Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Waldo je nadšený průkopník létání, vydělává si pořádáním vyhlídkových letů, jenže rostoucí konkurence ho nutí vymýšlet stále atraktivnější postupy. Při jednom z nich, jakési letecké revue však zahyne dívka jeho přítele a Waldo čelí nařčení z neúmyslného zabití. Vzápětí při předvádění letounu vlastní konstrukce zahyne jeho přítel a Waldo konsternovaný jeho smrtí udělá další malér, po němž má doživotně zakázáno létat. Se změněným jménem se objevuje mezi leteckými kaskadéry, kde se setkává s německým válečným esem a svým idolem Ernstem Kesslerem. (Robbi)

(více)

Recenze (59)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku průměrný úsměvný příběh z prostředí "Leteckého cirkusu", kde se majitel tohoto stánku s nebezpečnou atrakcí živí docela slušným způsobem na nebezpečném umění zkušených aviatiků. S přibližujícím se koncem snímku nabírá příběh na zajímavosti svým podtextem. Vyvrcholením nesporně zajímavého střetu dvou válečných pilotů znepřátelených armád (nyní již po mnoha letech po válce) je v podstatě dokončení jednoho, tenkrát ve válce, nedokončeného souboje. Tentokrát však v určitých mezích civilní slušnosti a ne "na život a na smrt". Všechna čest, salutuji tomuto scénáři a Robertu Redfordovi v roli "poblázněného" aviatika. ()

Jasmín 

všechny recenze uživatele

Filmy z doby dvouplošníků a průkopníků letectví miluju a tak mi i tenhle film padl do noty. Ukázal tuto dobu jak z pohledu jisté zábavy, kterou tito letečtí pionýři mohli zažívat, tak i z pohledu kruté reality při umírání těchto "bláznů". Hvězdičku ubírám za závěr filmu, kdy vážně nerozumím tomu, co by vedlo uznávané válečné eso jakoby dokončit slavný souboj z války s nadšencem, který se nezůčastnil jediného válečného leteckého souboje. Jakoby si tvůrci řekli: "Máme tady Redforda a před ním si sedne na zadek každý...." ()

Reklama

kubilov 

všechny recenze uživatele

Příběh Walda Peppera a legenda o Ernstu Kesslerovi je vlastně "jen" takovým malým oddechovým filmem s obrovskou láskou k létání a s tím spojenými krásnými akčními leteckými scénami, jenž je zasazen do začátků veřejné popularizace létání, tedy do dvacátých let devatenáctého století. Nechybí krásné stroje z první světové války, ani tehdy ještě neprozkoušené jednoplošníky a s nimi spojené úžasné akrobatické kousky. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Inspirace kousky Báječní muži na létajících strojích a Na řvoucích strojích do Monte Carla je alespoň pro mě patrná. A tyhle formáty mě věru nebaví. Tady dominuje mladičký Redford, a pak už nic. Akrobatické scény mě neberou, souboj s Kesslerem jakbysmet. Když nemůžeš uhasit oheň, přilož! Solidní dabing z ČT, na Kavčích horách se po rozdělení televize na tyhle filmy houfně zaměřovali. A kolegyně Jinny to s tím uhořením trefila přesně. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Zvláštní směsice obdivného a úsměvného pohledu na dravý poválečný kapitalismus s tragikou bezohledné soutěže o peníze. Ve válce je nahoře ve vzduchu vše jednoduché - je to smrtící hra s přesně danými pravidly, ve které se každá chyba trestá smrtí. Dole na zemi však vládne "neviditelná ruka trhu" - záludná, chtivá, žádající si více a více, a které padají nesmyslně za oběť ženy i muži, stejně nesmyslně jako ve válce umírají děti, když má jít o souboj mužů. Kdyby té tragiky bylo více, kdyby Hill nestylizoval hlavního hrdinu dle zašlých černobílých fotografií z alba rámujících film, kdyby ubral trochu toho úsměvného pohledu na minulost, mohl se dotknout nebe. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Když Waldo Pepper zkouší chodit po křídlech a vylézá z kabiny, na prvním záběru má kalhoty šedé, na druhém záběru jsou černé a na dalším zase šedé. (Terva)
  • Postava Ernsta Kesslera (Bo Brundin) je inspirována německým stíhacím esem Ernstem Udetem. (Agent frog)
  • Natáčení probíhalo v Elginu a v San Antoniu. Některé letecké záběry pak byly pořízeny nad Floridou. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno