Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovská klasika, u které si snad musí smíchy načůrat do textilu i takoví jedinci, kterým je cimrmanovský humor cizí. Já k nim nepatřím a tak nemůžu tenhle divadelní flák se spoustou geniálních hlášek hodnotit jinak - 100%. Už jen proto, že kdykoliv se vyškrábu na nějaký kopec, můžu si hrdě zasupět: "Byl dobyt!":-) ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

"Yetti styl alá punk." Yettiho prve prozkoumal Jára Cimrman, pojmenoval ho Já a ty. Podle toho, že byl oboupohlavník, neboli hermafrodit, samomluvec. A američané to prostě jen zkomolili na Yetti. Sprška gagů. Fantastických scének. "Fryštenský ty hovado, tučňáci přece na severním pólu nežijí!!!" 100% ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ne že by tam nebyli vynikající scény, které hodně pobaví, ale jako celek to na mě působí slabším dojmem. Částečně i díky slabší přednášce, která se zabývá Járou Cimrmanem a jeho arktickou výpravou, kdy objevil hermafroditního sněžného muže Játyho. Přednáška také odhaluje vytváření živých obrazů, když Jára zorganizoval živý obraz Čechů dobívajích severní pól a napsal o tom i divadelní hru. A tak česká parta pražských otužilců ve složení náčelník Karel Němec (Jan Kašpar), lékárník Vojtěch Šofr (Petr Brukner), pomocný učitel Václav Poustka (Zdeněk Svěrák), potah, nosič a primitiv Varel Frištenský (dobrý Ladislav Smoljak) a nalezený a rozmrznutý poručík Jiří Beran (Pavel Vondruška) dobívají jako první 5. dubna 1909 severní pól. K tomuto prvenství se nepřihlašují, neboť nechtěli, aby z toho mělo slávu Rakousko. S nadhledem a ironíi dramatická výprava ledovou pustinou, kde chvíli získává převahu trudnomyslnost a chvíli hlad. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Smoljak se Svěrákem dobyli severní pol. A byla to legrace, švanda, bžunda a zkrátka nechyběl chytrý a velmi specifický humor, který byl pro tvůrčí dvojici tolik charakteristický. Jen se mělo lépe zapracovat na svižnosti celého představení. Občas to statické vyznění nebylo zrovna divácky nejzajímavější. Tahle humoriáda se vesměs povedla, ale že bych v tom spatřoval něco mimořádného, to zase ne. Mé hodnocení: 60% ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Jsme to my, pražští otužilci, kteří jsme stanuli na vysněném místě všech otužilců světa. - Karle, zkrať to, je tu zima. Co k tomu dodat? Brilantní hra, která pohladí po filmové duši snad každého diváka. Divadelní komika vybroušená k dokonalosti. Genialita. Je to jedna z mých nejoblíbenějších "Cimrmanovek". Zvláště Ladislav Smojlak tu přímo exceluje svým (pří)jemným humorem. Díky za autorskou dvojici Svěrák-Smoljak. Díky za Járu Cimrmana! 85% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hru diváci nemohli vidět v letních měsících, protože děj vyžadoval, aby herci byli teple oblečení a v kombinaci s divadelními světly docházelo k tepelným kolapsům herců. (sator)

Reklama

Reklama