Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 3

Recenze (780)

Fr 

všechny recenze uživatele

“DÍTĚ MOJE, KDYŽ NADEJDE TEN ČAS, VYHNI SE PURPUROVÉMU VRCHU.“... /// Řekl duch a zmizel. Ale kdo by dneska věřil nehmotným strašidlům… Jinak je to dost blbě zkombinovaná láska se strašením. Ovšem filmařina parádní. Fakt nechápu, co vede del Tora ubíjet svoje fajnový představy ve slaboduchejch cypovinách. Gotika je hezká, Loki famózní. Bavěj i divadelní dialogy, ale jinak je tahle duchařská tragédie hodně rozporuplná. Tý romantiky je tady na horor hrozně moc! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vobčas nevím, která stará je moje stará. 2.) Zajímá mě, jak by dopadla Jana Eyrová, kdyby ji strašilo ve věži. 3.) Thx za titule „Sarinka“ a „UniCorn“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Guillermo jak ho mám rád. Nevím, co všichni čekali, a je mi to vlastně úplně jedno. Crimsom Peak představuje hlavně audiovizuálně nabušenou a s klidem řeknu, že v tomto směru takřka dokonalou podívanou, které se sice (a to je samozřejmě škoda) nedaří na plný plyn vystrašit, ale jako gotika léta páně 2015 je perfektní. Navíc pro mě dostatečnou náhradu představuje přítomnost krvavých scén, jež v daném subžánru pravidlem nebývá. Hlavní herecké trio je vybráno pečlivě, přičemž hlavně Wasikowska začíná čím dál víc stát za pozornost. A ještě jedno komparační a kamenovační odkázání si dovolním - del Toro poráží Watkinse minimálně o délku řeznickýho obušku, neřku-li od délku lopaty. Doporučuju na 90%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Pacific Rim představil destruující akci, která se rychle okouká, emoce, které jsou nefunkční a dialogy, které zase plytké, Hobitem si to pak u mě Guillermo del Toro rozhodně nevylízal (ač se podílel jen na scénáři). Nyní přichází s kusem, který se chtěl vydrápat alespoň tam, kam fantazijní Faunův labyrint. Nevyšlo to. Tenhle Mexičan udělal další chybný krok (netuším, proč si vybral tak přízemní, konzervativní a neoriginální látku), respektive je absolutně věrný žánrovým klasikám. Takže buď přistoupíme na gotickou romanci, nebo půjdeme o dům dál. Jedna naivka tu totiž na konci 19. století zjistí, že její milý tají něco děsivého. Jenže ve viktoriánském sídle stojí proti odhalení tajemství duchové i manželova sestra. Del Tora nad vodou drží cit pro výtvarnou extravaganci, sráží ho naopak spousta utahaných scén a předlouhá stopáž. Chápu, že nechtěl být poplatný mladému znuděnému diváctvu, jenže když mi toho kromě výpravy, několika nápadů a charismatického Toma Hiddlestona s tajemstvím moc nezůstalo, je něco špatně. Na jeho pravidla hry jsem tak ani já nepřistoupil. Moje smůla. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna s blonďatou pipkou, která je tak blbá, že mi je její osud naprosto lhostejný. Del Toro mě zklamal na plné čáře, jelikož takový blábol jsem od něj nečekal. Těžce předvídatelné bez překvapení. Film NENÍ strašidelný, digitální bubáci i gore nevyděsí a o gothickém horroru nemůže být vůbec řeč - ten vypadá opravdu jinak. Nové století je zatím neschopné vyplodit slušnou duchařinu a jsem rád, že jsem za tohle nevyhodil peníze v kině. Jedna hvězda za výpravu, exteriéry a zejména interiéry, druhá za hudbu. Hiddlestonovi bude zřejmě souzeno hrát padouchy navždy. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tááák jo, tohle byl hodně zvláštní kinozážitek, protože klasickej horor (díky bohům!) to není, romantický doják také ne, thriller (obzvlášť kdyby tam nebyli duchové, což by po pravdě příběhu moc nevadilo). Sama o sobě je tahle kombinace fajn, problém je ale v tom, jak je dávkovaná, ona určitá potemnělá romance totiž v první polovině hraje jasnej prim a přitom rozhodně není nějak zásadně úžasná, což v kombinaci s časovou rozplizlostí prvního aktu působí místy poněkud nedobře. Pak se zjeví sám ctěný Purpurový vrch a s ním hororové prvky, které jsou sice vizuálně skvělé, ale... Už dlouho jsem se v kině tak nesmál (ok, já jsem hrozná bestie co se takhle tlemí často, ale tady se ke mě přidával celý sál), ano, lekačky jsou nefunkční, respektive fungují trochu jinak, ale přesně to dodávalo zbytku úžasnou atmosféru, která sice nebyla temná a tísnivá, ale spíš hravě dobrodružná, ale zároveň jasně se vymezující pro dospělého diváka. Jinak Hiddleston s Hunnamem velmi fajn, zbytek ansáblu méně, ale pořád dobře. Celkový dojem je hrozně rozpačitý, takže to bude za obligátní a trochu zbabělé průměrné tři. PS: jak se staví trpasličí společnost k lgbt komunitě, za předpokladu, že jsou trpaslíci a trpaslice vizuálně a společensky nerozeznatelní? ()

Galerie (51)

Zajímavosti (44)

  • Guillermo Del Toro sa vyjadril, že je pre neho tento film veľmi osobný a inšpiráciou preňho boli staré gothické romány ako "Jane Eyre" či "Rebecca". (Steny94)
  • Ako môžeme vidieť, listy neustále padajú do Veľkej siene cez dieru v streche, napriek tomu, že v okolí je len hŕstka stromov a žiadny z nich nemá listy. (Pat.Ko)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama