Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Petus 

všechny recenze uživatele

Proboha jak hodnotit film z roku 1903?! V každém případě mě velmi pobavilo umírání hlídače ve vlaku, který ještě několik minut po smrti mával rukou, jakoby se nemohl rozhodnout, jestli už skonal nebo ne, ale jinak s ohledem na datum narození super, zejm. davová scéna okradení byla fakt parádní. A dobrá nebo možná špatná zpráva (jak se to vezme) pro herce, kteří mohli vypadat v podstatě jakkoli, protože do obličeje jim stejně vidět nebylo. ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu velice jednoduché, nicméně rozhodně je zajímavé vidět první film ve westernovém žánru. Na to, aby tvůrci prodloužili délku snímku a další minuty vyplnili rozsáhlejším příběhem, byla kinematografie ještě v plenkách. Naopak krátkost nevadí a spíše prospívá, protože snímek tak svojí jednoduchostí za tak krátkou dobu vůbec nenudí. 8/10. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Jak ubohé. Už po prvních dvou minutách jsme se nudili a celých dvanáct minut jsme trpěli, jako kdybychom jeli maraton Esmeraldy. Obraz je tak nekvalitní, že jsme děj pochopili jenom v základě a jenom z názvu. Meliesův přelom je o rok starší a ještě nespočetněkrát kvalitnější. Ty dvě hvězdy jsou jenom za velkou klasiku, na rozpočet vcelku slušnou a za záchvat smíchu při závěrečné scéně. Jak se na nás ten bandita zašklebil? Co to bylo??? ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že jde o první western a jeden z prvních filmů s dějem vůbec, ale na Mélièsovu vizionářskou Cestu na měsíc to nemá ani náhodou. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Pěkný krátký film, považovaný za 1. western, kdy banda přepadne vlak, vezme převážené peníze, obere cestující o cennosti a zmizí do lesů, kde je dostanou a postřílí. Střih má mouchy a scény umírání a překvapení jsou úsměvné svým patosem, ale na rozdíl i od mladších krátkých filmů jsem tu viděla i pohyb kamery. ()

laurence 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je to objektivně nehodnotitelné, jelikož se jedná o úchvatně naivní dílko, které však muselo ve své době představovat naprostou senzaci. Ani si nechci představit, co si lidé budou myslet o Avatarovi za dalších 110 let. ()

silvusaak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se tezko soudi. Legenda - zacatek kinematografie - pocatek westernu - zrod strihu - efekty apod. Za to nejde jinak na za plnej pocet. Ale co me uchvatilo je ten gentlemansky styl ukradeni vlaku :D tak proste. Predchudce bondovek ve velkym, to je proste krasa se divat. V ani ne 10 minutach se stihne to co v jinych filmech za 2 hodiny - akorat tady to ma smrnc, styl a hudba tomu dava usmve na tvari jako tresnicku na dortu. ()

Fender 

všechny recenze uživatele

Je vždy fascinující koukat na tyto "kmety" kinematografie, jak se od té doby filmový průmysl tak moc změnil. Na tu dobu opravdu velmi povedený snímek, hodnotím tedy nadmíru objektivně hlavně tu nadčasovost snímku. ()

Blackthunder 

všechny recenze uživatele

Film, který stvořil v podstatě všechny klišé ve westernu. Zajímavé je, že i přes tak malou stopáž a vzhledem k tomu, co se tam všechno stane jsem se přistihnul, že jsem se začínal nudit. ()

Anncovicka 

všechny recenze uživatele

Je pochopitelné, že musím hodnotit s ohledem na rok, kdy byl film natočen. Na tu dobu je film po té obrazové stránce natočen moc dobře. Což je rozhodně velké plus. Jenže mi chybí nějaký příběh. A ten je u filmu poměrně dost důležitý. ()

Mernque 

všechny recenze uživatele

Nielen prvý western ale i hraný film predstavuje tento snímok, vytvorený v Spojených štátoch. Z chuti som sa pobavila na úseku, keď jeden z lupičov nevedel vysadnúť na koňa. Naopak ma šoklo nemilosrdné zabíjanie. Perfektné. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Povedný krátký snímek, který využívá kombinaci studiových a externích záběrů. Závěrečný výstřel do publika byl tehdy jistě něco. ()

Marcecek 

všechny recenze uživatele

Nielen jeden z prvých westernov, ale aj prvých filmov s dejom vôbec ešte z čias bratov Lumierovcov, T.A. Edisona, Georgesa Meliesa. Pre filmových fajnšmekrov povinnosť od "otca" filmového strihu E. Portera. Na rozvinutie i uzavretie zápletky tu stačí 10 minút, ale črty moderného filmu sú tu už zreteľné. Kdo chce kompletne poznať filmové dejiny, toto je základ a spolu s Cestou na Mesiac by mal začať. ()

Reklama

Reklama