Reklama

Reklama

Napoleon Dynamit

  • Česko Napoleon Dynamite (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Napoleon Dynamite je nový typ hrdiny s pevným afrem, rozkošnými měsíčními botami a schopnostmi, které nelze překonat. Napoleon tráví dny kreslením bájných zvířat, hádkami se svým bratrem Kipem a vyhýbáním se intrikánskému strýci Ricovi. Když do Napoleonova života vstoupí dva noví kamarádi, nesmělá Deb a kníratý Pedro, rozjede trojice kampaň, jejímž cílem je zvolit Pedra prezidentem třídy a splnit studentům jejich nejdivočejší sny. Ale pokud má Pedro porazit nafoukanou Summer, bude muset Napoleon uvolnit svou tajnou zbraň. (Paramount Network)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (301)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Aj po rokoch ma všetci tí exoti na čele s Napoleonom od prvej sekundy bavili. A pritom film nie je voči postavám vôbec zlomyseľný. Napoleon je proste svojský, ale srdce diváka si hneď získa. Či už svojou dobrotou alebo nasadením s ktorým sa do všetkého púšťa. Jon Heder tu podal životný výkon a dodnes sa Napoleonovskej škatuľky nezbavil. Poľutovaniahodný je tam len strýko Rico, ktorému nevyšla športová kariéra a ani po rokoch sa s tým nevyrovnal. Máme tu aj romantickú líniu z hlbín internetu, ktorá je tak WTF, že v tom prostredí pôsobí nakoniec úplne normálne. Sú tu aj nejaké trochu záporné postavy ktoré v tejto vidláckej rozprávke postihne spravodlivý trest. Minimalistická práca s kamerou alebo hudbou dodáva filmu retro nádych. Čo zvýrazňujú rôzne predmety, ktoré boli už v dobe vzniku filmu raritou. Je smutné, že sa Hessovi na rozdiel od takého Wesa Andersona, nepodarilo túto výraznú vidlácku štylizáciu takto prirodzene zopakovať v ďalších filmoch, aj keď sa o to neustále snažil, ale zakaždým už pôsobili umelo a nudne. V tomto filme to je ale neskutočná zábava. 8/10. Skúsil som pár minút aj CZ a SK dabing, ale Hederové suché hlášky ani zďaleka nevyznejú tak vtipne. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbily úvodní titulky, i první minuty slibovaly tím správným způsobem praštěnou komedii, jejíž humor je založen primárně na jisté retardovanosti hlavního i vedlejších hrdinů. Není pěkné smát se duševně zaostalým, ale to by ani tolik nevadilo (když je celý svět na hlavu), filmu totiž brzy dojdou esa v rukávu a dále jenom spoléhá na vtipnost pramenící z debilního výrazu Napoleona pronášejícího se smrtelnou vážností zcela nevtipné věty. Což vtipné skutečně je, nikoliv však dostatečně na odvedení pozornosti od zcela absentující dějové linie. Volby školního předsedy přicházejí doslova za pět minut dvanáct a mají stejně do prázdna vycházející pointu jako jiné miniepizodky, díky za to, že mají alespoň nějakou. Je mi celkem jasné, proč je tento film minimálně v Americe kultovní, na druhou stranu mě napadá nejméně padesát filmů, které kultovní nejsou, ale mnohem víc než Napoleon by si takový status zasloužily. 70% ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní vidět tenhle film po patnácti letech v tak jiném světle - co vznikalo v roce 2004 za pár dolarů jako super-indie produkce, vypadá v kontext posunu mainstreamu k nerdské kultuře o kus standardněji, ale zároveň zvláštně "jinak", protože to má k dnes mainstreamové látce civilní přístup - co by dnes muselo být ozvláštňováno, je samo ozvláštnění. A funguje to. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní počin, který mě bohužel nenadchnul a ani příliš nepobavil. Zvláštně natočený film, který nedokázal vytěžit ze svého potenciálu a scény, které by měly být vtipné, jsou naservírovány neštˇastnou formou tak, že nepobaví tak jak mají. Jsem zklamaný, protože to mohla být dobrá sranda, jenže né vždycky se to podaří. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Velmi originální úvodní titulky pomalu, ale jistě naznačují o čem že to skoro bude. CITÁT - Co dnes budeš dělat, Napoleone?........ Je to dobře uhozené až je to prostě geniální. Sice mi chvilku trvalo, než jsem se naladil do té "pomalé" dynamitovské rychlosti, ale pak už jsem se jen vezl. Škoda, že hudba a zvuky nejsou déletrvající. Jinak jsem se Napoleonsky bavil. CITÁT - Vy dva jste retardi!!!........ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Jon Heder nakreslil všechny obrázky ve filmu kromě jednorožce. (Tygrys)
  • V závěrečných titulcích můžeme sledovat jeden z nejdelších seznamů herců v historii. Mezi jinými je v něm vyjmenováno všech 181 studentů, kteří se ve filmu objevili. (Tygrys)
  • Nápad na úvodní titulky s jídlem byl od Aarona Ruela. (moukey)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Jack Black ministrem obrany

Jack Black ministrem obrany

18.05.2015

Režisér Jared Hess se proslavil komedií Napoleon Dynamit, svůj debut nicméně dodnes nezastínil. Boží zápasník ani Divnej týpek příliš kladných ohlasů neposbírali, Hessovu reputaci ale možná napraví… (více)

MTV Movie Awards 2005

MTV Movie Awards 2005

07.06.2005

Štrnásty ročník odovzdávania filmových cien MTV Movie Awards moderovaný hercom Jimmym Fallonom sa už tradične blýskal hviezdnými menami, no zároveň sa (narozdiel od vážnych Oscarov) niesol vo veľmi… (více)

Reklama

Reklama