Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američanka žijící v Praze Nancy Bishop a TV producent žijící v Praze Jeff Brown dobře znají své krajany, kteří se jak tažní ptáci začali slétat do svobodné Prahy 90. let. Hledali u nás jinou životní tradici, jiné tempo, jiné životní priority, a to vše v kulisách překrásného středověkého města, kde bylo pivo za deset korun. Rexpatriates jsou formou mezi hraným a dokumentárním filmem. Přesně odrážejí atmosféru americké komunity 90. let a zároveň s nadsázkou vyprávějí příběh o Praze - Staré babizně (podle F. Kafky), která, když vás jednou lapí, už nepustí. A tak sledujeme souběžně osudy různých Američanů, kteří se s různými ambicemi přijeli do Prahy realizovat. Všichni mají po čase podobný problém, nemají sílu Prahu opustit. (Cizincům z anglofonních zemí se u nás říká "expatrioti" nebo "expati" a ti, kteří se stále do Prahy vracejí, nazvali sami sebe "re-expatrioti" - Rexpatriates.) Film vládne půvabným sebeironickým humorem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Hraný film, který záměrně předstírá, že je dokument, je pořád hraný film. A tvůrci mají určitě radost, že se najde pár jedinců, kteří uvěřili, že je to dokument. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument? Tohle?? Proboha!!! Ve skutečnosti je to filmová obdoba vlastnoručně napsaného a zahraného ochotnického představení. Ty dvě hvězdičky jsou pouze s přimhouřenýma (=rozespalýma) očima. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp=10099392997&day=1174518000&time=00:40&ch=2&zanrf=all&puvodf=all&advanced=1&andf=Rexpatriates&nazvyf=1&aktualnif=1&archivf=1&backaddr=search // 1) Přiblblá "koláž" a zmatlanina dokumentující americkou nadustost a pitomost. Hlášky typu: "My přinášíme nové světlo" nebo "Myslím, že byste rádi spolupracovali s Američany po letech útlaku od komunistů a fašistů." Doufám, že to mysleli jako vtip, protože jinak fakt nevím.To poslední co můžete od Rex-patriates očekávat je seriózní dokumet s alespoň minimální vypovídající hodnotou. Je to zkrátka o ho*nu! // 2) První komentář berte za citový výlev po skončení "filmu", teď se to pokusím zhodnotit objektivněji: Totální ukázka nerozhodnosti, zda točím dokument či hranej film. A zde právě vězí kámen úrazu. Hranice mezi hranýma scénama a dokumentárníma není vůbec ostrá, takže vůbec není jasno, co má být bráno vážně a co je jen taková humorná vložka. Ke konci už se dokumetární složka vytrácí úplně. V oficiálním textu distributora se píše, že "Film vládne půvabným sebeironickým humorem", nevěřte tomu: ve většině případu to není vtipné a už vůbec ne půvabné. A že lze vytvořit dokument s vysokou informační hodnotou i za použití vtipných scének na odlehčení dokazuje tento film: http://www.csfd.cz/film/228902-obrazy-prenatalniho-zivota-aventure-internelle-l/?text=46373 Takže, když to shrnu a budu film budu považovat za dokument, tak víc jak 1 hvězdu z milosti dostat nemůže. Pokud to budete brát jako komedii, tak tam bude hodnocení různé, podle toho jakému typu humoru dáváte přednost. U mě tenhle druh "vtipnosti" moc nefunguje. NUF: Těžko něco považovat za parodii, když je to víc trapné než vtipné. Evidentně máme diametrálně rozdílný smysl pro humor. Naprostý souhlas s komentářem uživatele Slarque. ()

Nuf 

všechny recenze uživatele

Uvedený žánr zde docela zavádí, ale kdokoliv kdo tenhle filmeček opravdu viděl a má všech pět pohromadě (že Machrovic), tak ví že se o žádný opravdový dokument nejedná a dále to neřeší. Jde prostě jen o vtipný a super ironický "jakobydokument" (pro Machrovice-vlastně parodii) utahující si ze stylu života Američanů v Praze. Pochopí to téměř každý a téměř každý se pobaví. Někdo více, někdo méně, ale humorné to tedy podle mě je a to natolik, že pro mě je to za ****. ()

Vazbič 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a sympatický pokus ukázat američany, kterým přirostla Praha k srdci. Bohužel, však tato látka nenabízí dostatek zajímavého materiálu nebo není dostatečně využit. ()

Reklama

Reklama