Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi bělošskými osadníky a Apači panují neustálé spory, při kterých teče krev. Bývalý voják by rád obě strany smířil.  Tom Jeffords se spřátelí s náčelníkem Apačů Cochisem a oba se od sebe navzájem učí. Tom se časem také zamiluje do indiánské dívky Sonseehray, ta jeho lásku opětuje a Jefford jí slíbí, že se pro ni vrátí, až vyřídí, na čem se s Cochisem dohodli. Cochise souhlasil s tím, že umožní americké poště nerušený průjezd jeho územím. Když Jeffords tlumočí svým krajanům Cochisův slib, mnoho z nich mu nevěří. Ale Cochise své slovo dodrží - pošta přes jeho území projíždí bez potíží. Jeffords se vrací do indiánské vesnice, aby tam vyřídil požadavek generála Howarda - prezident Grant hodlá s Apači uzavřít mírovou dohodu. Cochise souhlasí, vyžádá si jen tříměsíční zkušební dobu. Někteří běloši však jsou proti dohodě a vlákají skupinu indiánů do léčky. Mezi indiány je i Jeffords se svou nevěstou, a také Cochise. Jeffords je zraněn a Sonseeahray zastřelena. Indiánské posily pak napadnou poštovní vůz. Mírová dohoda je vážně ohrožena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

fragre 

všechny recenze uživatele

Na rok 1950 a žánr, kde byli indiáni do té doby jen k odstřelení určení zlosynové, překvapivě dobré. Pravda ještě hodně romantické (tedy i dost naivní), James Stewart učebnicově kladný, a ta love story s magazinově krásnou squaw až přeslazená, ale snaha o revizi pohledu Američanů na indiány se cení. Cochise sošný a rétorický jak nějaký ušlechtilý antický barbar. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. James Stewart v roli bílého muže, který prosazuje mír s Apači i za cenu ohrožení vlastního života. Zlomený šíp je dobře natočený velmi objektivní přelomový historický western, film o uzavření míru bílých Američanů s apačským náčelníkem Cochisem a o odchodu odpadlíka Geronima a jeho věrných. Jen mi trochu neseděl dobře namaskovaný běloch v roli apačského náčelníka Cochise, ale taková byla realita Holywoodu v roce natáčení 1950. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=aLdvA9DgfBw ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Delmer Daves /Posledni Vuz/ natocil sympaticky western, kedy sa podla mna v 40., 50. 60. rokoch minuleho storocia tocili najlepsie westerny. James Stewart /The Rope, Mr. Smith goes to Washington/ spolu s Jeffom Chandlerom /nacelnik Cochise/ a Debrou Paget /Desatero prikazani/ to pekne spolu tahaju. Teda nie je dobre, ked film tahe len jeden herec/herecka, ale najlepsie byva, ked film potiahne trio ludi. Tu sa to krasne ukazuje. Pribeh ma zmysel, nuda nehrozi, film ma tempo a dobre dialogy, spokojnost : 82 % ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda a jako vždy dokonale kladný James Stewart bojující, jako ve většině filmech, za pravdu a spravedlost. Člověka to donutí zapřemýšlet, co vlastně provedla civilizace indiánům a že stačí pár lidí co se vzepře a není lehké dosáhnout míru. A neměl bych opomenout plno vitpných hlášek. Velké překvapení. 85% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Zlomený šíp bol ako symbol ukončenia boja v skutočnosti používaný Indiánmi z kmeňa Čiernonožcov, žijúcich v Montane a Alberte, a nie Apačov. (beso74)
  • Prvý western Delmera Davesa je vo svojom žánri priekopnícky tým, že sa zastáva Indiánov a má k ich požiadavkám pozitívny postoj. (HareS)

Reklama

Reklama