Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Cronenberg má patent na sugestívne snímky, a Mucha odjakživa patrí k jeho najsilnejším. Námet je jednoduchý - vedecký experiment, ktorý Seth Brundle vykoná sám na sebe, sa nepredpokladateľne zvrtne, a časom sa začnú prejavovať jeho nepríjemné dôsledky. Cronenberg predkladá štúdiu fyzicky aj psychicky sa meniacej ľudskej bytosti v niečo odpudivé. Psychickejší dopad je paradoxne zaujímavejší - zo skromného a trochu ostýchavého Setha sa stáva ambiciózny vedec, ktorý prekročil prah dosiaľ neobjavených možností, túži po sláve a zapísaní sa do histórie. Azda jedinou vecou, ktorá mi na filme trochu vadila, bola expozícia (úvod) príbehu, ktorá mi po polnoci už prišla trochu zbytočne naťahovaná a nudná. 80% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velmi nezvyklá variace na téma nezdařeného vědeckého experimentu. Použitá forma osobního rozpadu člověka jak po duševní, tak i fyzické stránce skýtá příležitost hlavně pro herecké umění. Jeff Goldblum je přesvědčivý jak v úvodu, kdy hraje vědce zapáleného pro své životní dílo, stejně tak jako později, kdy si s ním vyhrál tým maskérů vyhrál do posledního detailu. Typické muší tiky spojené s nezaměnitelným pohledem jeho černých očí tvoří působivou hereckou kreaci. Na protější straně nutno uznat, že Geena Davis nikdy nebyla extra herečka, ale zde překvapivě ze sebe dostává více než jsme u ní byli zvyklí, což potěší. Jenomže jako celek je Moucha dosti mimo. Jakkoliv je totiž myšlenkově působivá a hluboká – obětovat všechno pro dosažení osobních cílů, je scénář až příliš beztvarý a celkově v něm nedojde k jedinému pořádnému zvratu. A Cronenberg – ač je režisérem, který „zoomuje“ hledáčkem kamery tam, kde by jiný použil střih, jaksi nedokázal řádně skloubit osobní drama s hororem, či jaké emoce měla vlastně ona kreatura budit? I když nutno uznat, že jeho cameo na porodním sále mělo cosi do sebe a můj žaludek občas zaprotestoval. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Bzzzz-bzzzzzzzz, kdyby se mnou do teleportační komory vlezl kůň, možná bych si toho i ožralej všimnul a nemuseli by mě nahánět s biolitem a plácačkou na mouchy, bzzzz! A kdybych byl tak navátej, že bych si nevšimnul ani koně, byl by ze mě kentaur - hlava koně a zbytek těla mužský... A kdybych si sebou do té komory vzal alespoň toho pokusného paviána, změna by byla nejmenší: stal by se ze mě průměrný chlap. Hodnocení tohohle horůrku o ambicích je dost možná ovlivněno nostalgií, přece jen je to jeden z prvních hororů, co jsem jako ještě nezletilá, necynická čůzička viděla: 77% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pustit si po letech znovu Mouchu, je jako prožít těžkou noční můru. Způsob, jakým ten film graduje ke svému grandióznímu finále, nemá obdoby. Film jsem musel několikrát během jeho sledování zastavit, abych rozdýchal to peklo, které se v něm odehrává. I kdyby Cronenberg nikdy nenatočil nic jiného, zapsal by se tímto legendárním počinem navždy do filmové historie - geniální masky + démonický Jeff Goldblum + nádherná Geena Davis = jedna z nejosobitějších variací příběhu o krásce a netvorovi a současně drásavě naléhavé varování před odvrácenou stranou technologického zázraku modernity. Hluboce znepokojivý film, jehož zhlédnutí může u citlivějších jedinců vyvolat menší trauma (sám nejsem výjimkou) či alespoň nutkání ke zvracení - nechutný je na to místy až až. Zatímco u většiny zástupců filmové produkce 80. let se nemohu zbavit dojmu, že zůstaly beznadějně zaseknuté v době svého vzniku a dávno pominuly všechny důvody, proč kdysi stály za vidění, Moucha v čase zraje jako víno a po letech její odzbrojující potenciál jen získává na síle - ten film mě nově naprosto omráčil a zbavil slov. Geniální, nechutné, vizionářské a nezapomenutelné - taková je Cronenbergova Moucha. Není to příjemná podívaná a spousta věcí tam hapruje, ale už pro ty neuvěřitelné masky nelze nehodnotit 5 hvězdami. Fantastická záležitost, kterou osobně řadím k nejzásadnějším filmům, jaké jsem kdy viděl. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ten strach a hrůza není ve filmu hned, ale graduje postupně až do velkého a nutno říci dosti brutálního finále a to je na celém filmu pravděpodobně to vůbec nejlepší. Scénárista napsal sice jednoduchý typicky učebnicový (lineární) scénář, ale dal si záležet na detailech. Dobře napsal hlavní postavu. Pracovitého vědce, kterému se postupně mění jeho chování, jeho vzhled a jeho psychika. Navíc je podán film tak, aby byl pochopen i normálním divákem, tedy bez zbytečné vědecké omáčky. ()

Galerie (204)

Zajímavosti (38)

  • Producent filmu Mel Brooks prišiel na premiéru s dámskou čelenkou, na ktorej boli pripevnené chlpaté uší, ako dôkaz jeho vlastnej premeny. (classic)
  • Tento film v podstatě definoval pojem "body horor" - čili hororovou fikci, jejíž hrůznost se odvíjí z destrukce, degenerace nebo transformace lidského těla. (ClintEastwood)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama