Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Josef Bek v roli vyšetřovatele padělků anglických liber, které se z ničeho nic objevily v oběhu. Martin Růžek propuštěný z vězení po 12ti letech, chce začít nový život. Ale minulost ho dohání a tak se zaplétá do padělků i vraždy z které je podezírán. Nacisté nejen že vyvražďovali ve velkém, ale podíleli se i na výrobě padělání liber. Konec cesty byl i posledním filmem režiséra Miroslava Cikána, který se tak s poctou rozloučil s diváky tehdejšího Československého filmu. 90% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená detektivka ze staré školy, to jest, minimum akce a napětí a naopak spousta zcela statických dialogů. Srovnání se Schulhoffovým Strachem, opusem pouze o čtyři roky mladším, dokládá tento zásadní rozpor velmi výmluvně. Herecky je Konec cesty samozřejmě hodně slušný, ostatně při té plejádě skvělých herců není divu. Samotný příběh taky není vybudován špatně. Faktickou výtku by bylo možné mít pouze proti tomu, že se ten sachsenhausenský padělek podařilo tak snadno identifikovat. Ty padělky totiž ve skutečnosti byly prakticky nerozeznatelné. Více k tomu například tady: http://technet.idnes.cz/vyrobil-miliony-falesnych-penez-rozhovor-s-nejvetsim-padelatelem-vsech-dob-1vg-/tec_technika.aspx?c=A080522_124317_tec_technika_kuz Dobře zpracováno je to i ve filmu "Ďáblova dílna". Celkový dojem: 65% ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Za války v koncentračním táboře byly vyráběny falešné libry. V padesátých letech propuštěný vězeň odchází pracovat na stavbu přehrady u Chebu, a ví kde jsou falešné libry zakopané...povedené československé kriminální drama. Scénář - Bohumil Brejcha - Jirí Mares. Hudba - Štěpán Lucký. Kamera - Václav Huňka ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film o chlapíkovi, který sešel na konci války kvůli penězům ze správné cesty a po odpykání trestu se znovu vrací na místo svého prohřešku. Zakopané peníze jsou pořád na svém místě a čekají. Tak se je rozhodne vykopat a zbohatnout. Těžko však užívat bohatství v zemi, kde všechno patří všem a mává se mávátky vstříc radostným zítřkům. Vykopat peníze a utéct za kopečky není tak organizačně snadné, a tak se to zamotává a zamotává....Film je zručně natočený, jenže doba si žádala jednoduché a průhledné charaktery hrdinů, aby se dělničtí diváci necítili v kině rozpolceni, a jasně poznali, kdo je ten třídní nepřítel. Touhle schematičností je film dost poznamenaný, trochu mi to zkazilo celkový dojem. Takže tak 65% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vyberte si: Buďto je to výborný temný thriller s atraktivním námětem ukrytého fašistického dědictví, proložený roky věznění, vydíráním a snahou opustit tenhle prašivej bolševickej svět směrem západním, anebo falešná komunistická agitační moralitka o hodném králi Miroslavovi s hlasem Old Shatterhanda (který se tady náhodou jmenuje Jindra, nosí brýle a má míň vlasů), který si váží pracujícího lidu a je upřímně zdrcen lidsky pochopitelnou snahou Lachmana a jeho dcery trošku si přivydělat. Těžké rozhodování, zvláště když se možná přistihnete, jak na konci filmu na nádraží držíte Martinu Růžkovi a Aleně Vránové pěsti, aby se Vendům s Bohoušem podařilo zdrhnout za kopečky. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na rôznych miestach v Prahe a takisto pri vodnej nádrži Fláje. (dyfur)
  • První český film, na kterém spolupracoval jako odborný poradce Karel Kalivoda, tehdejší policejní eso a ředitel české kriminální policie. Jednalo se o jeho dlouhodobou aktivitu, aby se ve filmech stran policejní práce neobjevovaly nesmysly. (sator)
  • Sachsenhausenské padělky byly ve skutečnosti téměř nerozpoznatelné. Filmově zpracována je tato tématika ve snímku Ďáblova dílna (2007). (Šandík)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama