Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělská filmařská tragikomedie, odehrávající se roku 1938 v německých, tehdy už nacistických, filmových ateliérech UFA. Španělský filmový štáb sem přijíždí realizovat dvojjazyčnou koprodukci milostného příběhu z Andalusie - Dívka tvých snů. Hlavní roli hraje mladičká hvězda Macarena, která tajně chodí s režisérem, ten se však nehodlá rozvést. A aby jejímu trápení nebyl konec, zamiluje se do ní sám velký Goebbels. Macarena nesmí jeho okaté pozornosti, mířící zcela nepokrytě k intimnímu vztahu, odmítnout, jinak by ohrozila osud celého projektu i kariéru všech kolegů. Její vztah ke zdánlivě pasivnímu, ve skutečnosti však bezmocnému, režisérovi vychládá, s Goebbelsem bojuje a nakonec se snaží najít útěchu u mladého židovského vězně, kterého produkce najala na kompars. I tak zapeklitá situace se zauzlí ještě víc v okamžiku, kdy se její přítel pokusí o útěk... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

sona123 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí na překrásné (ale dle mého názoru i dobře hrající) Penélope. Je famózní. K tomu spousta českých herců v menších a ještě menších rolík, kromě Mirka Táborského, který si střihl jednu z hlavních. Téma také stojí za shlédnutí (jak se možná točil za druhé světové film, pod taktovkou nacistů). No a závěr - těžko říct. Koukněte na to. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Penelope Cruz na vrcholu své krásy, doufám, že si Karel Dobrý uvědomuje čeho se mu poštěstilo, že se s ní mohl válet v posteli a laskat její nahá ňadra. To je snad pro českého herce větší úspěch než když Roden zabil De Nira v 15 minutách :-). Dívka tvých snů je vynikající komedie plná typicky španělského hysterického humoru, protiněmeckých narážek a dojemných odboček vyplývajících z doby a místa, kde se děj odehrává, je příjemné vidět spousty českých tváří ve výrazně nečeském filmu, zvlášť když některé postavy našich herců jsou vyloženě lahůdkové - ne tak úplně nezaujatý tlumočník Miroslav Táborský. ()

Reklama

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. bláznivých Španělů.. komedie převažuje nad tragičnem v tomto případě, a je to dáno také tím, že Španělé si ze sebe umí udělat legraci..Nechají alkoholičku, proutníka, lehčí děvu,teplouše a nevěrného manžela, aby rozehráli svoji partii, která má evokovat ostudu a nekultivovanost Španělska pohledem vycvičených a nechybujících Němců. Jenže jižané projeví nejen svoje špatné stránky, ale také ty dobré, a i když se jim do toho ze začátku moc nechce, zachrání život nevinnému. Kromě Penelope, která je výborná jako vždy, se tady vyšvihli Dobrý a Táborský, oba se mi moc líbili. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na první pohled poněkud lehčí komedie, která ale pod povrchem skrývá mnohé. Zaujal mě na první pohled víc než oscarový "Anglický pacient" - film, který jsem viděla nedávno a o kterém jeho autoři tvrdili, že zachycuje morální dilemata v období války a klade nám otázku, jak přistupujeme k lidem jiných národností a kultur. Aniž bych chtěla nějak zasvěceně srovnávat, mně přišlo, že obojí měl v té nejlepší míře právě film "Dívka tvých snů". Dalšími bonusy pak byly krásná (ale naštěstí ne hloupá! a především důstojná a milující) Penelope Cruz, čeští herci (především vynikající tlumočník M. Táborského) a některé úžasné scény (např. tlumočník tlumočící při tanci Makareně Goebblesova slova). Občasná očividná nadsázka mě pobavila. Zajímavé komentáře: triatlet, NinadeL, Rex Mundi, Gilmour93, k212. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na nacistické Německo na vrcholu své krátké doby. Film je ve všech směrem podařený. Scénaristé podle mých skromných znalostí dokonale popsali tehdejší atmosféru v studiích UFA, škoda jen toho nezdařeného konce. Režie je profesionální a herci skvělí. Pochvalu si zaslouží i náš Miroslav Táborský. Navíc pro mě film objevil,tehdy pro mě neznámou, Penélope Cruz-ani se tomu kriplovi nedivím, že se do ní zabouchl:-) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel v Praze, mimo jiné i na Barrandově. Barrandovské ateliéry byly za války zařazeny do německého filmového koncernu Ufa, byly tedy pod nacistickou kontrolou. Stejně jako ateliéry v tomto filmu. (Stegman)
  • Herec Miroslav Táborský (Václav) s ohledem na historické souvislosti komentoval, že "Španělé nebezpečnost některých situací vůbec nedoceňovali a proto Dívku tvých snů chápali jako komedii víc, než jak ji budeme vnímat my. Jejich zkušenost s fašismem je totiž jiná než naše." (NIRO)

Reklama

Reklama