Reklama

Reklama

Dvaapadesátiletý Carsten (Jesper Christensen) je populárním a velmi respektovaným středoškolským učitelem. Je ženatý s Ninou (Pernille August) a mají spolu syna Tobiase. Carsten se zaplete s bývalou studentkou Pil (Beate Bille), která sympatizuje s extrémní levicí. Jedné noci se Pil zúčastní výtržností, které nedopadnou dobře a je při nich zabit policista. Pil a další dva aktivisté jsou uvězněni. Carstenova aférka se prozradí a on opouští svou zaskočenou ženu Ninu, aby mohl všemi prostředky pomáhat Pil. Za nimi zůstává jeden mrtvý policista, dvě zničené rodiny a vina, která se začíná pomalu, ale jistě zvětšovat. (Skandinávský dům) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný příběh o tom, že spoluvina se někdy nese hůře než vina samotného viníka. Vrah měl pro svůj čin důvod, třeba pochybnou, ale motivaci. Svědomí dodatečného spoluviníka je zatíženo, aniž mu byl poskytnut ekvivalent; utrpení je tím větší a odsudek okolí bolestnější. Drama přesně a neúhybně sleduje svůj záměr sdělit, co mají autoři na srdci. Významně jim napomáhá hlavní herec, kterého jsem doposud neznal, ale který je naprosto uvěřitelný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film je celkom zaujímavo poňatý, ale prekážala mi akási vykonštruovanosť príbehu až za hranice uveriteľnosti. Mám napríklad problém uveriť, že si žena siahne na život pre neobjasnenú smrť manžela a nechá napospas osudu svoje maloleté dieťa. No, nakoniec v Dánsku je to možno možné. Aj u nás platí všetkovysvetľujúci výrok: "Na Slovensku je to tak". ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Per Fly nádherná pracuje s psychologií postav, jednotlivé scény jsou pečlivě poskládané a načasované a vše je perfektně řemeslně zvládnuto. I díky vhodně zvolené hudbě na mě snímek působil velmi intenzivně a doléhala na mě ponurá atmosféra, plná bezmoci a viny. Na scény, jako třeba divákem neočekávanou osudovou vraždu, se prostě nezapomíná a na konci ve mě hlodaly pochyby o tom, jestli je lepší se přiznat nebo s tím břemenem žít po zbytek života. Jedinou výtku bych měl snad jen k místy řekl bych jednoduššímu a na menších úsecích občas předvídatelnému příběhu, ale celkově je Zabití moc pěknej film. ()

Kvasekus 

všechny recenze uživatele

Kde se to v těch dánech bere? Další ze série filmů, kde se snad odehraje ten nejhorší možnej scénář a když se k tomu přidá výborná hudba a výborné herecké výkony, tak je to prostě skvělá podívaná. I když je film depresivní a ponurej(jak to u dánskejch filmů bejvá), tak se prostě musí líbit. Nevidíte žádný trapný americký happyendy nebo přeslazený láskyplný kecy. Tohle je prostě drama! ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Film s minimem akce, ale vůbec nenudil. Být zaslepený láskou se holt někdy vůbec nevyplácí. O tom by mohl středoškolský učitel Carsten vyprávět. Jeho bývalá studentka Pil, se kterou má tajný poměr, jednoho večera při nějaké levotě přejela úmyslně zasahujícího policajta. Carsten svůj dosavadní život hodil rychle za hlavu, rozvedl se, prodal dům a ztratil přízeň syna. Zato naplno pomáhal Pil vymotat se z obvinění a posléze z vazby. Aby odlehčil Pil s výčitkami svědomí, začal na sebe pomalu přenášet její pocit viny. Mladá milenka byla po čase pro nedostatek důkazů propuštěna, ale jejich milenecký vztah přestával záhy fungovat. Carstenovi se nepodařilo srovnat se s pocitem dodatečné spoluviny, ztratil práci i milenku a stávala se z něj troska odsouzená okolím. Chladné sociální drama postavené na výtečném výkonu Jespera Christensena aneb jak se vyrovnat s pocitem viny. ()

Galerie (14)

Související novinky

Skandinávské filmové menu o třech chodech

Skandinávské filmové menu o třech chodech

01.05.2009

V průběhu května nabídne Skandinávský dům v české i moravské metropoli očekávaný filmový nášup, tentokrát z kuchyní tří největších severských států – z Dánska, Norska a Švédska. Dánský snímek Zabití… (více)

Reklama

Reklama