Reklama

Reklama

Klan létajících dýk

  • Čína Shi mian mai fu (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Režisér Zhang Yimou proslul svými nádhernými citlivými portréty Číny. Spíš než za odborníka na akční film se pokládá za nadšeného studenta tohoto žánru. Už po prvním výpadu do filmů o Wuxia (filmy o bojových uměních), kde byl Hrdina nominován na cenu Akademie, Zhang zcela propadl akčním filmům. Tentokrát už jsem odvážnější a na žánr jsem si zvykl, říká nejvíce opěvovaný čínský režisér, Dá se říct, že tenhle film je pocta filmům o kung fu.

Klan létajících dýk je sice napínavý akční snímek, zároveň ale nese i Zhang Yimouovu známku výjimečné vizuální krásy a strhujícího příběhu. Nechci natáčet obyčejný bojový film, vysvětluje Zhang, Chci vyprávět o vášni a zajímavých postavách to je můj styl Wuxia filmů. Je to příběh o vášni a lásce. Může to být Wuxia film, ale zároveň i silné a romantické vyprávění o lásce.

Nacházíme se v roce 859 našeho letopočtu, v době vlády dynastie Tang*. Ta byla v době svého rozkvětu jednou z nejosvícenějších říší čínské historie, nyní se však nachází v úpadku. Císař není schopen vládnout a vláda je zkorumpovaná. Po zemi se šíří nepokoje a četné povstalecké armády se začínají bouřit. Ta největší a nejprestižnější si říká Klan létajících dýk.

Klan létajících dýk má tajemné praktiky, bere bohatým a dává chudým. Z toho důvodu si získal podporu veřejnosti a rychle vzkvétal. Klan sídlí v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavního města říše, a už dlouho je trnem v oku místním úřadům, které jsou i jeho největšími rivaly.

Zástupci úřadů jsou rozhořčeni, protože Klan vzkvétá, i když se jim podařilo zabít jeho vůdce. Co víc, pod vedením nového tajemného vůdce se Klan ještě posiluje. Hlavní zástupci oblasti Fengtian Leo a Jin dostanou rozkaz polapit vůdce klanu během deseti dní.

Kapitán Leo podezírá krásnou novou tanečnici v místním Pivoňkovém pavilonu, Mei, že je dcerou starého vůdce. Leo zosnuje plán a chce Mei zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a odveze ji na skrytou základnu Klanu létajících dýk.

Plán je tedy úspěšný, ale při putování do sídla Klanu se Jin a Mei sblíží. Mei si svého tajemného ochránce brzy zamiluje a Jin zjistí, že propadl svéhlavému šarmu Mei. Oba dva se snaží nedávat své city najevo, ale pod noční oblohou plnou hvězd je téměř nemožné odolat té nezadržitelné vášni. V pralese, který je obklopuje, číhá nebezpečí, vítr jen tiše vane, jakoby cítil napětí toho okamžiku

Co čeká ty dva nešťastníky osudu, Jina a Mei? Pokud to je opravdová láska, proč tedy stále tajně spřádají plány a v srdcích nosí tajemství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (467)

ripo 

všechny recenze uživatele

Obrazová báseň, obrazové orgie .... niečo podobné mi chodilo po rozume celý čas, počas sledovania tohoto filmu. Príbeh o láske zasadený do starej Číny nebol sám osebe tou hlavnou niťou, ktorá sa vinula filmom. Krásna Ziyi Zhang na pozadí fantastickej bohato farebnej scény a najmä v zelenom obleku v bambusovom lese ... nemala jednoducho chybu. Niektoré scény z filmu by kľudne mohli byť zaradené na DVD s meditáciami. Jemná hudba, krásne ženy, nádherné kostýmy .... balzam pre dušu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto odzbrojující báseň, která navíc spíše než počítačovými triky útočí na diváka nádhernou přírodou a to jak v detailech jednotlivých lístků, tak v monumentálních scéneriích. Navíc závěr se symbolickým zasněžením, které bere dech nejen že je vrcholem obrazové krásy filmu, ale navíc díky citlivé, až "bolavé" emocionální vypjatosti snad stačí sám o sobě na plné hodnocení (po skončení jsem opravdu pár minut jen bezmocně seděl a hleděl)... Po druhém zhlédnutí musím bohužel připustit, že filmy jako Hrdina, či Tygr a Drak nabízí o poznání větší obsahovou hloubku, popř. filozoficky hodnotnější poslání, zatímco Klan létajících dýk v tomto poněkud skřípe, protože je vystavěn na obyčejné romanci se slabšími dialogy, jenže stále se jedná o natolik orgastickou podívanou, že mu to výjimečně odpustím. 9/10 ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klan létajících dýk je pro mě prozatimním vrcholem asijské kinematografie. Nadpozemsky dokonalá kamera, jenž byla po zásluze nominována na Oskara, snímku dominuje. Zhang Ziyi je překrásná a já se do ní bez okolků ihned zamiloval. Brilantní souboje, kde nevíte kdy končí realita a začíná počítačová technika, kde choreografie soubojů překonává vše doposud viděné. Z počátku, když se děj odehrával v nevěstinci a vězení jsem chtěl film pomalu vypnout. Od chvíle, kdy je nám odhalována krása čínské přírody, jsem nespustil oči z obrazovky. Hudební stránka je taktéž na výši. Film mě pohltil více než Hrdina. Klan létajících dýk u mě určitě ještě dlouho zůstane na prvním místě asijské tvorby. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang je velmi dobrý a zdatný režisér a mnoho jeho filmů má velmi dobré bojové, ale i dějové scény což se u tohoto filmu říct nedá. V řadě scén mi přišlo, že autor chtěl v něčem zaujmout jako je například scéna, kde tancuje slepá žena a jejím hávem bouchá do bubnů, která mi přišlá sice zajímavá, ale přesto mě nepobavila jako řada jiných scén. Nad tím stejným problémem jsem se musel zaobírat v posledním boji, který se mi zdál už krapet přehnaný, kdy zničehonic začne padat sníh a živly se vzbouří. Za to se povedla scéna boje v bambusovém lese, která byla opravdu nádherná. A ta pointa...No nepřišlo mi to jako ideální závěr, ale 3 * si film určitě zaslouží. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivé, jinak ale prázdné, zbytečné a předvídatelné, ve finále navíc roztahané a ubíjející a z hlediska motivací postav naprosto nedomyšlené, nelogické a hloupé... Po mistrovském Hrdinovi ohromný propad a nebýt prima hreckých výkonů, inscenačně i řemeslně skvělé bitky v poli a celkově poměrně velmi kvalitních triků a vizuálu obecně, šel bych na dvě. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (16)

  • Zhang Ziyi kvůli přípravě na roli žila dva měsíce se slepou dívkou. (imro)
  • Představitel Jina - Takeshi Kaneshiro - je bývalý popový zpěvák a je přezdíván jako asijský Johnny Depp. (imro)
  • Klan létajících dýk měl původně být posledním filmem herecké veteránky Anity Mui, ale zemřela dříve, než byly natočené její scény. Režisér Yimou se z úcty rozhodl raději změnit scénář, než hledat náhradu za zesnulou hereckou legendu. I proto se její jméno objevuje v titulkách. (imro)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama