Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv podobné filmy moc nevyhledávám, nechal jsem se uchlácholit červenými čísly v hodnocení a slušným hereckým obsazením. Což byla tak trochu chyba. Historické drama samozřejmě mělo své kvality – to mu nemůžu a ani nechci upřít, ovšem tempo příběhu bylo v některých okamžicích doslova uspávající. Počáteční chlustanec Jeremy Ironse odstartoval dychtivou cestu Al Pacina získat jeho „libru masa“ a jen díky vychytralosti Portii a tuposti lidí té doby k tomu nedošlo. Ta závěrečná událost s prstýnky už byla na můj vkus trochu debilní, ale tak happyend byl na světě. Jinak Lynn Collins to vážně slušelo – za to Joseph Fiennes byl „na ránu“ – nicméně herecké výkony byli vskutku dobré – tudíž zasloužené tři hvězdy tomu dám… ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tento film som si musela rozdeliť na dve polovice, pretože pri tej prvej som (nechtiac) zaspala. To je celý Shakespeare. Najskôr diváka resp. čitateľa naťahovať a doslova prinútiť, aby sa premohol a potom zažiť veľmi príjemné prekvapenie. Ako som spomenula, v prvej polovici mi bez námahy padli viečka, no tá druhá mi ju vynahradila. Konečný neľútostný súd, pri ktorom som s napätím očakávala, čo sa bude diať a najmä pár obsahovo prešpekulovaných "shakespearovských" múdrostí. Na odreagovanie veľmi fajn, pozitívne natočené a obohatené vtipnými intervalmi. Paradoxom zostáva, že hlavnú postavu Bassania si zahral Joseph Fiennes, ktorého bolo možné vidieť v úlohe samotného Shakespeara z roku 1998. Nuž čo, intenzívne sa vďaka svojmu hereckému prejavu vkradol do mojich skromných predstáv o legendárnom dramatikovi. :-) ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

I přes silnou averzi, kterou vůči Shakesperovu dílu mám se mi to líbilo. Nemůžu spílat režiséru, který je zároveň scénáristou, že spolu s klady obšlehl i zápory. V rámci převedení je to vydařený kousek, který má vituální styl, nádherné dialogy a podmanivou hudbu. K tomu výborný AL PACINO a J. Fiennes. Jen škoda, že rozuzlení se mi nepozdává už v psané podobě a Ironsovo herectví je v tomto případě unylé a nudné. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit tento film. Jako adaptace Shakespearovy hry má všechno dobré z předlohy a také vše špatné. Herecké výkony Jeremy Ironse, Al Pacina a Josepha Finnese jsou rozhodně tím klíčovým k úspěchu filmu. Michael Radford a jeho scénář využívají hereckých schopností hvězd do poslední kapky. Nejen herecké výkony, ale i kamera a pojetí některých záběrů je neuvěřitelně vkusné a příjemné. Největší a asi jediný problém je lehké veršování a hlavně na začátku existence pár hluchých míst, v kterých jsem usínal nudou. Nemůžu od Radforda žádat zázraky a on jistě chtěl zůstat co nejvíc věrný předloze a tak neměnil klasiku pokud nemusel. Film je poutav a pokud neunudí určitě potěší. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Shakespeara lze zařadit mezi největší génie dramatu. S jakou přesností vystihuje všemožné lidské charaktery, je obdivuhodné. A vynikající také je, když někdo podobně báječnou látku dokáže přenést do filmu. Michaelu Radfordovi se to povedlo. Jeho "Kupec benátský" je přesně takový, jaký má být. Nechybí pořádné drama, ale ani komediální prvky. Velký obdiv patří hercům, potažmo maskérům, protože Al Pacino je jako Žid Shylock k nepoznání. Výprava je snad rovnou na Oscara, dokonale nás přenese do Benátek 16. století. Prostě a jednoduše zas jeden film, který potěší srdce i oko divákovo. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Během premiéry filmu na festivalu v Benátkách bylo nedopatřením vytisknuto o 200 lístků více, a tak se do sálu nedostali všichni zájemci. I Al Pacino odešel s dlouhým nosem. (imro)
  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)
  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama