Reklama

Reklama

Byla jednou pěkná banka a několik zločinců, kteří ji chtěli vyloupit... Lupič Dee Bishop a jeho banda se pokusí vykrást banku v městečku Val Verde. Šerif Johnson však muže zajme a soudce je za jejich zločin odsoudí k smrti. Když se v blízkém San Antoniu o chystané popravě dozví Mace Bishop, rozhodne se mladšího bratra zachránit za každou cenu. Na cestě do Val Verde si proto počká na kata, jenž má vykonat rozsudek. Právě od něj si „vypůjčí” šaty a v přestrojení pak odsouzencům pomůže utéct přímo zpod šibenice. Jako rukojmí si s sebou Dee Bishop vezme krásnou Marii Stonerovou, do níž je zamilován stárnoucí šerif July Johnson. Bude to on, kdo povede trestnou výpravu za uprchlíky, kteří mají namířeno na území texasko-mexických hranic, kde neomezeně vládnou tlupy banditů, tzv. bandoleros... Slavný western natočil klasik amerického filmu Andrew V. McLaglen (Shenandoah). Působivost příběhu stojí na hereckých výkonech hlavních představitelů: James Stewart v roli Mace Bishopa, Dean Martin jako jeho povedený bratříček Dee, Raquel Welchová v úloze Stonerové a George Kennedy v postavě stárnoucího a tvrdohlavého šerifa Johnsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

reich 

všechny recenze uživatele

Dávám si hodně veliký pozor na filmy s James Stewartem, jelikož první film Firecreek mě naprosto zklamal. Všeobecně nemusím Stewarta jako herce, hraje velice zvláštně a bohužel ani tady nehraje nějak úchvatně. Bohužel celý film je jedna veliká honička tam a zase zpět. Celkově mi přijde, že i přes hlavní roli Stewarta, tak Dean Martin je zase o něco výraznější a lepší po všech stránkách. George Kennedy je podle mě šlápnutí vedle, i přesto, že ho beru a je to skvělý herec, tak mi ve filmu vůbec neseděl. Největším tahákem filmu je Raquel Welchová, opět krásná, nádherná a okouzlující od začátku do konce. 70% ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Správní muži v roce 2019 sledují starý westerny! A teplouši chodí do kina na marvel filmy! A jakej je to vlastně film? Je to akční honička - road movie - kde se situace mezi šerifovou bandou a lupiči několikanásobně otočí nohama vzhůru. A nakonec přijde "vichr z hor" - přestřelka s bandity, kde všechny už nepotřebné postavy vyjdou postupně z úkrytu na prostranství a nechají se proděrovat. Takže zdánlivě taková blbost. Nicméně je tu jedna důležitá příběhová linka: šerif, který se po celý film snaží sbalit Raquel Welch. Šerif je v tomhle filmu napsanej jako ten největší simp a captain Save-A-Hoe, co kdy kráčel světem. Důležité je to tím, že je to hlavní hnací silou celého příběhu, a pak tím, že kvůli tomu skoro všichni šerifovi muži zemřou. ()

Reklama

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Western byl v mnohém výborný, základní zápletka, znělka se mi vryla do hlavy, charakteristické postavy. Škoda sentimentálních dialogů. Mrzela mě závěrečná rozhodující přestřelka kdy se "zkušení hoši" vrhali beze zbraně jako lumíci mezi hejno banditů a ještě se divili když na ně vytáhli banditi bouchačky. I přes všechny nedostatky mám pro tento western slabost. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mexickí banditi v bielych voľných košeliach s prekríženými nábojovými pásmi na prsiach. Ich nabrúsené mačety neľútostne sekajú do nič netušiacich pocestných a ich mysle sú zamestnané túžbou vraždiť, smilniť a zbíjať. Vypodobnenie týchto suchozemských pirátov bolo efektné Škoda len, že mali pomerne málo priestoru vo filme, ktorého názov zodpovedá územiu, na ktorom operovali. Welchová, Stewart, Martin aj Kennedy odviedli svoj, pod priemer nepadnúci, herecký štandart. V tomto príbehu by mi ale sadlo viac stiesnenej atmosféry neustáleho ohrozenia divými krvižíznivcami ako moralizujúcich krasorečnení o náprave zločinca skrze návrat k farmáskym koreňom. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl moc povedený westernový příběh. Hrozně se mě líbilo, že nikdo z hlavních hrdinů nebyl vysloveně kladný ani vysloveně záporný. A jak se film blížil ke svému konci byl jsem docela napjatej, jak to všechno dopadne neb celý příběh je vlastně vyprávěn tak, aby nechal vyniknout uplnému závěru a to se taky nakonec vydařilo. Pak tu máme i vydařený detaily, třeba rozhovory mezi Raquel a Jamesem doprovází jemnej kytarovej tón a díky tomu ty jejich dialogy dostávaj krasnej punc romantický zasněnosti. Pokud jde o herce tak tady si pošmákne jak divák (Rachel Welch je prostě věčná kočka ), tak divačky (ty tady maj dokonce víc možností na koho vložit svoje kukadla). Tohle už se prostě dneska ani natočit nemůže, přitom ta největší síla tohoto filmu je v jeho jednoduchosti. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v dedine Alamo, ktorá bola postavená pre natáčanie rovnomenného filmu z roku 1960. Natáčalo sa tiež v Brackettville, štát Texas. (m.a.t.o.)
  • Príbeh sa odohráva v malom mestečku zvanom Val Verde. Fiktívna krajina s rovnakým názvom figuruje tiež vo filmoch Komando (1985) a Smrtonosná pasca 2 (1990). (m.a.t.o.)
  • Film sa odohráva po občianskej vojne, no bankovky, ktoré trčia z Bishopovej (James Stewart) tašky, pochádzajú z 20. storočia. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama