, čo by film potreboval. Aj tak vás ale del Toro dokáže potešiť jeho temným (fascinujúcim) vizuálom, skvelými hercami, či krvavým násilím. Škoda, len že sme museli čakať na to viac ako bolo treba. S prižmúrenými očami za gotický vizuál a opojnú hudbu dávam ešte jednu navrch. Obľúbený soundtrack: Edith's Theme, Credits. 80% - 4* ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, dobré herecké obsazení, děsivá atmosféra Purpurového vrchu. Čekala jsem to o něco horrorovější a více "lekacích" scén, ale nestěžuju si. Ani jedna postava mi teda sice nebyla nějak zvlášť sympatická, ale jinak se mi to vlastně docela líbilo. Možná ten konec a celé vyústění příběhu by se dalo zpracovat jinak (a možná i lépe). Pro mě je to tak na pomezí 3* a 4*...tak zatím nadhodnocuju. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Vážené čtenářstvo upozorňuji, že následují jenom spoilery, pouze spoilery a pro samý spoiler nebude mít kam odložiti slinu. Dějství prvé. Vyblitá grafomanská schizofrenička provádí taneční freje s jakýmsi zchudlým barometrem z Blitánie. Okolo postávají všelijaké rašple a natahují držky. Vše (až na naši ústřední skoroalbínku) je pěkně barevné. Abych neopomněl - objevila se i samička od ducha, která již dvakrát bubla! Duchna je sice ekl, ale zatím nebojím se nic. Dějství druhé. Barometr v minulosti cosi prosral, což nám komplikuje milostnou linku. Odhalil to otec rodu, za chvilku však trčí papuče! Výborně, ostrovan se může spissovnici dostat na kobylku, případně ona jemu na koníčka. Netrpělivě čekám, jestli má prsní dvorce stejně bezbarvé, jako xycht. Dějství třetí. Kvůli duševnímu zdraví diváků je odmítá ukázat, ale mě neošálí. Určitě vypadají jako tvaroh na ledu. Zatímco vyjukávají další duchny, začínám mít vážně strach. Že si rozzívnu hlavu na dvě poloviny. Dějství čtvrté. Barometr přestal dělat buzolu a natrhl bělnaté hýždě. Bubáci ve svých uspávacích snahách excelují. Dějství páté. Sněží. Přijíždí princ na bílém lékařském plášti. Barometr osciluje mezi vyblitkou a jebatelnou ségrou. Napětí graduje, jedno víčko mám ospalky slepené, až hanba. Dějství šesté. Finále! Barometr hyne na vnitřní krvácení do oka a Drusille trošku ujíždějí nervy. Holky jdou na nože, ovšem slečna pudr za vydatné pomoci ektoplazmy vítězí. Padá mi hlava do instantních nudlí..... Mohlo to být i horší. Kdybych žral kuře na paprice, určitě by z trika nechtělo pustit. Prostě by se to zapralo, no. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pokud hledate ducharskej horor, bezte o dum dal. Tohle totiz horor jednoduse neni, sice to je lehce mysteriozni, obcas napinavy, ale prinejlepsim thriller. To nejlepsi na filmu jsou kulisy, kdyz se nad tim clovek zamysli, mame tu fakt jen minimum lokaci, ale hlavne ty na Purpurovym vrchu fakt stoji za to, vizualne naprosto nadherny. Dojde sice i na nejakyho toho ducha, ale ty jsou pro dej naprosto zbytecny a pusobi tak trochu do poctu, nezachrani to ani, ze vypadaj vsechny radne nechutacky, i kdyz popravde receno, nemoh sem se misty zbavit dojmu, ze koukam jen na dalsiho Hellboye. Celkove s brutalitou si del Toro ale hlavu nelamal, takze obcas to je fakt pekne krvavy. No a herci jsou do jednoho naprosto skvely, i kdyz Mia je uz ke konci ocekavane lehce otravna. Proc teda jen 3*? Protoze to proste nefunguje, desne tu chybi nejakej zasadnejsi dej, kterej by film tahnul kupredu, takhle vam zustane jen par atmosferickejch vyjevu a to na vic bohuzel nestaci. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Precízne naštylizovaná pecka, ktorá obsahuje všetky dobroty gotických hororov ako melodramatickú romancu, tieň minulosti, gotický kaštieľ, preexponované dialógy a herecké výkony a hlavne úžasnú atmosféru, kde tradičnú hmlu výnimočne nahrádza tehlovinou nasiakajúci sneh padajúci cez deravú strechu domu. Čo sa týka obsahu, nič prevratné to nie je, ale kto preboha čaká v roku 2015 originálny gotický horor? Toto je pocta, ktorá je chvalabohu minimálne post-moderná (už priezvisko Cushing je príliš) a maximálne tradičná. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Universal sa rozhodlo vydať film počas Halloweenu a keďže Guillermo del Toro dokončil film niekedy až v rozmedzí decembri 2014 alebo v januári 2015, dátum vydania musel byť stanovený na október 2015. (Pat.Ko)
  • Rámy ostnatých dverí pri pohľade na chodbu vyzerajú ako mučiaci nástroj "železná panna". (Kadas97)
  • V slovnej prestrelke Edith s pani McMichaelovou sa nachádzajú odkazy na dve klasické spisovateľky, Jane Austen (Pýcha a predsudok) a Mary Shelley (Frankenstein). (Kadas97)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama