Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to moc líbílo. Jenže po mnoha letech a se základními znalostmi druhé světové jsem byl najednou šokován, jak moc odfláknutý ten film je. Moc tanků nepoznám, ale Tiger II (zde jediné německé tanky) bezpečně ano a ty americké náhražky od nich měly hodně daleko. Stejně jako americké polopásové transportéry vypadaly úplně jinak, než ty německé. Ale co hůř, prostředí se zimním ardenám podobá možná na začátku (evidentně interiéry), závěrečná bitva točená ve Španělsku by byla věrohodnější spíše pro boje v severní Africe. A k tomu často hodně nepovedená zadní projekce ... Historické skutečnosti jsou také značně zjednodušeny, třeba tu úplně chybí bojové letectvo, které po zlepšení počasí začalo notně decimovat německé síly. Britský voják tam tuším není ani jeden. Takže vlastně jediné co film drží jsou herecké výkony. 55% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

1.) Dwight D.Eisenhower říkal, že se to tak nestalo a co řekne Ike, to platí. 2.) Bojová technika absolutně neodpovídá, ale kdo by si taky půjčoval tanky z muzeí.. 3.) Zatímco Němci se ve válce věnují především válce, Američani byznysu (zdravím Kojaka). 4.) R.Shaw je tak přesvědčivý, že by ho Führer bez mrknutí oka pozval do Orlího hnízda na čaj. 5.) Půl Třetí říše a Evu Braunovou k tomu za zásoby ropy! 6.) Kdo si namlouvá, že není důležitá historická věrnost, ale filmařská forma a herecké hvězdy, ať si znovu přečte bod 1.. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro mě srdeční záležitost. Je to totiž můj první válečný film, který jsem v dětství viděl (děda mi to překládal - bylo to s titulkama). Film drží na vrcholu špičkové výkony, nad nimiž se vznaší oscarový výkon Roberta Shawa. Tenhle chlap prostě kam příjde, tam na sebe strhne pozornost. Režie bitevních scén je taky úchvatná. Několikrát větší bitva u Prochorovky je proti tomuhle vyhlídková projížďka. Tedy rozumněj, jedná se o nejlépe natočený válečný film, při jehož sledování budete nonstop v napětí. Pět hvězdiček je prakticky samozřejmostí, protože jsme na FILMOVÉ DATABÁZI. Kdybych však měl hodnotit historickou věrnost, tak by byl i odpad málo. Ale jak říkám, toto je filmová databáze. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie som ziadny expert na bitky a na techniku z druhej svetovej, ale cela ta masivna nemecka ofenziva aj na mna pôsobila dost nevierohodne az absurdne. Az som mal pocit, ze nesledujem vojnovy film ale nejaky tupy akcny vyplach. Vyprava je velkolepa. Pocet tankov ohromujuci. Zamrzi, ze nie je pouzity ani jeden nemecky tiger. Jeden z najkrajsich tankov z druhej svetovej. To som rozpoznal aj ja. Namiesto neho su pouzite nejake americke tanky, ktorych presne oznacenie najdete v komentaroch ostatnych. Boje su masivne. Ale okolo druhej hodiny ma to uz zacalo extremne nudit, lebo to je furt to iste. A postavy tu znova nemaju dostatocny priestor, aby film nezacal nudit. Z postav ma najviac zaujal poskok nemeckeho velitela. Na americkej strane nebol nikto zaujimavy. Takze zostrihanie o hodinu by filmu dost prospelo. Komu stacia k stastiu nonstop vybuchy, tak sa bude bavit. 6/10. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Maskar v Malmédach se skutečně udál, bylo při něm zabito 81 neozbrojených amerických zajatců a 111 belgických civilistů. Za masakr je odpovědná 1. Tanková divize SS pod Vedení Joachima Piepera, který po válce zemřel při útoku útočníků, kteří zjistili, že byl velitelem SS. (liebgott)
  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama