Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Barton Fink aneb nesnesitelná krutost krize tvůrčího psaní. Slabost pro divnověci u mě opětovně potvrzena, tohle je velmi zvláštní kousek. Bloklý Fink si nedokáže ujasnit a setřídit myšlenky, natož pak nadatlovat souvislý text. Bodrý soused Charlie je mu vždy ochoten nalít sklenku a sepsat „životní“ pojistku komukoli, k nim buranský šéf studia, poklonkující sluha Lou, nasávající spisovatel, podivínský Chet tvoří úžasné panoptikum zlatého věku Hollywoodu. Sekretářka, brokovnice, balíček! ()

petero 

všechny recenze uživatele

Už sa zdalo že príbeh upadne do stereotypu, to by však susedom výborného Turtura nemohol byť skvelí John Goodman. Spočiatku obyčajný film však Coenovci obohatia pre nich typickými absurdnosťami, ktorých vyvrcholením je scénka kde Johna Goodman s brokovnicou v ruke kráča chodbou, ktorú postupne zachvacujú plamene. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nejpodivnější Coenové. Jak udělat nápaditý film o zoufalství nad impotencí autora? Velmi snadno. Viděl jsem jen jednou. Budu muset vícekrát, protože tenhle film toho nabízí tolik. Jedna obrovská metafora s mnoha malými uvnitř. Více jak hodinu jsem pouštěl některé scény znovu a projížděl internet po dalších a dalších informacích. Trvalo to, než jsem pochopil, že tohle nejen, že nesmím brát jako typickou komedii, ale dokonce ani jako typickou Coenovskou komedii. Líbilo a rozhodně neviděno naposledy, ovšem zatím jsem nezažil film od bratrů, který by mi jednou stačil. Fink je procházka peklem jinak. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Celá záležitost začne pro Bartona Finka celkem nevinně - takovou běžnou noční můrou židovského introvertního neurotického intelektuála, že mu nějaký tučný a zpocený gój s masitým obličejem vyplní svou tělnatostí celý jeho hotelový pokojík a bude si s ním chtít povídat. Ale není to Kafka, ani Allen, takže se to rychle zvrtne v šílenou a hodně černou komedii. Aspoň já to tedy jako komedii bral. A bavil jsem se výtečně. Povedená výprava, dobře vybraní herci (i když většina jich, kromě Buscemiho, na můj vkus příliš přehrává). Napoprvé (mlád a v nějakém artovém kině) jsem byl z filmu naprosto nadšený, podruhé (teď) už trochu méně. 90%. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Bláznivá a lehce bizarní podívaná od bratrů Coenů ve vynikajicích hereckém tandemu Johna Turturra a Johna Goodmana. Nevýhoda je, že na druhé shlédnutí je Barton Fink už ne tolik zábavným a jedná se o takovou kvalitnější jednohubku. Příběh o židovském scénáristovi, který se potýká s tvůrčí krizí při nedostatku nápadů a je v toužebném očekávání "políbení múzou", vychází ze skutečného autorského bloku, kterým si bratři Coenovi prošli. Ač je film prodchnut mnoha zajímavými prvky a detaily, tak i přesto stále platí, co jsem zmínil v úvodu. Troufl bych si říci, že je to kvůli příběhovému minimalismu, který sice k uťápnutému Bartonovi sedí, ale nerozvíjí tolik tajemnou atmosféru. I ta nabývá v některých scénách působivých rozměrů, ale z tohoto ohledu se jedná o trochu nevyužitý potenciál. Ale i tak je Coenovská poetika velmi originální, nevšední a něčím perverzně přitažlivá. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Barry Sonnenfeld, který stál za kamerou při třech předchozích filmech Coenů, se objeví na začátku filmu v restauraci jako vyvolávač. (MrCreosote)
  • John Turturro, hrající Bartona Finka, představoval v předchozím snímku bratří Coenů postavu, která potkala muže v domě s názvem "The Barton Arms." (MrCreosote)
  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)

Reklama

Reklama