Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnešní pohádka vypráví o vesnici, kde se náramně dobře dařilo hlouposti. Ovšem jen do té doby, než se s ní pustil do křížku vtipný a spravedlivý člověk. A jakže se to všechno seběhlo? Povíme jen krátce, začalo to v dolní hospodě… Kořenářku Madlenku Loukotovou (M. Dvorská) nařkla obecní honorace z čarodějnictví. Až vtipný nápad zámeckého zahradníka (L. Mrkvička) posloužil k tomu, aby spravedlnost a zdravý rozum zvítězil. A tak může kořenářka dál v klidu pěstovat své bylinky na všechny neduhy, ku prospěchu všech… (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá veselá televizní pohádka o kořenářce, kterou vrchnost reprezentovaná rychtářem a obecní radou nařknou z čarodějnictví. Kořenářka Loukotová (M. Dvorská) zná sílu léčivých bylinek, je nezávislá na obecních rozhodnutích, neboť žije se svými dětmi na samotě a omezený a namyšlený rychtář v podání výborného J. Větrovce ji chce tímto způsobem zkrotit. Díky pomoci potulného krajánka L. Mrkvičky, který se vydává za zámeckého doktora, však zloba a neúcta k moudré ženě opadne a ještě přiměje celou obecní radu, aby vystrojila veselku kořenářčině dceři Lidce (J. Bartošová) a zámeckému kočímu Jankovi (J. Schwarz). Kromě tradičně skvělého výkonu pana Větrovce zde zaujal i P. Trávníček, hrající rychtářova rozmazleného syna Cyrila, který má na pohlednou Lidku zálusk, avšak je odmítnut. Zábavný Cyrilův noční pokus o vystrašení kořenářky skončil podobným fiaskem jako jeho námluvy. Pohádka V. Karlíka je zpracována velmi sympaticky, prostředí, kostýmy a dialogy jsou velmi líbivé, avšak díky velmi krátké stopáži, která nedosahuje ani čtyřiceti minut, je příběh hodně zkrácen a nemohl se patřičně rozvinout. Z tohoto důvodu jsem nucen hodnotit pouze průměrně, neboť jakékoliv jiné hodnocení by bylo vůči ostatním dílům nespravedlivé. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naštěstí je to krátké, ale i tak nudí. Třeba úvodní vychloubání starosty v hospodě trvá třetinu stopáže (!), pak zde máme snahu o čarodějnický proces jak ve Velkých Losinách, a najednou se do toho vloží tulák (alespoň podle závěrečných titulků - zprvu jsem myslel, že jde o zahradníka), který nevíme jak, ale má přístup k šatníku knížete, komanduje služebnictvo a pořádá na zámku hostiny? Divné. Postava rychtářova syna z konce příběhu zcela vypadla, i když už měla být zdravá. A to závěrečné potrestání jídlem je sice zajímavý nápad, ale tady mi přišel tak nějak nijace podaný. Mrkvička ale hrál a recitoval do hudby skvěle. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Roztomilá story 1)  není pohádkou, ale spíš mravoučnou povídkou, která se bez skutečných nadpřirozených bytostí zcela obejde._____ 2)  Zdůrazním kouzelné kulisy._____ 3)  Děj je vcelku nezajímavý, ale na naše "pohádky" ještě docela dobrý._____ 4)  Z herců mě zaujali výborný 66letý Josef Větrovec (rychtář), 29letý Jiří Schwarz (zámecký kočí Janek) a 13letý Filip Švarc (Marek)._____ 5)  Při zasedání obecní rady vlevo posedává mladíček, který vypadá jako Vojta Dyk. Neřekne ani slovo, nic neudělá, skoro to vypadá, jako by ho kamarádi jen propašovali na natáčení a on se tak dostal do televizních análů. Nebo to není on? Teď koukám, že mu v té době byly tři roky, takže holt ne. Ale ta podoba je silná. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka, která humorně pojednává vážné a často tragické téma předsudků a čarodějnictví. Ač tématem příbuzná Kladivu na čarodějnice, zpracováním je zcela jinde, jak se u pohádky pro malého dětského diváka sluší a očekává. Strach u strašidelné scény asi nebude mít ani většina dětských diváků. Úsměv na tváři z nasupených výrazů napálené vesnické Rady asi budou mít všichni. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní pohádka na nedělní odpoledne, kterých se v 80. letech točilo desítky. Tahle rozhodně patří mezi ty slabší, a to kvůli příšerným kostýmům a především kvůli otřesným papundeklovým kulisám. Bohužel tohle hodně moc kazí celou pohádku, jelikož příběh o zhrzeném rychtáři, kterého odmítla místní holka je ucházející, a tak obviní její matku z čarodějnictví. Do jisté míry je to i tím, že jej hrál Pavel Trávníček, ale i ten ať dělal co dělal, tak to prostě nezachránil. Naopak ta holka, do které se rychtář zamiloval mi přišla taková nemastná, neslaná, ničím nezajímavá. Už jsem Jindru Bartošovou viděl v EVO, VDEJ SE!, kde mi připadala takovou mladou naivní husu bez jakéhokoliv charakteru. Zde tedy takovou husu nehrála, ale mě je ta herečka hodně nesympatická. [140. hodnocení, 11. komentář, 57%] ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama