Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Slarque 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg byl vždycky divnej pavouk a jeho „psychopuzzle“ to jen potvrzuje. Takhle možná opravdu vypadá svět z pohledu schizofrenika a díky bravurnímu výkonu Ralpha Fiennese se do něho můžeme nakrátko (a celkem bezpečně) přenést. Není to nijak veselý zážitek, ale svým způsobem mi přijde silnější než jiné Cronenbergovy experimenty. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Nic totálně ujetého či nechutného, jak je u Cronenberga zvykem, spíš hodně zvláštní. Ralph Fienes jak ho asi ještě nikdo neviděl a příběh postavený na vzpomínání jeho bláznivé postavy, kterou uvěřitelně ztvárnil. Zas taková bomba z dílny Cronenberga to sice není, ale je to něco úplně jiného, než co kdy natočil. Scény, kdy se vrací do svých dětských let a vy vidíte jeho mladé já současně se starším já, jsou opravdu působivé. Rozplétání těchto pavučinek nemusí bavit každého, ale své kouzlo Pavouk rozhodně má. Je to taková spíš komornější záležitost, takže za mě silnější průměr. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby snad ještě někdo pochyboval o tom, že Ralph Fiennes je excelentní herec, má tady jednu cestu do hlubin Pavoučkovy duše.. Z diváckého pohledu upletl Cronenberg nehezkou, ale zato nesmírně účinnou pavučinku a vy jste buď tlustá moucha, co skrze ní v plné rychlosti proletí a nebo vás ta z pozvolna spředená síť obratně lapí v ponurém chladu nemocné mysli - té autorovy nevyjímaje.. „Clothes maketh the man; and the less there is of the man, the more the need of the clothes.“ ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Od Mouchy se David Cronenberg posunul k Pavoukovi. Ovšem tentokrát mě jinak schopný tvůrce zaujmout nedokázal. Ačkoli má film jen 98 minut, tak se neuvěřitelně vleče. Prakticky až do samotného závěru neustále čekáme na pointu, která je nakonec tak primitivní, že se divák nemůže ubránit dojmu naprosté ztráty času. Není vůbec jasné, co nám vlastně autoři chtěli sdělit. Z herců vynikne pouze tradičně skvělý Ralph Fiennes (pro něj jsou role úchyláků a podivínů šité na míru), ovšem za ním zeje obrovská prázdnota. Řekl bych, že být to snímek nějakého neznámého režiséra s neznámými představiteli, tak jej nejspíš většina lidí ani nedokouká do konce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ralph Phienes splieta spolu s Cronenbergom okolo seba siete, do ktorých som sa nezamotal. Príbeh je ľahko odhadnuteľný, atmosféra síce depresívna, avšak na bláznivého kanaďana celkom krotká. Celý film mi bolo teplo, stále som si predstavoval, ako by som sa cítil ja v toľkých vrstvách košiel. Vo filmovej histórii som už videl omnoho viac strašidelnejších pavúkov, každý z nich bol ale reálny. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (Zdroj: ČSFD)
  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)

Reklama

Reklama