Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry Pearce natočil černobílý syrový příběh dvou grázlíků, kteří zablokují dveře vagonu nočního newyorkského metra a terorizují jednotlivé cestující, mladší, starší, bílé, černé, páry i jednotlivce, muže i ženy. Ukazuje se zde odcizená společnost jednotlivců, fragmentovaná, neschopná, bojící se nebo neochotná spojit se proti násilí a jednotlivě snadno ovládnutelná. Každý doufá, že právě jemu se nestane nic a postupně se dostávají do situace, kdy jsou ochotni přijmout větší a větší míru ponížení. Incident má přesah a nadčasovost; ukazuje, že se zlem se dobrem bojovat nedá a že "civilizovaný" člověk má v mezní situaci nad primitivním agresorem jen velmi pofidérní výhody. (Peabody)

(více)

Recenze (56)

Javert 

všechny recenze uživatele

Rámcová filmová novela obsahující několik lidských osudů, které se sejdou v situaci nepříliš příjemné. V drastické konfrontaci se syrovým násilím ovšem vyplouvá na povrch to, že každý člověk je pod svou více či méně pestrobarevnou slupkou vlastně úplně stejně nijaký. Incident je filmem natočeným s citem a prodchnutý různými životními filosofiemi. Nadmíru (ne)příjemně depresivní "experimenťák". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kultovní Funny Games Michaela Hanekeho na mě svého času neudělaly valný dojem pro manipulaci ze strany režiséra a uměle zkonstruovaný příběh. Totéž se v té či oné míře dá vytknout celé řadě slavných filmů věnovaných fenoménu násilí, jako je např. britský kousek Mechanický pomeranč. Incident tím ani trochu netrpí, příběh je plně uvěřitelný a vlastně ze života, připomíná např. slavný český snímek Proč. Dvojice malých gaunerů táhne městem, zanechává za sebou strach a protože nenaráží na odpor, dostává stále větší kuráž. V jednom z vozů nočního metra se stane tahle dvojka kumpánů na chvíli neomezenými vládci nad ostatními cestujícími. Incident je civilní, chytře promyšlený a vedle samotného násilí mapuje především reakce obětí a dává jasně najevo, že tak dlouho každý darebák postupuje, dokud ten slušnější ustupuje. Z malých ústupků se můžou postupně stávat velké tragédie a někdy stačí zariskovat a říct Dost. Nadčasový film, řekl bych ne zcela doceněný, protože jde o dobře napsaný a zrežírovaný kousek, který je domyšlený do detailů a má i velmi silné finále. Ta scéna, kdy skupina cestujících jako by v tranzu sedí na lavicích a jen pomalu v rozpacích opouští vůz metra mi utkví nadlouho v paměti. Snímek vůbec netlačí na pilu, aby dosáhl emocionálního účinku, nenechává scénárista za pachateli hromadu mrtvol nebo zmrzačených obětí, bohatě stačí ponižování a zdánlivě neškodné ústrky. Násilí aktivuje i v obětech ty nejhorší lidské vlastnosti a z nočního metra se do tmy vydávají lidé, kteří mají o čem přemýšlet. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Perfektní a mrazivě reálný psychothriler. Do nočního metra přichází postupně obyčejní lidé - gay, černošský pár, opilec na odvykačce, frajerský mladík s holkou a několik manželských párů a také dva vojáci. V každém z těch párů je někdo s plnou hubu siláckých keců. A pak se objeví dvojice grázlíků, vybírají cestující jednoho po druhém a blbnou, řádí, baví se, rozebírají je blbýma kecama, zkrátka taková ta klasická šikana "vždyť ti nic nedělám". A ostatní sedí, mlčí, přihlíží, občas se někdo nesměle ozve, jen aby toho trpce litoval. Je to psycho, je to reálné, každý kdo někdy jezdil z hospod rozjezdem zažil situaci, kdy někdo otravuje a všichni ostatní sedí a jsou rádi že se jich to netýká. K tomu začínající Sheen jako jeden z grázlů a Beau Bridges jako nečekaný hrdina. Jedinou chybou je přepálený skoro 50minutový rozjezd na seznámení s postavami, jinak parádní, téměř moderní podívaná. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film přináší bezesporu realistický příběh a je sondou do světa násilí a chování slušných občanů. Oceňuji černobílou syrovost ztvárnění s téměř dokumentární hodnověrností. Při sledování děje jsem si vlastně uvědomil, že zasazený příběh do nočního newyorkského metra v určitém nadhledu můžete prožít kdykoli i u nás. Protože bez nadsázky lze potvrdit, že podobní dementní vyznavači kultu hrubé síly jezdí i pražským metrem a klidně vás zbijí, protože jste se zastal slabšího. A ostatní vám nepomohou. O čemž svědčí i zprávy z různých medií. Myslím si, že kdo prožije takovou situaci v reálu, tak se mu hodně zaryje pod kůži. Možná to, co teď napíši, popudí právníky, já osobně si myslím, že slušný občan by měl mít možnost se bránit všemi dostupnými prostředky a naučit výtržníky, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Protože pykat má jít zločinec, nikoliv nevinní lidé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ukážka ľahostajnosti voči svojmu okoliu a v podstate aj k samému sebe. Po nevyhnutnom "predstavení" zúčastnených postáv sa film odohráva vo vozni vagóna a nervydrásajúcim sposobom poukazuje na ľudské slabiny. Snímok zaváňa televíznou produkciou, oceňujem však, že sa na nič nehrá, nesúdi a je len na divákovi, čo si z neho odnesie. 4+ ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení v New Yorku v metru ani pořizování jeho záběrů nebylo štábu oficiálně povoleno, a tak kameraman Gerald Hirschefeld a jeho asistent vzali skrytou kameru a natáčeli tajně. Ostatní záběry ve vlaku byly natočeny ve studiu. (reich)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)
  • Martin Sheen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama