Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle povídky "Vzácný přetisk 2F. Cent Belgien" z "Filatelistických povídek" Františka Langra napsal Jaroslav Soukup napínavý příběh, který nutí k zamyšlení nejen nad rolí, kterou může sehrát poštovní známka v lidském životě, ale také nad otázkou lidského svědomí, nad nejistotou, která provází každý výkon spravedlnosti. Téměř do konce příběhu netušíme, zda známka nalezená v kapse uniformy francouzského vojáka v první světové válce usvědčila nevinného, nebo odhalila skutečného špiona... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film podle povídky F. Langera odehrávající se na západní frontě v roce 1917 na francouzském polním velitelství. Před místní důstojníky je předveden ztracený voják Canivet z jiné posádky, jenž je poté pokládán za německého špiona. Na základě jediného důkazu, a sice německé známky, kterou měl při sobě a jejíž existenci nebyl schopen vysvětlit, je odsouzen k nejtěžšímu trestu. Nastává velké morální dilema, zda je možné odsoudit člověka k trestu smrti, existuje-li jakákoli pochybnost o jeho vině. V hlavních rolích tohoto dramatu se představili J. Tříska, jako kapitán Billard, jehož filatelistické znalosti poskytly jediný důkaz k popravě a jenž po vyřčení rozsudku prožívá pravé morální peklo a vynikající J. Somr, jenž disponuje dle mého názoru nedostatečně oceněným talentem k dramatickým rolím, v roli tajemného Caniveta. Kromě nich můžeme v menších rolích sledovat elegantního J. Abrháma, generála F. Vicenu či nižší šarže B. Rösnera a J. Havla (ostatní vyšší důstojníci pro mě byli neznámí). Snímek určitě zaujme i závěrečným překvapivým rozuzlením, jenž má však skutečně scénaristické vady v logických souvislostech. Obávám se, že toto dílo neshledávám natolik mimořádným, v mírném nadprůměru tento snímek drží pouze výkony hlavních postav a ústřední téma dramatu. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Za věčného vyhrávání orchestrionu, se v jednu chvíli rozpadne celý pečlivě budovaný příběh, celé skvostně vystavěné vyšetřování. Josef Abrhám a Jan Tříska hrají výborně, ovšem Josef Somr je svým výkonem prakticky zastíní. Hraje totiž natolik dokonale, že jsem mu věřil každé slovo, gesto. Hraje totiž tak dokonale, jak by měl léty zkušený vojenský zvěd hrát! Nepochopitelný a nereálný příběhový zvrat mě velice mrzí a to i přesto, že tato scéna je ozdobou filmu, navíc opět skvostně zahranou. Jenže, proč jít dobrovolně rychle na smrt, když stačí jedna malá lež? Malá lež, jakých jsou v životě vojenského zvěda spousty... 60% ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k době vzniku to jest období šedivé normalizace se jedná o docela solidní televizní inscenaci. Inspirace Kubrickovými stezkami slávy, jak už tu bylo v některých komentářích zmíněno je patrná, ale jinak si film vesměs jde svou cestou sice pravda k očekávanému finále, což se teda tvůrci pokusili aspoň obzvlášnit tou nečekanou pointou, kterou nebudu prozrazovat, ale spíš tím dosáhli trochu podkopání některých předchozích věcí v tom filmu. Hlavně Somrova postava se v kontextu toho finálního odhalení chovala trochu nelogicky a mohl si vymyslet sto způsobů kde k té známce přišel. I tak, ale jednoznačně nadprůměrná a vydařená záležitost.70% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zezačátku mě tady strašně vyděsila ta flašinetová hudba, protože ta se k tomuhle námětu hodila asi tak, jako by se dechovka hodila do Marvelovky. Naštěstí jen z toho flašinetu nebyl tvořený celý soundtrack a jelikož kromě toho nemám snad co vyčítat, tak ten plný počet ještě jakž takž dát naštěstí můžu. Naprosto skvěle natočený, zahraný a napsaný televizní film s dostatečně zajímavými námětem a velmi příjemnou a naprosto dostačující stopáží. Navíc to má i podmanivou atmosféru, nějaké napětí a druhá část soundtracku se mi taktéž docela líbila a navíc od té první se k tomuhle námětu hodila perfektně. Takže jo, až na to jedno výše uvedené mínus jsem fakt hodně spokojený. Slabých 5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborné televizní komorní drama z 1. světové války, které pojednává o závažném obvinění, které může vést k absolutnímu trestu. Existuje jediný důkaz v podobě poštovní známky a aktéři vojenského soudu mají jen několik hodin na rozhodnutí o vině či nevině obžalovaného. Odpovědnost se snoubí s nejistotou a každá minuta je nabitá emocemi. Skvělé obsazení, kterému vévodí trojlístek Tříska-Somr-Abrahám. V kategorii televizních her jeden z vrcholů první poloviny 70. let. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama