Reklama

Reklama

Návrat

  • Rusko Vozvraščenije (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh o shledání dvou chlapců se ztraceným otcem. Andrej (14) a Ivan (12) žijí jen s matkou a babičkou. Jednoho dne se doma objeví otec – kluci si na něj ani nevzpomínají, znají ho jen z fotografií. Okamžitě se však projeví jako silná autorita, což každý z bratrů snáší jinak. Otec vezme chlapce na výlet – na ryby. Cesta je zároveň ohledáváním terénu vzájemných vztahů, citů, hranic otcových výchovných metod i dětského vzdoru. Přestože spolu stráví jen pár dní, oba chlapce otcův návrat silně ovlivní.
Debut režiséra Andreje Zvjaginceva (1964) se po právu setkal s velkým ohlasem a uznáním na řadě festivalů. Neokázale natočený snímek vychází z výborně napsaného scénáře, který z krátkých epizod, nenápadných situací a drobných postřehů skládá mozaiku charakterů a vztahů, přičemž po celý film udržuje neklid a dějové napětí díky tajemnu nedopovězeného. Adekvátní je pak i realizace, vracející se k jednoduchosti a čistotě filmařského řemesla: kamera, střih, zvuk ani hudba nečarují, o to působivěji však diváka zasáhnou. A samozřejmě stejnou zásluhu na vyznění snímku jako profesionálové za kamerou mají i vynikající, bezprostřední a současně ukáznění představitelé obou obtížných chlapeckých rolí.
(Film měl nicméně tragickou dohru – představitel staršího z bratrů, Vladimir Garin, se krátce po dokončení utopil v témže jezeře, u kterého se natáčelo.) (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

gicous 

všechny recenze uživatele

Umím si docela živě představit, jak by podobné téma dopadlo v amerických podmínkách. Hotové údolí plné slz a polopatického vysvětlování, zakončené šťastným koncem. V ruském podání je vše podáno úplně opačně - drsně, chladně, tajemně a smutně. Divácky nesnadný film, neboť jsem se nedočkal žádných odpovědí na předložené otázky, i když bych je tak moc uvítal, protože jasnovidec opravdu nejsem. Kvůli nevoli tvůrců mi cokoli sdělit, mně postava otce nechala veskrze netečným. Na druhé straně u obou chlapců jsou důvody pro jejich chování zřejmé, a tak je lze lépe pochopit, a následně s nimi soucítit, a nebo je odmítat. Své udělala také dobrá kamera a krásně vybraná ruská krajina. Nicméně zvolený způsob mysteriózního vyprávění s naprostou absencí tolik žádaných odpovědí mě nikterak neokouzlil, ač bych si to moc přál. 6/10 ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film s mysteriózní atmosférou. Dva bratři uvrženi do situace, kdy mají strávit nějaký čas s otcem, kterého ovšem 12 let nikdo neviděl, takže je to pro ně úplně cizí člověk. Napětí mezi hlavní triem graduje s každou minutou a film má díky tomu svižné tempo. Závěr na ostrově s pádem Kajínka dolů a s tou fotkou mě mrazí v zádech ještě teď, k čemuž dopomohla i hudba. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Na tak jednoduchú vzťahovú drámu otec - dvaja synovia sa to miestami dosť vlečie, ale nemožno poprieť fakt, že si film nájde každého diváka, ktorý sa dokáže s dvoma mladšími bratmi alebo prísnym otcom a jeho výchovou stotožniť. Hudba a hromady zvratov nie sú potrebné, aj to málo stačí pre silný divácky zážitok. Rusy majú u mňa ďalšie plus. Za mňa 80%. ()

Demonn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin. Taková klasická ruská dovolená otce se syny, která končí (pozor spoiler) tragickou smrtí otce, které se jistě nedalo zabránit. To by otec musel být totiž normální a ne, jak je pro Rusko bohužel typické, nenormální. Ano, je to sice jen film, ale tak nějak to koresponduje s mojí představou o ruské realitě. 69% ()

Squib 

všechny recenze uživatele

Já vím, že o to asi ani nejde, ale když mě strašně moc zajímá, co bylo uvnitř v té krabičce, která se spolu s tatíkem potopila.... ()

Humprt Pum 

všechny recenze uživatele

Fantastická režie, perfektní dokonale přirozené herecké výkony. Kamera působí jako vrchní degustátor, který se nad námi slitoval a dává nám ochutnávat pečlivě vybrané kousky z bouřkově ocelové scenérie, která prorůstá celým příběhem. Film neúprosně graduje v dusivé finále. Konkrétní obsah konverzací neměl význam, krása spočívala v emocích, které se skrývaly mezi řádky. Banální suché dialogy nechávaly prostor všemu ostatnímu, podobně jako písnička od Beatles neobsahuje složitý text, ale hudba dodá krásu i nejjednodušším sdělením. Přes mistrovské podání jsem se neubránil pocitu, že se někdy až příliš dalo tušit, co se stane v další minutě, a že mi často vytanul na mysli Stalker. Díky záměrně neodkryté zápletce si nakonec možná mnoho diváků neodnese jednoznačné a výrazné poselství, kromě toho, že sledovali "něco" opravdu zajímavého a krásného. Snažil jsem se domyslet jádro pudla po svém a pro sebe příběh uzavírám uvědoměním, že mohou existovat tak otřesné zážitky v životě člověka, že mu city zkamení, a nedokáže se pak těšit ani z vlastních dětí, které 12 let neviděl. To může plynout z pocitu ukřivdění, z obavy, že už nemá cenu znovu něco začínat, anebo ze strachu se znovu na cokoli citově vázat. Agresivita otce mohla být vlastně jen zástěrkou, která měla zadusit zmatek, strach, bolest a stud, který byl v něm samém. ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

S minimom výrazovýx prostriedkov a "čistou" kamerou natočený jednoduchý a pritom komplexný a psyxologicky prepracovaný príbeh jedného zvláštneho tripu. Medzi 4-5* ()

Mikus 

všechny recenze uživatele

Nádhera!na nic jiného se nezmůžu.Neskutečně emocionální film.Výborní herci a kamera.....rozplývám se. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie, funkčne zakomponovaná hudba a brilantné herecké výkony dvoch "malčukov" robia z filmu "Návrat" nezabudnuteľný zážitok s dychberúcim záverom. Pritom na začiatku sa zdá všetko pomerne jednoduché. Omyl... ()

Anitta 

všechny recenze uživatele

Ti kluci jsou úžásní, tatínek taky sympaťák :) a mám ráda ruštinu. Nebýt tohoto, dostal by jinak Návrat ode mě 3*. ()

Jenda1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v televizi v podstatě náhodou a byl to zajímavý pohled na současnost v rusku, kde řeší v rodinách problémy, které nám přijdou dost nepochopitelný, prostě válka poznamená osudy lidí i když není světová.. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Odcizení, osamělost a ústraní, které je způsobené návratem ztraceného otce domů a jeho následné shledání se dvěma svými syny, je po psychologické stránce velice autentické a surové. Pomalu budovaná atmosféra od samotného začátku nenechává diváka klidným, vše podpořené komorním pojetím celého filmu a především projevy silné autority otce, na kterou reaguje každý ze synů po svém. Vše navíc podpořené nádhernou přírodou Ladožského jezera, jejíž prázdnota ještě víc podtrhuje vztah otce a synů. Celkově se Zvjagincev v mnoha momentech zaměřuje na přírodu a využívá její pravou podstatu a sílu, kterou dokáže velmi efektivně zachytit kamerou. Filmový debut režiséra je filmařsky velice jednoduchý, ale za to je věnována obrovská pozornost základním podstatám filmařiny, díky nimž je schopen nabídnout opravdu poctivý filmový zážitek, ve kterém se postupně buduje hutná atmosféra a v klíčových okamžicích má velice silný efekt na diváka. Navíc je po celou dobu zatajován hlavní důvod návratu otce a jeho následný "výlet" někam do neznáma, což drží diváka neustále ve střehu a v napjatosti. Tragické rozuzlení, jakkoliv předvídatelné, s sebou přináší mnoho otázek a sám autor nechává vše nezodpovězené a dává divákovi volný prostor k představivosti a k zamyšlení, což je s ohledem na předchozí dění pravděpodobně nejlepší volba, která mě ale nedokázala plně uspokojit, jelikož jsem s průběhem celého příběhu očekával jednoduše víc a v závěru jsem byl lehce zklamán, ať už je ono tajemno jakkoliv kouzelné. Nicméně závěrečná sekvence fotografií je skvělá. Herečtí představitelé dvou synů byli naprosto bezchybní, především mladší Ivan Dobronravov je fantastický. Pokud bych měl hodnotit psychologickou stránku filmu spojenou s filmařským uměním, tak je Návrat jednoznačně výjimečným filmem ruské kinematografie vzdávající veškerou úctu Tarkovskijmu, nabízející opravdu nevídaný zážitek a pohled na vztah mezi otcem a synem, ale nedokázal jsem se spojit a ztotožnit s tajemstvím, které je po celou dobu chráněno, nezodpovězeno a tudíž, ze strany otce, pro diváka, aspoň z mého pohledu, nepochopeno. ()

old salt 

všechny recenze uživatele

Road movie. 3 chlapi na cestách. Výborný scénář. perfektní režie. A dětští představitelé vynikající ! Především Ivan Dobronravov mne uchvátil ! ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Atmosferou chladny, herecky uveritelny a rezisersky a scenaristicky profesionalne zvladnuty film. Dej se velmi tezko popisuje, zalezi jaky si vyberete zanr. Kazdopadne doporucuji. ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

hledání sebe sama, prozření až tváří v tvář tragédii, krásná příroda, výborné výkony herecké, citový záběr, tajemství (nevyřešené),... ()

Lady_Tei 

všechny recenze uživatele

Do poslední chvíle jsem doufala, že dostanu odpověď alespoň na jednu otázku z těch mnoha, které mě při sledování prostě musely napadnout. Odpovědí jsem se nedočkala a jsem moc ráda, že to tak je. Jde o jednu z mnoha věcí, které dělají tento film úžasným. Pokud budu mít možnost, chci ho ještě vidět..... ()

Evbad 

všechny recenze uživatele

Do 3/4 filmu jsem si říkal, že Návrat patří mezi další nadhodnocené filmy. Ale ta změna o 180 stupňů, která nastává před koncem, všechno změnila. Do té doby klidně až nudně plynoucí film dostal opravdový náboj. Přeměna chování staršího bratra, kdy začal v mžiku vystupovat stejně jako jeho otec, ukázala skutečnou hloubku filmu. Oba herci dětských postav hrají naprosto úžasně, kam se na ně hrabou vřeštivé a pitvořící se české "hvězdičky" včetně těch odrostlejších. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

Ako dieta sa mi komunisti zhnusili ruske filmy, na ktore som musel chodit povinne. Bolo to aj pre to, ze ich vyberali debili, bez uvazenia co dokaze a co nie pochopit detsky intelekt. Toto som si vybral dobrovolne a bola to "ina kava." Aj ked mi vadila ta zdlhavost a pokoj, akym plynul dej, s odstupom casu musim uznat, ze bola nutna na dosiahnutie ucinku z filmu. Dobra praca, fakt. ()

Reklama

Reklama