Reklama

Reklama

Kaňon samé zlato

  • angličtina A Canyon Full of Gold
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dobrodružný / Western
Československo, 1970, 21 min

Obsahy(1)

Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tri povidky o zlatokopech.Mne se tento cyklus velice libil a v zadnem pripade jsem se nenudil.Hudba pana Fisera je uzasna. Oficialni distributor ma asi jiny vkus nez ja.Kazdopadne skvely vyber hercu.Doporucuji druhy pribeh Claim na Hluchem potoku kde vytvorili skvelou dvojici partaku panove L Kostelka s R .Hrusinskym.Mimochodem je mozno videt oba tyto mistry padlovat na rece i pri jizde na koni. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodnotím všechny tři povídky dohromady. Sice nevím, jakou výpravu by si představoval autor "oficiálního textu distributora" Václav Březina (jde o jeho "odbornou" kritiku z jeho knihy Lexikon českého filmu), mně ale přišla vzhledem k příběhům dostatečná, hodnotím tedy včetně Claimu na Hluchém potoku a Posledního výstřelu Davida Sandela. Zvláště poslední povídka je velmi dobrým psychologickým příběhem o lidské mysli a mentalitě. Prostřední je zase krásnou satirou na téma Je lepší vrabec v hrsti nebo holub na střeše? ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu pozoruhodné televizní dílko, byť s minimálním rozpočtem, ale na základě kvalitní literární předlohy, navíc slušně odehrané. Ta romantika divočiny jen zanedbatelně osídlené, kde platí jiné zákony než v civilizaci, je z filmu cítit. Pravda ale je, že tehdy byla v téhle oblasti mizivá konkurence. Celkový dojem, s ohledem na nostalgii, 70 %. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Na tenhle povídkový film si vzpomínám jenom matně. Jako puberťák jsem ho viděl v kině a potom jsem na něj už nikdy nenarazil. Tři hvězdy je snad i moc - v paměti mi utkvěla scéna, jak zlatokop (nevím kdo ho hrál) vyhrabává ze země obrovský valoun zlata. I naprostý ignorant musel na první pohled vidět, jak je ten křemen tou "zlatou barvou" špatně natřený.... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Povídka Kaňon samé zlato: Český krátkometrážní western natočený evidentně někde v Tiesňavách pod Velkým Rozsutcem (tedy eastern:)). Oficální text distributora však vyjímečně nelže, když píše o chudičké výpravě a inscenační neobratnosti, např. oba kovbojové silně připomínají zbojníky (klobouky, halekání). Na druhou stranu film má styl, při kopání zlata se nemluví a tak je tomu i ve velké části filmu. První část je zde: http://www.youtube.com/watch?v=xS5WJjV69ok a druhá zde: http://www.youtube.com/watch?v=yupxa8enJAU ()

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v okolí obce Terchová na Slovensku. (dyfur)

Reklama

Reklama