Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně zajímavá krimi, postavena na pravdivém základu, kdy se v koncentračních táborech Třetí říše tiskly falešné librové bankovky, jejichž nasazení v původně plánovaném rozsahu by pro Británii znamenalo obrovské ekonomické problémy. Martin Růžek hraje opravdu přesvědčivě, plán je prostý, ale funkční, ovšem vsadil na špatné parťáky. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyla v mosteckých dolech ani v Tuzexu, takže napínavý film Miroslava Cikána je ideální exkurzí do těchto míst. Ďábelskému pohledu očí Martin Růžka mohl v československé kinematografii konkurovat snad jen Petr Čepek a moje oblíbená pyšná princezna Alena Vránová odsekává a uzemňuje chlapy na první dobrou. Kuřáci budou mít během projekce absťák, protože si tam všichni zapalují jednu cigaretu za druhou. Jak noirové! ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Josef Bek v roli vyšetřovatele padělků anglických liber, které se z ničeho nic objevily v oběhu. Martin Růžek propuštěný z vězení po 12ti letech, chce začít nový život. Ale minulost ho dohání a tak se zaplétá do padělků i vraždy z které je podezírán. Nacisté nejen že vyvražďovali ve velkém, ale podíleli se i na výrobě padělání liber. Konec cesty byl i posledním filmem režiséra Miroslava Cikána, který se tak s poctou rozloučil s diváky tehdejšího Československého filmu. 90% ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Docela slušná kriminálka, která mne na začátku vůbec nechytla a hudba mě značně rozčilovala, ale to dost brzy přešlo a jsem ráda, že jsem to celé nevypnula. Zajímavé téma, režie poplatná době, téměř dramatický konec. Pan Růžek byl ve své roli magický a silně nesympatický, tedy přesně takový, jaký měl Josef Lachman podle scénáře být. Celkově velice zajímavé obsazení. Zkrátka bohatství v jakékoli podobě dohání lidi ke krádežím a vraždám. Vždy to tak bylo a vždy to tak bohužel i bude. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Temná kriminálka točící se kolem falešné anglické měny vyrobené v době 2. světové války. Démonický Martin Růžek své záporné postavě dodal nezaměnitelné kouzlo. Policie jde přísně a neustále kupředu a snaží se neudělat chybu. Josef Bek je opět v roli vyšetřovatele neodolatelný. Příběh se přísně drží tématu a nezabývá se zbytečnostmi. Dnes už má snímek dokonce i historickou dokumentární hodnotu. Je zde např. zachyceno staveniště přehrady i s používanou technikou. To se dnes už málo kde vidí. Snímek z oblasti krimi patří k těm lepším, které ve své době vznikly. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • První český film, na kterém spolupracoval jako odborný poradce Karel Kalivoda, tehdejší policejní eso a ředitel české kriminální policie. Jednalo se o jeho dlouhodobou aktivitu, aby se ve filmech stran policejní práce neobjevovaly nesmysly. (sator)
  • Josef Lachman (Martin Růžek) jezdí na stavbě přehrady s nákladním vozem Tatra 111 S2. (Robbi)
  • Sachsenhausenské padělky byly ve skutečnosti téměř nerozpoznatelné. Filmově zpracována je tato tématika ve snímku Ďáblova dílna (2007). (Šandík)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama