Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (659)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pustit si po letech znovu Mouchu, je jako prožít těžkou noční můru. Způsob, jakým ten film graduje ke svému grandióznímu finále, nemá obdoby. Film jsem musel několikrát během jeho sledování zastavit, abych rozdýchal to peklo, které se v něm odehrává. I kdyby Cronenberg nikdy nenatočil nic jiného, zapsal by se tímto legendárním počinem navždy do filmové historie - geniální masky + démonický Jeff Goldblum + nádherná Geena Davis = jedna z nejosobitějších variací příběhu o krásce a netvorovi a současně drásavě naléhavé varování před odvrácenou stranou technologického zázraku modernity. Hluboce znepokojivý film, jehož zhlédnutí může u citlivějších jedinců vyvolat menší trauma (sám nejsem výjimkou) či alespoň nutkání ke zvracení - nechutný je na to místy až až. Zatímco u většiny zástupců filmové produkce 80. let se nemohu zbavit dojmu, že zůstaly beznadějně zaseknuté v době svého vzniku a dávno pominuly všechny důvody, proč kdysi stály za vidění, Moucha v čase zraje jako víno a po letech její odzbrojující potenciál jen získává na síle - ten film mě nově naprosto omráčil a zbavil slov. Geniální, nechutné, vizionářské a nezapomenutelné - taková je Cronenbergova Moucha. Není to příjemná podívaná a spousta věcí tam hapruje, ale už pro ty neuvěřitelné masky nelze nehodnotit 5 hvězdami. Fantastická záležitost, kterou osobně řadím k nejzásadnějším filmům, jaké jsem kdy viděl. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Howard Shore: 1. Main Title ,2. Plasma Pool ,3. The Last Visit ,4. Stathis Enters ,5. The Phone Call ,6. Seth Goes Through ,7. Ronnie Comes Back ,8. The Jump ,9. Seth And The Fly ,10. Particle Magazine ,11. The Armwrestle ,12. Brundlefly ,13. Ronnie's Visit ,14. The Street ,15. The Stairs ,16. The Fingernails ,17. Baboon Teleportation ,18. The Creature ,19. Steak Montage ,20. The Maggot/Fly Graphic ,21. Success With Baboon ,22. The Ultimate Family ,23. The Finale , ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch úplně prvních hororů společně s vetřelcema, který jsem viděl. Tehdy na mě působily fakt hodně, teď už to sice neni tak silný jako předtim, ale pořád mam podobný filmy rád a tyhle obzvlášť. Jeff Golblum je tady prostě perfektní a mylšenka s nepovedenou teleportací je úplně geniální a příběh pěkně vybudovanej a s blížícím se koncem ještě nabírá obrátky. Sice je pravda, že některý scény v záveu jsou pěknej humáč, ale to k tomu prostě patří a mě to nevadí. Snad jen bych Godblumovi dal v závěru míň plandající obleček, protože ta gumová ruka byla fakt děsná ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z TOP hororových kousků všech dob. Když se přede mnou řeklo v 90. letech slovíčko horor. Vyskočila mi na mysl Věc a Moucha. Je zvláštní že oba filmy vznikly v 80. letech a vlastně jsou oba remakem filmů z 50. let. U obou kousků se sluší také dodat, že podruhé a mnohem lépe. V Goldblumovi vidím Setha Brundla ještě dnes. Nikdy mě nepřestanou fascinovat na svou dobu dokonalé triky, atmosféra, tragický příběh. Zkrátka dokonalost. Co je pro mě dnes velmi zvláštní je fakt, že Cronenberg prakticky nenatočil nic lepšího a vlastně nic ani podobně dobrého (neberu Východní přísliby a Dějiny násilí). V Mouše se mu to všechno sešlo. 100% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film, který D.Cronenberga opravdu proslavil. Původní verze z 50.let se mi líbí, na vině ovšem bude kromě příběhu také skvělý Vincent Price. To, že po trikové stránce působí krotce, odůvodňoval prý později V.Price příliš tvrdou hollywoodskou cenzurou. Cronenberg se rozhodně cenzury nebojí a navíc točí většinou v rodné Kanadě.... Proměna vědce Brundla (vynikající J.Goldblum) v jeho filmu je ukázkou skvělé práce maskérů ( Oscar za masky vskutku více než zasloužený). Vzpomínám si, jak naše dobová kritika v časopise Kino ( ještě je mám v pokoji na skříni zapadané prachem) se nad snímkem pohoršovala a představovala ho jako příklad zvrhlého západního dekadentního a úpadkového umění ( otázka je, zda recenzent vůbec film viděl). Cronenberg si sice libuje v různých mutacích lidského těla, ale ty jsou mu vždy východiskem pro závažnější sdělení. Tak je tomu i zde - rozpadající a měnící se vědec se dostává do izolace, stává se na jedné straně atrakcí, na straně druhé vyvrhelem. Jde o obžalobu vědy, kam až může zajít ( vzpomeňme Čapkův Krakatit, Válku s mloky, Věc Makropulos, R.U.R., Továrnu na absolutno...), nebo o snahu ukázat, jak se bude společnost chovat k jiným (například otázka menšin)? Cronenberovy filmy bývají nejednoznačné a i zde by prvoplánový výklad nebyl na místě. Nechť každý sám zapřemýšlí, čím ho film oslovil, co mu předal. Nechutná přeměna hlavního hrdiny je však opravdu jen součástí celého příběhu. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • Jeffovi Goldblumovi (Seth Brundle) sa takmer nevyplatilo, že prišiel na casting v spoločnosti svojej priateľky, ktorú chcel presadiť ako filmovú Veronicu. David Cronenberg totiž nikdy nemal v úmysle pracovať so skutočným párom a chvíľu uvažoval, že odmietne aj samotného Goldbluma. Až Geena Davis (Veronica Quaife) ho presvedčila, že bude tou správnou voľbou. Voči Jeffovi mali námietky aj výkonný riaditeľ spoločnosti Fox, nakoľko v ňom nevidel potenciál hviezdy, a Chris Walas, ktorý cítil, že sa na jeho tvár bude len ťažko nanášať maska. Obaja nakoniec dali na rozhodnutie Cronenberga (classic)
  • Věta "jsem brouk, kterému se zdálo, že je člověk a miloval to, ale pak sen skončil a hmyz se probral" je odkazem na román "Proměna" od Franze Kafky, v  němž se muž probudí ze špatného snu a zjistí, že se proměnil v brouka. (HellFire)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama