Reklama

Reklama

Dvaapadesátiletý Carsten (Jesper Christensen) je populárním a velmi respektovaným středoškolským učitelem. Je ženatý s Ninou (Pernille August) a mají spolu syna Tobiase. Carsten se zaplete s bývalou studentkou Pil (Beate Bille), která sympatizuje s extrémní levicí. Jedné noci se Pil zúčastní výtržností, které nedopadnou dobře a je při nich zabit policista. Pil a další dva aktivisté jsou uvězněni. Carstenova aférka se prozradí a on opouští svou zaskočenou ženu Ninu, aby mohl všemi prostředky pomáhat Pil. Za nimi zůstává jeden mrtvý policista, dvě zničené rodiny a vina, která se začíná pomalu, ale jistě zvětšovat. (Skandinávský dům) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Per Fly nádherná pracuje s psychologií postav, jednotlivé scény jsou pečlivě poskládané a načasované a vše je perfektně řemeslně zvládnuto. I díky vhodně zvolené hudbě na mě snímek působil velmi intenzivně a doléhala na mě ponurá atmosféra, plná bezmoci a viny. Na scény, jako třeba divákem neočekávanou osudovou vraždu, se prostě nezapomíná a na konci ve mě hlodaly pochyby o tom, jestli je lepší se přiznat nebo s tím břemenem žít po zbytek života. Jedinou výtku bych měl snad jen k místy řekl bych jednoduššímu a na menších úsecích občas předvídatelnému příběhu, ale celkově je Zabití moc pěknej film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivě ponuré Dánsko, kde se svým hereckým výkonem skvěl Jesper Christensen a zároveň si zadělal na životní průser, ze kterého není úniku. Na Dánsko správně depresivní, jen škoda, že s nijakým koncem. Jinak bych se nebál jít na pětihvězdu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Postarší učitel opustí ženu, přátele i práci, jen aby mohl pomáhat a hájit svou krásnou černovlasou milenku - radikální studentku, která autem úmyslně zabila policistu. Dramatický, ale až příliš dějově vykonstruovaný dánský film. Psychologický, silný, ale ponurý a filmově chladný jako Severní moře, s minimem akce. Hledající vinu a vyhýbající se vině, ale možné odpovědi poletují jako hrdina na padákovém kluzáku ve větru. Trailer: http://www.movieplayer.it/trailer/547/gli-innocenti-trailer-italiano/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zabití není zábavný a už vůbec ne příjemný film. Je chladný a tak nějak seversky strohý. Vlastně není ani bůhvíjak skvěle natočený, herecké výkony nebo režie nejsou tím, čím by se tenhle kousek zapsal do filmových análů. Na scénáři se taky ještě dalo zapracovat, umím si představit, že tohle téma šlo zpracovat do větší hloubky. Na druhé straně je Zabití tematicky hodně působivé drama jako konfrontace viny, odpovědnosti a ideálů. Snímek kombinuje jednak motiv typické krize muže středního věku, který hledá únik od vyhasínajícího manželského vztahu k mladé atraktivní dívce, jednak motiv politické angažovanosti, kdy společenský protest a provokace vede k úmrtí zasahujícího policisty. Ukáže se, že odpovědnost za spásu světa se ještě nemusí rovnat odpovědnosti za vlastní činy a selhání. Celkový dojem: 75 %. Měl jsem trochu problém se ztotožněním s jednáním filmových postav - ani ne tak s hlavním hrdinou a jeho vyvolenou, jako spíš s jejich okolím. Nešetrně odkopnutá manželka a podobně odstrčený přítel projevují až příliš velkou shovívavost k sobci, který svým citům podřizuje všechno. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jestli jsme se z historie vůbec něco naučili, tak to, že nikdo se moci nevzdá dobrovolně. Pokud chceš bojovat za lepší společnost, musíš si uvědomit, že to přinese oběti.“ - „Já jenom říkám, že člověk musí jednat a doufat, že to bude lepší.“ Jenže, co když se tenhle boj změní v 1 nekončící tragédii…Počáteční zápletka se může jevit jako docela obyčejná. Ale nic nevypovídá o celkové síle filmu, který se soustředí na výborně vykreslené (stejně jako zahrané) charaktery, jejich emoce, motivace a chování. Carstenova zamilovanost (která se už od začátku jeví jako jasný průšvih) začne ničit jeho profesní i soukromý život, přesto takový rozklad osobnosti jsem nečekal (skvělému Christensenovi šli na ruku i šikovní maskéři). Škoda jen, že jsem měl s Carstenem směrem ke konci docela problém sympatizovat, k mému překvapení mě nejvíc dráždila ztráta jeho posledních zbytků hrdosti. A nepotěšil ani absolutně nic neříkající a neřešící konec. Jinak je to ale podívaná, která je typicky dánská, tedy kvalitní a dost depresivní. Za mě slušné 4*. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Sochár Daidalos postavil na ostrove Kréta pre kráľa Mínóa bludisko, v ktorom kráľ ukryl potomka Mínótaura. Aby Daidalos nemohol vyzradiť tajomstvo labyrintu, vydal mu kráľ zákaz opustiť Krétu. Daidalos tajne vyrobil z vtáčich pier, nití a vosku dva páry krídiel a so svojím synom Ikarom sa vydali na vzdušnú cestu do domovských Athén. Mladý Íkaros však nedbal na otcov príkaz aby nelietal kvôli nebezpečiu rozmočených krídiel nízko nad morom a naopak, kvôli teplu príliš vysoko k slnku. Opojený letom stúpal vyššie a vyššie. Slnečné lúče rozohriali vosk, krídla sa rozpadli - Íkaros sa zrútil do mora a zahynul._______Zostup či náhly pád v postavení alebo činnosti človeka, väčšinou ako následok vlastnej slabej vôle a nezodpovednosti. Symbol zmarenej šance po chybnom kroku... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Seveřané opět dokazují, že stran přemýšlení a přenesení myšlenek do svých filmových titulů jsou nejlepšími v Evropě. Realistické snímky o vnitřních traumatech, vyvedené dílko. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Je to v podstatě takový lepší televizní film. Příliš schématický děj nutí diváka odhadovat vývoj postav s poměrně velkou přesností. Výsledný dojem z průměrně zpracovaného dramatu o zločinu, zatajování, vině, žárlivosti, pokání a krizi středního věku je pak takový nemastný-neslaný. Bohužel. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný příběh o tom, že spoluvina se někdy nese hůře než vina samotného viníka. Vrah měl pro svůj čin důvod, třeba pochybnou, ale motivaci. Svědomí dodatečného spoluviníka je zatíženo, aniž mu byl poskytnut ekvivalent; utrpení je tím větší a odsudek okolí bolestnější. Drama přesně a neúhybně sleduje svůj záměr sdělit, co mají autoři na srdci. Významně jim napomáhá hlavní herec, kterého jsem doposud neznal, ale který je naprosto uvěřitelný. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Až na ty parašutistické vložky a nesympatického hl. hrdinu (jakou já měla na konci škodolibou radost), bod pro Dánsko. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film je celkom zaujímavo poňatý, ale prekážala mi akási vykonštruovanosť príbehu až za hranice uveriteľnosti. Mám napríklad problém uveriť, že si žena siahne na život pre neobjasnenú smrť manžela a nechá napospas osudu svoje maloleté dieťa. No, nakoniec v Dánsku je to možno možné. Aj u nás platí všetkovysvetľujúci výrok: "Na Slovensku je to tak". ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Dánská kinematografie čaruje. Nevybavuji si, že bych viděl nějaký dánský film, a že bych byl naštvaný, zklamaný nebo znuděný. Dánové umí točit filmy a hodně, hodně dobře. Snímek Zabití to potvrzuje. V čele pelotonu však nezadržitelně uhání Susanne Bier. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh o rozpadu jedné dánské rodiny. Muž ve středních letech se zamiluje do studentky a politické aktivistky. Ta při jedné akci zabije policistu. Její milenec jí chce pomoci a stále víc bere její vinu na sebe. I za cenu rozpadu vlastní rodiny. Jejich vztah však je zatěžkán zločinem, a proto dlouho nevydrží. A zdá se, že jediné, co je může zachránit, je pravda. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené a zahrané drama o tom, jak těžké je unést vinu. Jen si říkám, že snad není možné, aby to takhle fungovalo v Dánsku u soudu. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Krásnej dilematickej "severáček" aneb co všechno lze obětovat pro vzplanutí v opožděné krizi středního věku a manželství. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem měla jeden velký problém, nelogičnost jednání určitých postav. Pokud někdo může cítit sympatie k někomu, kdo se mu přizná k vraždě a vzápětí ho do toho i namočí tím, že se s ostatními kumpány usídlí na jeho chatičce, nezdá se to zrovna moc pochopitelné. Pokud dále ta samá osoba, která zná pravdu, zapřísahá tu druhou, aby se v žádném případě nepřiznávala, slovy "Ještě chvíli to tu vydrž, za chvíli je po všem a všechno bude tak jak dřív", tak už to není ani uvěřitelné. Toto určuje celý příběh, takže to bohužel nezachrání ani zbytek, ve kterém je podle mě velice dobře vykreslen tíživý pocit viny a jeho touha zbavit se ho za kažou cenu "pošeptáním do vrby" a ulehčit si tak svému svědomí. Výsledek byl pro mě něco jako "Dobře ti tak"... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dalsi povedene danske drama, ktere stoji na velmi povedenem scenari a hereckych vykonech. Hlavni roli ucitele, ktery kdyby se nezamiloval, cekal nejspise pohodlny zbytek zivota... Se osobnostne cely sesypal kvuli jedne "nadejne" komunistce. Za me dobry film. ()

Související novinky

Skandinávské filmové menu o třech chodech

Skandinávské filmové menu o třech chodech

01.05.2009

V průběhu května nabídne Skandinávský dům v české i moravské metropoli očekávaný filmový nášup, tentokrát z kuchyní tří největších severských států – z Dánska, Norska a Švédska. Dánský snímek Zabití… (více)

Reklama

Reklama