Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (779)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád Guillermovo režijní i produkční počiny, takže jsem se opět dočkal elegantního pohádkově syrového hororu. Lépe řečeno, i přes pohádkově hororový námět, nádherné lokace, kostýmy, sympatickou zápletku a skvělé herce se mistr Toro nebojí sem tam někomu probodnout ksicht kuchyňským nožem nebo narvat umyvadlo až do krku. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem čekal na nějaké brilantní osvětlení, proč si del Toro z tuny projektů vybral zrovna tenhle. A bohužel nepřišlo. Purpurový vrch v jádru není vůbec špatný film - všechno tu vypadá nádherně a všichni hrají do puntíku to, co se od nich čeká. To ale zároveň znamená, že příběh svátečního hororového diváka jako jsem já (natož pravověrné fanoušky) vůbec v ničem nepřekvapí. Všechno se tu děje přesně podle zajeté šablony a vždycky dlouho dopředu víte, co se zhruba stane a jaká odhalení se chystají. Vyhlížení strhující nadstavby je tak bolestivě marné, a pokud nepřistoupíte na to, že si del Toro točí zcela klasickou duchařinu hlavně pro sebe, budete se v kině docela ošívat. Jak říkám, Purpurový vrch je přesně tou vypulírovanou žánrovkou, kterou očividně být měl. Jako by del Toro remakeoval svůj nejoblíbenější film z padesátých let a vůbec nic na něm nezměnil. Já jsem ale naivně čekal, že se pokusí jít o krok dál, takže jsem byl spíš trochu zklamaný než spokojený. Někdy se holt vyplácí držet očekávání na uzdě. Aspoň tak člověk nehledá něco, co zřejmě nikdy nebylo na meníčku. (6/10) ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som trošku sklamaný. Ani nie je tak s toho (nakoniec) klasického príbehu, ako tak s toho, že Guillermo to až príliš naťahoval. Na dve hodiny je to až moc a filmu dosť trvá, kým sa rozbehne, čo je škoda, pretože väčšie tempo je hlavne to, čo by film potreboval. Aj tak vás ale del Toro dokáže potešiť jeho temným (fascinujúcim) vizuálom, skvelými hercami, či krvavým násilím. Škoda, len že sme museli čakať na to viac ako bolo treba. S prižmúrenými očami za gotický vizuál a opojnú hudbu dávam ešte jednu navrch. Obľúbený soundtrack: Edith's Theme, Credits. 80% - 4* ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda, mohlo to bejt fajn, kdyby to nebylo tak předvídatelný a víc se to věnovalo poctivýmu strašení nebo naopak dramatu, z obou to má kousek, ale ani jeden směr moc nezaujme. Ani ten dům mě nebavil, přes všechen ten krásně rudej prosakující jíl. Například v Zámku hrůzy, což je taky blbost, je aspoň ten obrovskej, strašidelnej hrad, kterej má víc charizma, než všichni herci co tam hráli. Mia Wasikowska OK, ale Jessica Chastain byla o mnoho lepší a Tom Hiddleston, no pro toho mám jako žena slabost zcela pochopitelně, ale že by z něj aspoň šel trochu strach ála Heatcliff nebo tak, to se říct nedá. Prostě neslaný nemastný, nepříliš strašidelný ani romantický, ničím moc zajímavý. Nejlepším Guillermovým filmem tak pro mě stále zůstává Faunův labyrint, kde v plný kráse rozvinul svou fantazii, tohle proti tomu stálo za prd. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Scénografia je skvostná. Dobové oblečenie, skutočný dom a mizanscéna zaprataná detailmi sú síce dotvárané digitálnymi efektami, ale v rozumnej miere. Niet čo vytknúť, len nasávať a užívať si výlet do prostredia akoby vystrihnutého z minulosti. Vizuálne krásny film, skôr romantický ako hororový. Nejde to ani presne definovať, je to klasický mix fantasy, hororu, romantiky a drámy. Každý si tam príde na svoje, dokonca aj ja. Každá žánrová pasáž je skvele urobená, najviac by som však vyzdvihol, koľkokrát zmieňovanú romancu. Po filmárskej stránke nie je čo vytknúť, takto si predstavujem dnešné temné rozprávky. Herecké trio tiež nemohlo byť lepšie. Praví hororoví nadšenci isto ocenia odlišný del Torov prístup ku žánru a najmä fakt, že nejde o prvoplánový horor, akých máme ročne v kinách tucty. Crimson Peak má minimum hororových prvkov a dopĺňa ich fantasy prvkami, čo z neho robí neštandardný zážitok. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Guillermo Del Toro tvrdí, že ve filmu jsou často zobrazeny jeho skutečné zkušenosti s duchy, se kterými se potýkala celá jeho rodina. Např. scéna na začátku filmu, kde navštíví Edith (Mia Wasikowska) v posteli duch její matky, se prý přesně takhle udála i jeho matce, kdy ji navštívil duch jeho babičky. (ČSFD)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama